MIDLERTIDIG KONRAKT: Arbeidsgiver er forpliktet til å sende et skriftlig varsel om fratreden senest en måned før den siste midlertidige arbeidskontrakten løper ut, påpeker LO-advokaten.
Ole Palmstrøm
SPØRSMÅL: Jeg er renholder i en middels stor kommune, og har vært midlertidig ansatt i over to år og elleve måneder.
I begynnelsen jobbet jeg kun på tilkalling og gikk etter hvert over på midlertidige kontrakter. Den siste kontrakten er et årsvikariat for en som er i foreldrepermisjon. Den utløper i desember 2022. Jeg har fått beskjed om at min kollega kommer tilbake på nyåret, men jeg har ikke fått skriftlig varsel om at jeg ikke får fortsette.
Nå sier sjefen at jeg ikke får fornyet avtalen, da de har nok folk. Det stemmer ikke. Jeg vet de har behov for flere ansatte fordi sykefraværet fortsatt er høyt.
Det er minst ni personer på tilkalling/midlertidig ansatte som dekker opp løpende behov for vikarer i renholdsavdelingen. Hva gjør jeg? Har jeg ingen mulighet for fast ansettelse før treårsregelen?
SVAR: Kontakt din lokale fagforening og be om hjelp snarest mulig.
Du bør få hjelp til å fremme et krav om fast ansettelse etter arbeidsmiljølovens §14-9 jf. §14-11. (Les mer om det lenger ned i svaret.)
Når det gjelder treårsregelen, så er den nokså absolutt med tanke på opptjent tjenestetid og hjelper deg i utgangspunktet ikke her. Du må ha vært midlertidig ansatt i …«mer enn» tre år etter arbeidsmiljølovens §14-9 (7) for å kreve fast ansettelse etter denne paragrafen.
I denne saken er imidlertid arbeidsgiver forpliktet til å sende deg et skriftlig varsel om fratreden senest en måned før den siste midlertidige arbeidskontrakten løper ut, ifølge arbeidsmiljølovens §14-9 (5).
Arbeidsgiver kan ikke kreve at du fratrer før det er gått én måned etter at varsel er gitt. Det innebærer at du har rett til jobb og lønn i varslingsperioden, og at om du jobber ut januar 2023, vil du passere treårsmerket.
Du bør snarest mulig ta kontakt med arbeidsgiver og kreve fast ansettelse etter treårsregelen. Du bør vise til varslingsregelen og at du uansett har krav på å jobbe ut januar 2023.
Mer du lurer på? Her kan du finne flere spørsmål og svar
Du bør også kreve fast ansettelse etter reglene om ulovlig midlertidig ansettelse i arbeidsmiljølovens §14-9 jf. §14-11. Hovedargumentet er at du ikke kan gå så lenge som to år og elleve måneder midlertidig når du gjennom hele ansettelsestiden har utført arbeid som dekker opp faste, løpende behov og ikke midlertidighet, ekstraordinære arbeidstopper eller vikariater. Du bør også vise til vikarbruken og at det er et løpende og langvarig arbeidskraftbehov framover.
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye