JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De arbeidsløse vil få 700 millioner kroner mindre i dagpenger

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil redusere bevilgningene til de arbeidsløse med 700 millioner kroner.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil redusere bevilgningene til de arbeidsløse med 700 millioner kroner.

Øyvind Aukrust

Regjeringen vil forkorte opptjeningsperioden for dagpenger, og de arbeidsløse taper 700 millioner kroner i året.

2017101210580020230821171436

torgny@lomedia.no

helge@lomedia.no

Mange arbeidsløse vil få mindre dagpenger. Regjeringen foreslår å kutte i opptjeningsperioden for dagpenger ved arbeidsløshet. I dag kan den arbeidsløse velge mellom å legge siste årets inntekt til grunn, eller siste tre år.

– Først og fremst synes jeg det er et nytt, smålig kutt overfor sårbare grupper, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til LO-Aktuelt.

– Det er snakk om ledige som nok en gang blir rammet, på samme måte som da de tok fra dem feriepengene og skattla sluttvederlagsordningen. Et nytt smålig grep mot sårbare grupper, mener LO-lederen.

Også Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talsperson og nestleder, Hadia Tajik, reagerer på forslaget.

– Dette kuttet rammer de med svak tilknytning til arbeidslivet. Folk med lav inntekt, kvinner som har jobbet deltid, eller midlertidig ansatte. De som har minst og står svakest vil stå enda svakere. Dette vil øke forskjellene i Norge, sier Hadia Tajik til LO-Aktuelt.

– Forslaget føyer seg inn i et mønster. Vi vet at denne regjeringen tidligere har kuttet i dagpengene til de arbeidsledige med over en milliard kroner. Nå vil de altså kutte mener, legger hun til.

Siste kalenderåret

Fra 1. januar 2018 skal bare opptjeningen for det siste kalenderåret gjelde. Dette vil, ifølge budsjettet som regjeringen la fram i dag, anslagsvis føre til en innsparing på dagpengene på 305 millioner kroner i 2018, 600 millioner kroner i 2019 og 700 millioner kroner i 2020.

I 2020 vil regelverksendringene ha full effekt.

Regjeringa mener at kutt i opptjeningsreglene vil styrke arbeidslinja. De omtaler den reduserte opptjeningsperioden som «å målrette dagpengeordningen mot de som har nærmere tilknytning til arbeidslivet.» og mener at «den enkelte (vil) få sterkere insentiver til kontinuerlig arbeidsdeltakelse.»

• Følg oss på Facebook

20 prosent kutt

Nedgangen i arbeidsledigheten vil også medføre at det vil bli mindre utbetaling av dagpenger. Til sammen fører dette til en nedgang i utbetaling av dagpenger med 20 prosent.

Grunnlaget for å opptjene rett til dagpenger utvides for de som har vært utenfor arbeidslivet på grunn av sykdom. Fra nyttår skal også sykepenger og pleiepenger tas inn i beregningsgrunnlaget når kravet til minsteinntekt skal beregnes.

Se flere saker om statsbudsjettet 2018

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy