JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Denne uka kan det bli kulturstreik. Sjekk hvor

MEKLING: Fredag 3. september kan det bli streik i kultursektoren, og i første streikeuttak er Operaen blant de som blir rammet.

MEKLING: Fredag 3. september kan det bli streik i kultursektoren, og i første streikeuttak er Operaen blant de som blir rammet.

Erik Berg

Hvilken pensjonsordning de ansatte i kultursektoren skal ha avgjøres neste uke. Det kan ende i streik.

2021082714220020210827142342

anders@lomedia.no

Torsdag 2. september starter meklinga mellom LO Stat, på vegne av Fagforbundet, NTL og Creo, og Spekter om kultursektoren.

En mangeårig pensjonsuenighet er det vanskeligste spørsmålet i meklinga. Arbeidstakersiden avviser å innføre en innskuddspensjon, og vil at sektoren skal få hybridpensjon, som gir en lik pensjon for kvinner og menn.

Pensjon

I dag har de ansatte en midlertidig pensjonsordning, som partene avtale i 2016. Nå skal de over til en permanent løsning, og LO Stat mener avtalen de gjorde inneholdt et felles mål om å innføre livsvarige og kjønnsnøytrale pensjoner.

– Vi har kommet arbeidsgiver i møte, og nå må arbeidsgiver på sin side innfri inngåtte avtaler. Hvis ikke det skjer, blir vi nødt til å ta i bruk det sterkeste virkemiddelet vi har, nemlig streik, sier LO Stat-nestleder Lise Olsen.

Første streikeuttak

LO Stat har nå levert det første streikeuttaket for de tre forbundene som har medlemmer i sektoren.

Det er totalt 221 medlemmer som går ut i streik 3. september, dersom partene ikke blir enige.

Her kan det bli streik:

• Den Nationale Scene (29)

• Den Norske Opera & Ballett (54)

• Det Norske Teatret (25)

• Nationaltheatret (2)

• Rogaland Teater (19)

• Bergen Filharmoniske Orkester (92)

Har løsningen klar

Olsen påpeker at hybridpensjon gir trygghet for de ansatte, med livsvarige og like pensjoner. Ordningen er også innført i private barnehager.

Det fins en gyllen middelvei som ivaretar både arbeidsgivers og arbeidstakers behov. Løsningen heter hybridpensjon, sier Olsen.

Meklingen har frist ved midnatt, natt til fredag 3. september.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy