JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Departementet: Opp til kommunene om streikestengte barnehager skal få tilskudd

PROTEST: Fra fanemarkeringen utenfor Stortinget på torsdag.

PROTEST: Fra fanemarkeringen utenfor Stortinget på torsdag.

Kathrine Geard

Det er kommunene som selv må bestemme om de vil fortsette å gi tilskudd til private barnehager som er rammet av streik, sier Kunnskapsdepartementet.

2022110314422020221103144220

redaksjonen@fagbladet.no

– Det er kommunen som barnehagemyndighet som har ansvaret for tilskuddet til private barnehager i sin kommune, slår departementet fast i en epost til NTB.

– Som et utgangspunkt vil det være opp til den enkelte kommune å avgjøre om og når de eventuelt vil stanse eller avkorte det kommunale tilskuddet ved midlertidig stengning av en barnehage, skriver departementet videre.

Som NTB skrev onsdag, kan de private barnehagene tjene penger på streiken ettersom de ikke betaler lønn til de streikende i streikeperioden.

Uklare regler

KS har foreløpig anbefalt kommunene å opprettholde de ordinære tilskuddene. Årsaken er uklarheter i regelverket, skriver KS på sine nettsider.

– Det er ikke tydelig avklart i regelverket hvorvidt kommunen er forpliktet til å utbetale fullt ordinært tilskudd til private barnehager som er i streik og dermed ikke yter den tjenesten de er finansiert for å gi til barn og familier.

– Vi anbefaler foreløpig kommunene å opprettholde ordinært tilskudd inntil videre og avvente eventuelle avklaringer av regelverksforståelsen, også basert på streikens varighet og omfang, heter det videre.

Strammer inn

Mellom 80 og 85 prosent av inntektene til de private barnehagene kommer fra kommunale tilskudd. I 2020 ble det utbetalt i alt 21,7 milliarder kroner til private barnehager.

For enkelte har privat barnehagedrift blitt en lukrativ geskjeft med utbytter i milliardklassen. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) varslet onsdag en ny og kraftig innstramming for dem som tjener penger på private barnehager.

Streiken blant ansatte i private barnehager startet 17. oktober og omfatter nå drøyt 2.400 ansatte. Strid om pensjon er hovedårsaken til streiken.

©NTB

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy