De to mektigste LO-forbundene i møte om pensjonen til nesten én million nordmenn
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Striden rundt avtalefestet pensjon (AFP) fortsetter. Fellesforbundet inviterte nylig Fagforbundet til en «uformell prat» om den betente saken. Flere prosesser pågår.
berit.baumberger@fagbladet.no
Husker du Helen Godhavn (59), som går glipp av verdifull pensjon fordi hun mangler bare noen få måneder med ansettelse i en bedrift med tariffavtale?
Det handler om såkalt avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor, en pensjonsordning som kan tas ut fra du er 62 år.
Fagforbundet og LO sentralt hadde håpet å få til en ny modell sammen med NHO, en såkalt «reformert AFP», under lønnsoppgjøret i år.
Men et annet LO-forbund – Fellesforbundet – satt en effektiv kjepp i hjulet for det: Landsmøtet deres vedtok i fjor høst å avvise forslaget.
Nå er målet at hele LO-familien skal bli enig om en løsning på LO-kongressen i mai neste år.
Alle parter ønsker enighet. Men hvordan?
LØPET KJØRT: For den tidligre fagforeningslederen Helen Godhavn er løpet uansett kjørt - hun mister hele AFP-en. Men hun håper LO-familien kommer fram til en løsning der andre unngår å havne i samme situasjon.
Martin Guttormsen Slørdal
Tas opp i handlingsprogram
Nå er et debatthefte med forslag til LOs handlingsprogram for 2025 til 2029 ute på høring i organisasjonen, og ett av temaene er AFP. Forbundssekretær Steffen Høiland i Fellesforbundet sier pensjon er det temaet som flest sender innspill om.
– Vårt utgangspunkt er uttalelsen fra landsmøtet, altså at vi er imot forslaget om et reformert AFP. Så er vi samtidig i innspurt på prosessen rundt debattheftet. Vi ser på hva våre fagforeninger spiller inn, og så behandles forslagene grundig i forbundsstyret og representantskapet, sier Høiland.
I debattheftet står det blant annet at målene for en ny modell har vært at det skal bli en ytelse knyttet til tid i AFP-virksomhet. Dette er noe av stridens kjerne: LO-ledelsen har ønsket å gjøre AFP om til en opptjeningsordning, blant annet for å unngå at Helen Godhavn og andre risikerer å falle helt ut.
Fellesforbundet har ønsket å bevare dagens ordning og heller finne andre måter å tette slike hull som rammet Godhavn.
AFP-striden
• En tariffestet ordning som kan tas ut fra 62 år. Egentlig tenkt som en «sliter-ordning».
• Ved årsskiftet var 943.000 ansatte i 12.000 foretak omfattet.
• Da var det også ca. 124.000 mottakere av privat AFP, ifølge tall fra Nav.
• Ordningen skal endres, men LO-familien klarer ikke å bli enige om hvordan.
Kilder: Fellesordningen for AFP, Fagbladet, Nav
INVITERTE INN: Steffen Høiland og Fellesforbundet tok initiativ til møtet med Fagforbundet.
Leif Martin Kirknes
Møter på gang …
I tillegg til prosessen med handlingsprogrammet pågår også møter forbundene imellom, både formelt og uformelt.
Blant annet har det vært ett møte mellom Fellesforbundet og El og IT Forbundet, og førstnevnte forbund skal sette seg ned med Handel og Kontor (HK).
Fellesforbundet inviterte også Fagforbundet til en uformell prat for et par uker siden. Dersom de to LO-gigantene klarer å bli enige, kan det være helt avgjørende.
Fagforbundet er opptatt av AFP i privat i sektor både fordi dette vil bli lagt til grunn for en framtidig AFP i offentlig sektor og fordi forbundet har mange medlemmer som jobber for eksempel i private barnehager, sykehjem og andre institusjoner.
– Møtet med Fagforbundet var bare for å lufte våre tanker litt uforpliktende. Det var ikke veldig konkret, men vi kommer nok til å snakke med dem fram mot kongressen, sier Høiland.
Han vil ikke gå i detaljer på innholdet i møtet, men sier det var mellom representanter fra ledelsen og folk som jobber med pensjon i forbundene.
– Det blir feil å gå ut med hva vi mener nå som vi står midt i en prosess. Møtene har vi for å sondere hvor de andre står, sier Høiland.
DELTOK: Pål Skarsbak deltok på møtet med Fellesforbundet.
Martin Guttormsen Slørdal
Har sendt innspill til LO
Pål Skarsbak, leder for lov- og avtaleverksavdelinga i Fagforbundet, sier de ikke er kommet så mye videre.
– Vi jobber i kulissene og snakker sammen uformelt, så da har jeg ikke så mye å fortelle, sier Skarsbak.
På sist landsstyremøte vedtok Fagforbundet sitt innspill til LOs handlingsprogram, basert på innspill fra fagforeninger over hele landet. Her er altså AFP ett av flere tema.
– Dokumentet er ikke offentlig, men det som står der om AFP, er i tråd med det vår pensjonsekspert uttalte i Fagbladet nylig, sier Skarsbak.
Steinar Fuglevaag sa blant annet at Fagforbundet vil at «AFP skal komme flere til gode og stå seg over lang tid».
OGSÅ I MØTE: Geir Ove Kulseth og Steffen Høiland avtalte møtet før sommerferien.
Leif Martin Kirknes
Møte om en konkret modell
Fellesforbundet og El og IT Forbundet møttes nylig for å diskutere en alternativ, mulig modell, basert på en skisse laget av Fellesforbundets eget AFP-utvalg. FriFagbevegelse meldte om det planlagte møtet før sommeren.
– Vi trenger fortsatt å få forslagene våre kostnadsberegnet, så vi vet om det er en gode løsninger. Vi har også vært tydelige på at vi gjerne vil diskutere disse løsningene med flere, sier Høiland.
Forbundsleder Geir Ove Kulseth i El og IT Forbundet sier de foreløpig bare har møttes én gang. Han vil ikke være konkret på innhold, men sier at en løsning fortsatt kommer til å ta tid.
KLAR FOR Å SNAKKE: HKs nyvalgte 2. nestleder Samra Akhtar sier de i første omgang vil samtale med Fellesforbundet.
Leif Martin Kirknes
Vil ha med seg HK også
HK har nylig hatt landsmøte. Der behandlet de blant annet et forslag om å beholde AFP som en kvalifiseringsordning, i tråd med Fellesforbundets forslag. Det ville ikke landsmøtet binde seg til, meldte HK-Nytt.
– Vi fulgte spent med på landsmøtet, og vi mener det er naturlig at vi tar kontakt med dem for et møte. Det er positivt at de ikke spesifikt binder seg opp til reformert AFP i sine vedtak, sier Høiland i Fellesforbundet.
Til dette svarer HKs nyvalgte 2. nestleder Samra Akhtar:
– Ja, ja, ja, vi skal ta kontakt med Fellesforbundet, i første omgang. Men vi ønsker en bred enighet, sier Akhtar.
Saksgang for LOs nye handlingsprogram
• Klubber og fagforeninger har sendt innspill til sine fagforbund, mens LOs lokalorganisasjoner har sendt innspill til regionkontor.
• Nå jobber forbundene og regionkontorene med å sende sine forslag videre til LO innen 1. november.
• På grunnlag av forslagene utarbeider LO-sekretariatet innstillinger, som sendes ut igjen 1. mars.
• LO-kongressen avholdes 5.–9. mai, og der skal dette voteres over.
• Her kan du lese hele debattheftet. AFP er omtalt på side 43–44.
FØLGER MED: Nestleder i LO, Steinar Krogstad.
Jan-Erik Østlie
LO: – Vet ikke så mye
Er LO en del av samtalene og prosessene som pågår mellom forbundene nå? Vi spør nestleder Steinar Krogstad:
– Jeg vet ikke så mye mer enn at det diskuteres mellom forbundene. Det er helt naturlig at de ikke vil vise kortene sine nå, det tar de i sine samtaler, sier Krogstad.
På nyåret starter LO-sekretariatet med å behandle handlingsprogrammet.
– Da må forbundene begynne å vise kortene, sier Krogstad.
Les også: Helen (59) gikk i pensjonsfelle: – Jeg skammer meg litt, det er flaut