JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De vant kampen om større stilling

84 deltidsansatte i Porsgrunn har fått høyere stilling. Her er 22 av dem samlet foran byens rådhus.

84 deltidsansatte i Porsgrunn har fått høyere stilling. Her er 22 av dem samlet foran byens rådhus.

Werner Juvik

84 ansatte i Porsgrunn kommune har fått økt stillingsprosent. Vi møtte 22 av dem.

2016012710463820230821171436

LES OGSÅ: 230 eltidsansatte har ventet i over to måneder på svar fra tvisteløsningsnemnda

Mange deltidsansatte øynet håp om at de kunne få større stilling etter at arbeidsmiljølovens paragraf 14-4 a trådte i kraft 1. januar 2014 (se fakta). I Porsgrunn har 84 ansatte fått økt stillingsprosent etter den nye bestemmelsen – 22 av dem møter oss med store smil foran byens rådhus en hustrig førjulsdag.

Les også:

Slik kan du kreve større stilling

Endret loven - nå kan du kreve større stilling

Systematisk jobbing

Midt i flokken er Nina Lund og Tore Nygaard, henholdsvis nestleder og leder i Fagforbundet Porsgrunn. De har jobbet systematisk for at ansatte skulle få innfridd rettighetene de fikk med den nye lovbestemmelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

84 deltidsansatte i Porsgrunn har fått høyere stilling. Nina Lund og Tore Nygaard, henholdsvis nestleder og leder i Fagforbundet Porsgrunn har jobbet systematisk for at ansatte skulle få innfridd sine rettigheter.

84 deltidsansatte i Porsgrunn har fått høyere stilling. Nina Lund og Tore Nygaard, henholdsvis nestleder og leder i Fagforbundet Porsgrunn har jobbet systematisk for at ansatte skulle få innfridd sine rettigheter.

Werner Juvik

– Hva har dere gjort for å få til dette?

– Vi har drevet aktiv markedsføring overfor medlemmene, og også tatt direkte kontakt med enkeltpersoner som vi vet jobber mye. I tillegg har vi informert og gitt opplæring på samlinger for tillitsvalgte. Parallelt har vi vært i dialog med arbeidsgiver og fått dem interessert og fått aksept for det vi gjør.

Følg Fagbladet på Facebook

Abonner på nyhetsbrevet

Gjennomslag i alle sakene

Mens tillitsvalgte i mange kommuner sliter med å få tilsvarende saker godkjent, har de i Porsgrunn fått gjennomslag i alle saker de har hatt oppe i drøftingsmøter med arbeidsgiver.

De fleste av dem som har fått økt stilling, jobber i helse og omsorg, og de tillitsvalgte opplever en gledelig «smitteeffekt» blant de ansatte.

– Når kollegaer får høre at andre har fått høyere stilling, går de selv inn og sjekker. Dette er så moro!

– Hver eneste av disse sakene er et løft. For oss som tillitsvalgte er det en god følelse å gå hjem fra jobb og vite at du har hjulpet et medlem, og at det har varig virkning.

LES MER:

Helsefagarbeider Piman jobbet 1400 timer ekstra

Jorunn sto på for mer jobb, fikk økt stillingen

Slik er reglene i arbeidsmiljøloven

§ 14-4 a. Rett til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid

(1) Deltidsansatte som de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid i denne perioden, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeidet ikke lenger foreligger. Tolvmånedersperioden skal beregnes med utgangspunkt i det tidspunkt arbeidstaker fremmet sitt krav.

(2) Tvist om rett etter denne bestemmelsen avgjøres av tvisteløsningsnemnda, jf. § 17-2.

Slik går du fram for å få høyere stilling

1. Skaff tjenestebevis fra arbeidsgiver som viser hvor mange timer du har jobbet

2. Ta dette med til tillitsvalgt, som kan hjelpe deg med å beregne hvor stor stillingsprosent du har jobbet det siste året.

3. Krav om høyere stillingsprosent sendes skriftlig til arbeidsgiver med henvisning til arbeidsmiljøloven § 14-4a.

Mange venter på dom

Mange deltidsansattes krav om økt stillingsprosent blir avslått av arbeidsgiver, og en stor del av disse er anket til Tvisteløsningsnemnda. 10. desember 2015 hadde nemnda 230 saker som ventet på å bli behandlet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy