JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den midlertidige kontrakten min utløper snart. Kan jeg kreve fast ansettelse?

MIDLERTIDIG KONRAKT: Arbeidsgiver er forpliktet til å sende et skriftlig varsel om fratreden senest en måned før den siste midlertidige arbeidskontrakten løper ut, påpeker LO-advokaten.

MIDLERTIDIG KONRAKT: Arbeidsgiver er forpliktet til å sende et skriftlig varsel om fratreden senest en måned før den siste midlertidige arbeidskontrakten løper ut, påpeker LO-advokaten.

Ole Palmstrøm

Det er håp for renholderen som har vært midlertidig ansatt i to år og elleve måneder. Se hva LO-advokat Alexander Lindboe svarer.

2022122210424820221222104248

SPØRSMÅL: Jeg er renholder i en middels stor kommune, og har vært midlertidig ansatt i over to år og elleve måneder.

I begynnelsen jobbet jeg kun på tilkalling og gikk etter hvert over på midlertidige kontrakter. Den siste kontrakten er et årsvikariat for en som er i foreldrepermisjon. Den utløper i desember 2022. Jeg har fått beskjed om at min kollega kommer tilbake på nyåret, men jeg har ikke fått skriftlig varsel om at jeg ikke får fortsette.

Nå sier sjefen at jeg ikke får fornyet avtalen, da de har nok folk. Det stemmer ikke. Jeg vet de har behov for flere ansatte fordi sykefraværet fortsatt er høyt.

Det er minst ni personer på tilkalling/midlertidig ansatte som dekker opp løpende behov for vikarer i renholdsavdelingen. Hva gjør jeg? Har jeg ingen mulighet for fast ansettelse før treårsregelen?

SVAR: Kontakt din lokale fagforening og be om hjelp snarest mulig.

Du bør få hjelp til å fremme et krav om fast ansettelse etter arbeidsmiljølovens §14-9 jf. §14-11. (Les mer om det lenger ned i svaret.)

Når det gjelder treårsregelen, så er den nokså absolutt med tanke på opptjent tjenestetid og hjelper deg i utgangspunktet ikke her. Du må ha vært midlertidig ansatt i …«mer enn» tre år etter arbeidsmiljølovens §14-9 (7) for å kreve fast ansettelse etter denne paragrafen.

I denne saken er imidlertid arbeidsgiver forpliktet til å sende deg et skriftlig varsel om fratreden senest en måned før den siste midlertidige arbeidskontrakten løper ut, ifølge arbeidsmiljølovens §14-9 (5).

Arbeidsgiver kan ikke kreve at du fratrer før det er gått én måned etter at varsel er gitt. Det innebærer at du har rett til jobb og lønn i varslingsperioden, og at om du jobber ut januar 2023, vil du passere treårsmerket. 

Du bør snarest mulig ta kontakt med arbeidsgiver og kreve fast ansettelse etter treårsregelen. Du bør vise til varslingsregelen og at du uansett har krav på å jobbe ut januar 2023.

Mer du lurer på? Her kan du finne flere spørsmål og svar

Du bør også kreve fast ansettelse etter reglene om ulovlig midlertidig ansettelse i arbeidsmiljølovens §14-9 jf. §14-11. Hovedargumentet er at du ikke kan gå så lenge som to år og elleve måneder midlertidig når du gjennom hele ansettelsestiden har utført arbeid som dekker opp faste, løpende behov og ikke midlertidighet, ekstraordinære arbeidstopper eller vikariater. Du bør også vise til vikarbruken og at det er et løpende og langvarig arbeidskraftbehov framover.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy