De ansvarlige vil ikke hjelpe Rita

Verken Attendo eller byrådet i Oslo vil gjøre noe for å hindre at hjelpepleier Rita Rønning (56) mister hundretusener i pensjon.

32 ÅRS TJENESTE: Hjelpepleier Rita Rønning har jobbet som hjelpepleier i 32 år. Når sykehjemmet der hun jobber privatiseres, mister hun mulighet til å gå av med avtalefestet pensjon.
32 ÅRS TJENESTE: Hjelpepleier Rita Rønning har jobbet som hjelpepleier i 32 år. Når sykehjemmet der hun jobber privatiseres, mister hun mulighet til å gå av med avtalefestet pensjon.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

FriFagbevegelse fortalte i går om hjelpepleier Rita Rønning som kan tape 800.000 kroner i pensjon.

Det er fordi det borgerlige flertallet i bystyret har vedtatt å overføre driften av arbeidsplassen hennes fra kommunen og til et kommersielt omsorgsselskap.

Den nye arbeidsgiveren Attendo har ikke tenkt til å gjøre noe for å hjelpe Rita Rønning. De sier de håper de ansatte vurderer dem «helhetlig som arbeidsgivere».

– Hva vil Attendo gjøre for å redde AFPen til Rita Rønning og eventuelt de andre ansatte i hennes situasjon?

«Det er både fordeler og ulemper knyttet til forskjellene mellom privat og offentlig pensjon. Vi ser frem til å overta Romsås Sykehjem og sette i verk de endringene vi har lovet i anbudet. Vi håper de ansatte vurderer oss helhetlig som arbeidsgivere og blir med på den viktige jobben vi skal gjøre på vegne av Oslo Kommune», skriver kommunikasjonsansvarlig i Attendo, Geir Hansen, i en epost til FriFagbevegelse.

«Uheldige konsekvenser»

Vi spør finansbyråd i Oslo, Eirik Lae Solberg. Heller ikke byrådet tilbyr Rønning noen løsning.

– Dette er en av konsekvensene av at de borgerlige setter velferden ut på anbud. Hva vil byrådet gjøre for å redde AFPen til Rita Rønning og andre ansatte i hennes situasjon?

– Jeg har forståelse for at Rita Rønning, og enkelte andre, kan oppleve overgangen mellom offentlig og privat sektor som vanskelig, skriver finansbyråden i en epost.

– At det er ulikheter i pensjonsordningene i offentlig og privat sektor kan gi uheldige konsekvenser for enkelte arbeidstakeres pensjonsrettigheter ved overgang mellom sektorene. Dette gjelder særlig eldre arbeidstakere.

Ordning for de over 60 år

Finansbyråden mener derfor det er behov for å harmonisere pensjonsordningene i offentlig og privat sektor, og påpeker at Arbeids- og sosialdepartementet nå utreder offentlig tjenestepensjon og AFP. Han viser til at Oslo kommune har etablert en ordning som skal sikre at de som har svært kort tid igjen til de kunne gått av med pensjon og har jobbet lenge i kommunen, ikke mister muligheten til å gå av. Ordningen innebærer at ansatte over 60 år med lang tjenestetid som omfattes virksomhetsoverdragelse før de har fylt 62 år, gis mulighet til å gå av med tidligpensjon etter at de har fylt 62 år.

LES OGSÅ:

Flere sykehjemsplasser drives av omsorgskonsern

Omsorgskonsern driver en tredel av Oslos sykehjem

Mistet AFP da Attendo overtok Rødtvet sykehjem

AP: Skammelig behandling av hjelpepleierne

Full seier over Oslo kommune

Taper grovt på å jobbe i privat sykehjem

Over 60.000 mindre i lønn i privat sykehjem

Masseprivatisering av eldreomsorgen i Sverige

Powered by Labrador CMS