JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De ble lovet «lik lønn for likt arbeid», men slik gikk det ikke

LØNNSFORSKJELLER: Fylkesansatte i Tromsø tjener i gjennomsnitt bedre enn sine kolleger i Finnmark. Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Finnmark, Lillian Bakken Iversen, sier at mange ansatte forventer at det blir gjort noe for å utjevne forskjellene.

LØNNSFORSKJELLER: Fylkesansatte i Tromsø tjener i gjennomsnitt bedre enn sine kolleger i Finnmark. Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Finnmark, Lillian Bakken Iversen, sier at mange ansatte forventer at det blir gjort noe for å utjevne forskjellene.

Privat

Ansatte i Troms og Finnmark fylkeskommune har ulikt lønnsnivå. Hovedtillitsvalgt Lillian Bakken Iversen i Fagforbundet Finnmark forventer at noe blir gjort for å redusere forskjellene.

2020071411510420200714154536

per.flakstad@fagbladet.no

De ansatte i Tromsø tjener langt mer enn sine nye kolleger i Vadsø. Av de ekstra midlene fylkene fikk for å slå seg sammen, ble ingenting brukt på lønnsharmonisering. I etterkant har topplederne fått utjevnet forskjellen, men ikke de øvrig ansatte.

– Forskjellen på divisjonsdirektørene var betydelig, og den som lå lavest var Marianne Pedersen fra Finnmark. At den nye fylkesregionen skulle ha tre menn som lå høyt over en kvinne ville tatt seg svært dårlig ut, så jeg synes det er greit at hun fikk hevet sin lønn, sier Lillian Bakken Iversen til fagbladet.no.

– Men nå burde turen komme til øvrige ansatte. Også blant dem snakker vi om lønnsforskjeller på flere titusner av kroner, og det er ikke spesielt motiverende å gjøre samme jobb som en kollega som tjener veldig mye mer enn deg.

– Slike lønnsforskjeller er ikke akkurat noe som fremmer godt arbeidsmiljø, fortsetter hun.

«Lik lønn for likt arbeid»

Da det nye fylkesrådet besøkte Vadsø kom det spørsmål fra salen på et allmøte for de ansatte om nettopp lønnsharmonisering.

Svaret fra en av fylkespolitikerne var at i den nye fylkesregionen skulle det være lik lønn for likt arbeid.

Slik er det ikke, ifølge Bakken Iversen.

Det er heller ikke utsikter til å harmonisere lønningene med det første.

– For å klare det må det bevilges ekstra penger til utjevning. Vi kan ikke ta dette som en del av ordinære lønnsoppgjør. Hvis vil skulle bruke av lønnsrammen for å jevne ut forskjellene ville de som ligger høyest i lønn ikke få noen lønnsutvikling på flere år, og det er jo heller ikke riktig, sier hun.

– Vi har fremmet et ønske om lønnsutjevning. Men her, som mange andre steder, er det knapt med penger og stramme budsjetter.

Ikke ekstra penger til lønnsutjevning

Avisa Nordlys har fått oversendt lønnskostnadene for Troms og Finnmark i 2019, da de var to selvstendige fylker. Gjennomsnittsinntekten i Troms var 644.000 kroner, mens den i Finnmark var 603.000. Tallene inkluderer ledere og mellomledere og derfor kan det generelle lønnsnivået for øvrige ansatte være noe annerledes.

Ifølge administrasjonssjef Stein Ovesen i den nye fylkesregionen arbeides det med å få oversikt over lønnsforskjellene i de nye avdelingene.

– Først må vi få oversikten over hvordan dette ser ut i de ulike stillingskategoriene. Om lønnsforskjellene eksisterer, må vi starte med å se på hvordan dette kan løses, sier Ovesen til Nordlys.

Ifølge administrasjonssjefen er det ikke satt av penger ut over de ordinære lønnsoppgjørene til å harmonisere lønn,

– Ansatte forventer at noe blir gjort

Ovesen sier at det kan være gode grunner til at lønnsnivået er høyere i Tromsø enn i Vadsø.

– Nå må vi gå gjennom den nye organisasjonen og se på om noen stillinger er kommet uheldig ut. Dette må vi se på individuelt. Om det er skjevheter i systemet klarer vi ikke å rette det opp på én uke. Det er hva vi kan gjøre på sikt som er interessant, sier han til Nordlys.

Innbyggere I Finnmark og Nord-Troms har flere særfordeler, blant annet lavere skatt og gunstig avskrivning av studielån. Lillian Bakken Iversen synes likevel ikke dette forsvarer at de ansatte i fylkesregionen skal ha lavere lønn enn kolleger lenger sør.

– Det er en grunn til at vi har de særfordelene vi har, blant annet store avstander og dårlig utbygget kollektivtrafikk. I mange tilfeller er det bare fly som gjelder, og her i nord opereres det ikke med billigbilletter, sier hun.

– Jeg og mine tillitsvalgtkolleger i andre fagforeninger har fått mange tilbakemeldinger fra de ansatte om lønnsforskjellene. De ansatte forventer at det blir gjort noe med dette, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy