MANGFOLD: Busssjåførene i Trondheim har en mangfoldig arbeidsplass med det meste av religioner. Nå lærer de av hverandres gudshus.
Privat
ola.tommeras@fagbladet.no
For fem år siden mottok Buss- og sporveiarbeidernes forening i Trondheim Mangfoldsprisen, som blir utdelt av Trondheim kommune. Begrunnelsen var en bevisst holdning til inkludering og likestilling av innvandrere i norsk arbeids- og foreningsliv, samt et aktivt arbeid for å få dette til på arbeidsplassene.
Den gangen erklærte daværende klubbleder, Ole Roger Berg, at alle busser i Trondheim skulle være rasismefrie soner. Det har de jobbet iherdig videre med.
Felles forståelse
Nå er det religionene blant bussjåførene som er i fokus. De fleste store religionene er representert på arbeidsplassen.
– Religion er viktig for mange. Målet med besøksrunden er å få en felles forståelse av hverandres religioner. Vi har sett forskjeller og likheter mellom religionene og knust mange myter, sier Ole Roger Berg. Han har hatt ideen lenge, men først etter at han gikk av som leder har det blitt tid til å organisere dette.
{s1}
Tatt imot av kvinnelig imam
Ole Roger Berg er selv ateist. Han forteller at han har lært mye.
– I moskeen ble vi tatt imot av en kvinnelig imam. Jeg visste ikke engang at det fantes, forteller Berg.
– Det er også viktig å få med seg at det er vidt spekter innenfor alle religioner. Noen utøver sin religion på en veldig konservativ måte, mens andre er liberale i sin gudstro. De forskjellene kan være større enn mellom religionene, sier han.
Respekt for hverandre
– Vi har en veldig mangfoldig medlemsmasse i fagforeningen. Likevel er vi kolleger som viser respekt for hverandre. Det er viktig å ta vare på, sier han.
Så langt har fagforeningen arrangert besøk i synagoge, moské og hindutempel. Neste besøk går til den katolske kirka. Til slutt planlegges et besøk i Trondheim domkirke.
– Mange har bodd i Trondheim i mange år, men har aldri besøkt domkirka. Det kan bli spennende, sier Berg.
Vi har sett forskjeller og likheter mellom religionene og knust mange myter.
Ole Roger Berg, ateist og bussjåfør
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
RETTFERDIG FORDELING: – Det er veldig store kvinnedominerte yrker i offentlig sektor, og veldig mange i de lavere lønnsjiktene. Et ekstra fokus på lavlønn vil derfor også gi gunstig effekt på likelønn, sier Mette Nord.
Werner Juvik