Datahacker superpopulær før valget på Island
Spennende protestvalg i morgen
VET HVA DE VIL HA: Petra Frimannsdottir (t.h.) og Gudmunda Palmadottir skal stemme på lørdag, men akkurat hvilket parti vet de ikke dagen før valget.
Ingeborg Vigerust Rangul
Dagen før valget på Island vet fremdeles ikke Petra Frimannsdottir og Gudmunda Palmadottir hva de skal stemme. Men de vet hvilke saker som er viktige for dem.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
– Det er så mange partier å velge mellom. Og vanskelig. Alle vil ha endring, mener de to.
Tre saker peker seg likevel ut som ekstra viktig for dem:
- Det må bli lettere for unge mennesker å skaffe seg bolig. Enten ved å leie eller kjøpe.
- Deler av studielånet må gjøres om til stipend og ikke bare lån slik det er i dag.
- Valgmuligheter i helsesystemet må bli større, altså å kunne velge private løsninger.
• Derfor gikk alle kvinnene hjem klokken 14.38
Erfaring fra Norge
Begge har bodd i Norge. Petra på 25 år bodde flere år i Bergen med familien, og mens hun studerte hadde hun sommerjobb i Geiranger for å unngå å ta opp lån. I dag jobber hun med turisme.
Gudmunda på 27 år studerte jazzdans og pedagogikk i Oslo, og nå studerer hun business administrasjon, samtidig som hun jobber med turisme og har startet sin egen danseskole.
Hun bor hjemme hos foreldrene sine, mens Petra leier en 50 kvadratmeter stor leilighet sammen med broren. Ingen av dem har råd til noe selv.
– Alt av ledige boliger leies ut til turister. Mye gjennom airbnb. Det ødelegger leiemarkedet og gjør at alt blir veldig dyrt, sier Petra.
Hun kunne tenke seg å flytte til Sverige. Der har jobben en avdeling.
– Jeg kunne gjerne flytte for godt, forteller Petra.
Gudmunda på sin side liker å ha friheten til å reise ut for å studere eller jobbe, men samtidig å kunne reise hjem igjen til Island når hun vil.
Et eksperimentelt valg
På lørdag er det valg, og meningsmålingene viser at Islands Piratparti leder.
– Vi vet ikke hva som skjer hvis de kommer til makten. Partiet har sagt at de ikke vil ha statsministerposten, sier ekspert på Islandsk politikk Silja Bára Ómarsdóttir ved Universitetet på Island.
Ifølge en meningsmålet på tirsdag hadde Piratpartiet 22,6 prosent av stemmene og dermed 15 av 63 seter i Althingi, det islandske parlamentet.
Poet og webutvikler
Partiet ledes av Birgitta Jónsdóttir, en tidligere WikiLeaks-aktivist, poet og webutvikler. I dag har hun ett av de tre plassene partiet har i Althingi.
Under siste valg fikk Piratpartiet bare litt over fem prosent av stemmene og kom seg akkurat inn på Althingi.
Ingen andre parti scorer så høyt. Et mulig scenario er at Piratpartiet vil gå sammen med tre andre partier. I forrige uke inviterte Piratpartiet flere politiske partier for å sondere mulighetene for et samarbeid. Dette har ikke skjedd tidligere på Island.
Piratpartiet ble startet i Sverige for 10 år siden som en reaksjon straffeforfølging av brudd på opphavsretten på Internett.
Panamapapirene
Valget på lørdag kommeri kjølvannet av skandalen etter Panamapapirene. I april måtte statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson trekke seg da lekkasjen viste at han og familien hadde penger på utenlandske konti.
Liv utenfor politikken
En av dem som forsvinner fra Althingi er Róbert Marshall. Han har representert The Bright future og sittet på Althingi siden 2009.
Han mener det er mer i livet enn å sitte i parlamentet. Dessuten tror Marshall at jo færre som ser på politikk som en livskarriere, dess bedre.
– Jeg kan fremdeles gjøre noe annet. Kanskje jeg skal bli fjellguide, sier han.
Det er ikke bare Marshall som forsvinner fra politikken. 20 prosent av parlamentsmedlemmene gjør som Marshall og stiller ikke opp igjen. Kanskje så mange som 50 prosent av parlamentsmedlemmene vil byttes ut.
Dette viser den siste meningsmålingen
• Piratpartiet har 21 prosent
• Independent 22
• Left Wing 17
• Sosial demokratene 6
• Progressive 10
• Bright future 7
• Reform partiet 11