JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De ansatte ber byråden redde Oslo Nye Teater fra konkurs

REDD OSS: Tillitsvalgt ved Oslo Nye Teater, Stein Tallerås, ber Oslo kommunes politiske ledelse om hjelp. - Vi er farlig nær konkurs, sier han.

REDD OSS: Tillitsvalgt ved Oslo Nye Teater, Stein Tallerås, ber Oslo kommunes politiske ledelse om hjelp. - Vi er farlig nær konkurs, sier han.

Knut A. Nygaard

Om ikke pengene kommer fra kommunen, kan 90 fast ansatte og 300 frilansere stå uten jobb over sommeren. Nå ber de ansatte byråden om å komme på banen.

2024052010435020240520115807

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

– Hovedstadens eget teater er i fare. Nå er det på tide at du, Anita Leirvik North, stiller opp og viser at Oslo kommune satser på oss, skriver teaterets tillitsvalgte i et åpent brev til kulturbyråden.

De krever å få vite om de har en jobb å gå til over sommeren.

Ber om hjelp

Tillitsvalgte Stein Tallerås fra Fagforbundet Teater og Scene er en av dem som har forfattet brevet som Fagbladet har fått tilsendt. Han er fortvilet over den situasjonen som Oslo Nye Teater befinner seg i. Tallerås har en oppfordring til byråden:

– Sett deg ned sammen med kollegaene i bystyret og sørg for at også Oslo, i likhet med andre hovedsteder, har et kommunalt drevet teater. Det må finansieres, og vi skal ha skikkelige lønns- og arbeidsforhold, sier han til Fagbladet.

Han forteller at de ansatte ved teateret er svært bekymret for arbeidsplassen sin. Ifølge Tallerås har de i flere år jobbet hardt for å få det til å gå rundt, men at det er grenser for hvor stort arbeidspress som kan legges på både teaterledelsen og de ansatte.

– Vi er farlig nær konkurs. Vi går ut i ferie om noen uker, og vet ikke hva som skjer med arbeidsplassen vår til høsten. Kommunen må redde oss. Vi kan ikke sparke folk på dagen, såpass anstendighet må byrådet vise, sier han.

Akutt pengekrise

I forrige uke ble det kjent at det kommunalt eide Oslo Nye Teater er i en akutt økonomisk krise. Administrerende direktør Jan Beckmann sier i en pressemelding at teateret har slitt økonomisk helt siden pandemien, men at det nå haster med å få tilført midler fra eieren, som er Oslo kommune.

Den kroniske utfordringen er ifølge ham at driftstilskuddet fra kommunen langt fra har kompensert for lønns- og prisveksten de siste årene. De har fram til nå klart å motvirke dette med økte egeninntekter og sparetiltak, men i 2023 eskalerte problemene. Teatret gikk i fjor med et underskudd på over 26 millioner kroner.

Om det ikke tilføres flere midler, kan ikke Oslo Nye Teater opprettholde driften over sommeren. Han opplyser om at teaterledelsen har dialog med kommunen om løsninger.

– Teatrets framtid er helt avhengig av at dette kommer på plass snarest, sier Beckmann.

Opposisjonen støtter de ansatte

Både ledelsen og tillitsvalgte Stein Tallerås håper at Oslo Nye Teater får midler enten gjennom revidert budsjett som legges fram på torsdag, eller at det sikres i en egen sak i bystyret.

Opposisjonen, bestående av Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt har nemlig fremmet et hasteforslag om å bevilge pengene som trengs for å sikre videre drift. De mener det ikke kan vente til revidert budsjett skal behandles 19. juni, og krever en rask avklaring.

– En konkurs vil være en katastrofe for byen og for folka som bor her, sier kulturpolitisk talsperson i Oslo Arbeiderparti, Eivor Evenrud til NRK.

Frykter mer nedbemanning

Oslo Nye Teater har ifølge administrerende direktør Jan Beckmann hatt en løpende nedbemanning de siste 20 årene, fra 130 til 100 ansatte. De nærmeste årene må de kutte ytterligere ti årsverk.

Stein Tallerås frykter at kommunen vil stille krav om enda med rasjonalisering i forbindelse med framtidige driftstilskudd og at mer nedbemanning vil gå ut over kvaliteten.

– Vi er ikke akkurat overbemanna med tanke på å skulle drive et teater. Vi ønsker forståelse for teaterdrift, og vi vil at de skal ta stilling til hva slags teater vi skal være i framtida, sier han.

Tallerås understreker at de vil ha forutsigbare arbeidsvilkår og faste ansettelser.

– Vi er avhengige av nok folk for å sikre gode produksjoner. Hvis ikke vil vi bli et helt annet teater, av dårligere kvalitet. Det kan ikke Oslo være bekjent av, understreker han.

De ansatte ved både Nationaltheatret og Det Norske Teatret har mobilisert støtte til sine kollegaer på Oslo Nye Teater. Det rører en mangeårig tillitsvalgt som Tallerås:

– Jeg kjenner støtten direkte på kroppen. Det er sterkt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy