Au pair-senteret kan komme til å gjenoppstå

De hjalp au pairene, men måtte stenge 1. april. Nå kan tilbudet gjenoppstå

STENGT: Nylig ble Au pair-senteret i Fagforbundets lokaler stengt, men nå kan det bli åpnet igjen. Arkivfoto.

STENGT: Nylig ble Au pair-senteret i Fagforbundets lokaler stengt, men nå kan det bli åpnet igjen. Arkivfoto.

Helge Rønning Birkelund

Stortinget ber regjeringen gjenoppta den økonomiske støtten til au pair-senteret, som ble lagt ned på grunn av manglende bevilgninger 1. april.

2017053110523020170531105142

helge@lomedia.no

Om senteret som ble drevet av Norsk Folkehjelp og Fagforbundet fram til 1. april i år vil gjenoppstå, er imidlertid fortsatt usikkert.

– Først må pengene på bordet. Jeg er spent på om det følges opp i revidert budsjett. Hvis så skjer, blir senteret lagt ut på anbud. Da må vi se på rammevilkårene og vurdere om vi skal legge inn et nytt anbud, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Killi Westhrin til LO-Aktuelt.

Venstre og KrF sier ja til au pair

Stort behov

At det er behov for et au pair-senter, er hun helt sikker på.

– Det var mye brukt, og bare mer og mer brukt. Vi behandlet alt fra grove til mindre saker. Vi hjalp til i konkrete situasjoner, drev informasjonsarbeid om rettigheter og var et sosialt møtested for au pairer som følte seg alene og ensomme, sier Westhrin.

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet vant det første anbudet og startet opp i desember 2012. Etter to års drift ble anbudet forlenget med ett år.

– De første årene fikk vi bare anbud for ett år av gangen, vi måtte legge inn nytt anbud hvert år. Den siste runden var anbudet på ett år, med opsjon på ett år til. Så korte anbudsperioder gjør det svært krevende å planlegge en god drift, påpeker Henriette Killi Westhrin.

I statsbudsjettet for 2015 trakk regjeringen støtten på tre millioner kroner tilbake, men støttepartiene Venstre og KrF forhandlet pengene tilbake gjennom budsjettforhandlingene.

Også på statsbudsjettet for 2017 var pengene borte fra det opprinnelige statsbudsjettet. Denne gang forble de utenfor - og senteret ble av den grunn lagt ned fra 1. april.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Behandles fredag

Fredag behandler Stortinget et representantforslag fra Kirsti Bergstø og Karin Andersen, begge fra SV, om å starte en avvikling av ordningen, og strengere reaksjoner mot vertsfamilier som utnytter au pairer. Dette forslaget får ikke flertall og blir som vanen er, kun vedlagt protokollen.

Men samtidig støtter Venstre og KrF et forslag fra opposisjonen om å gjeninnføre støtten til Au pair-senteret. I innstillingen fra Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget presiseres det også at denne økonomiske støtten er «helt nødvendig».

Hvis regjeringen tar anmodningen til følge, kan altså pengene komme tilbake i revidert statsbudsjett.

Ifølge stortingsrepresentant Geir Toskedal, forutsetter Kristelig Folkeparti at regjeringen tar beløpet inn i revidert budsjett når det nå er flertall for ordningen i Stortinget.

Også Andre Skjelstad (Venstre) forutsetter det samme.

– Vi fjerner ikke ordningen. Men vi strammer inn med klare sanksjoner mot mislighold. Det er et premiss for det at et au pair-senter videreføres for veiledning og støtte, sier Skjelstad til LO-Aktuelt.

De ansatte går opp 100.000 i lønn etter at de fikk tariffavtale

Stort feilgrep

Bergstø og Andersen skriver i bakgrunnen for forslaget sitt at det var et stort feilgrep at Au pair-senteret måtte legges ned. Senteret har vært statlig finansiert, men blitt drevet av Norsk Folkehjelp og Fagforbundet. Senteret har hatt en stor økning i antall henvendelser, fra 348 i 2013 til 1214 i 2015. I fjor hadde senteret rundt 1300 henvendelser.

Sju av 10 henvendelser kom fra au pairer. Resten fra vertsfamilier.

Mange av henvendelsene skyldes manglende lønnsutbetalinger og uklarheter rundt ansettelsesforhold. Denne gruppen arbeidstakere er ikke beskyttet av arbeidsmiljøloven og få kjenner til sine rettigheter.

Det var knyttet tre stillingshjemler til senteret, blant annet en daglig leder og en jurist på halv stilling.

• Følg oss på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy