JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna Solberg svarte om å annullere flertallsvedtak på Stortinget:

Derfor fjernet Erna Solberg & Co. vedtaket om å styrke organisasjonsgraden

Erna Solberg

Erna Solberg

Nanna Aanes Wolden

Statsminister Erna Solberg mener det ikke er noen krise for organisasjonsgraden i Norge.

2019101109000020230821171436

helge@lomedia. no

Det har vakt stor oppsikt at regjeringen i forslaget til statsbudsjett annullerer et flertallsvedtak i Stortinget, som KrF var med på å få gjennom i 2018. Nå er som kjent KrF inne i regjering.

Vedtaket sier at regjeringen skal jobbe for at fagforeningene skal få flere medlemmer, bidra til økt organisasjonsgrad og anerkjenne det organiserte arbeidslivet.

Nå slipper regjeringen å komme tilbake til Stortinget med dette.

Både Rødts leder Bjørnar Moxnes og Aps arbeidspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, tok opp saken i Stortingets spørretime onsdag på bakgrunn av artikler i FriFagbevegelse.

Regjeringen fikk ordre av Stortinget om å styrke det organiserte arbeidslivet. Men en formulering i statsbudsjettet vekker oppsikt

Moxnes mener blant annet at statsministeren bruker dagens flertallsregjering til å nulle ut flertallsviljen på Stortinget.

Har ventet

Det var nettopp Rødt som foreslo formuleringen som ble vedtatt i Stortinget i januar 2018.

– Siden dette vedtaket i januar 2018 har vi ventet på konkrete tiltak, men veldig lite har skjedd. Nå går altså regjeringen inn for å oppheve vedtaket om å få flere organiserte i arbeidslivet vårt. Departementet svarer at dette bare er en såkalt teknisk vri, og at et arbeid pågår med partene i arbeidslivet i et arbeids- og pensjonspolitisk utvalg. Det regjeringen skulle levere var tiltak til Stortinget, ikke bare å holde på i et utvalg, sa Bjørnar Moxnes.

Han ville ha svar på hvorfor regjeringen opphever vedtaket framfor å fremme en sak til Stortinget med konkrete tiltak.

Han ba om å få høre hvilke tiltak regjeringen vil iverksette for å sikre at flere faktisk blir med i fagforeninger i tiden framover.

Statsminister Erna Solberg (H) svarte blant annet med å vise til at kontroll- og konstitusjonskomiteen har gitt føringer om at slike spørsmål må avklares.

p

– I stedet for å la dem ligge over år vil vi heller komme med den typen forslag, sa Erna Solberg.

Så viste hun nettopp til arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd som har laget en arbeidsgruppe som kommer til å legge frem en sluttrapport høsten 2020.

– Fordi vi ikke klarer å følge opp innenfor den tidsrammen som ellers ville vært, har vi foreslått formelt å oppheve vedtaket fra Stortinget. Det opplevde jeg var i tråd med de føringene som er blitt gitt om hvordan Stortinget ønsket at vi skulle håndtere dette istedenfor å la ting ligge år etter år etter år, sa Erna Solberg.

– Ingen krise

– For oss er det viktig med et godt organisert arbeidsliv. Trepartssamarbeidet er en grunnplanke i hvordan vi har valgt å organisere vårt arbeidsliv. Vi får mye godt ut av dette. Derfor jobber vi med å styrke organisasjonsgraden i arbeidslivet på begge sider, sa Erna Solberg.

– Å si at det er en stor krise, og at venstresiden nå roper varsko, står ganske klart i kontrast til både tallene og ikke minst hva LO-sjefen sa i fjor. For litt over ett år siden sa han at det ikke var noen dramatikk i tallene. Det vi samtidig vet er at organisasjonsgraden i næringslivet har økt i denne perioden. Så det er jo ikke en krise når det gjelder organisasjonsgraden i Norge. Vi jobber sammen med partene om tiltak, var svaret fra Erna Solberg.

Rigmor Aasrud (Ap) fulgte opp spørsmålet fra Moxnes.

– Myndigheten har virkemidler for å øke organisasjonsgraden, men for sjuende år på rad gjør regjeringen det dyrere å være fagorganisert. Hvilke tiltak jobber regjeringen med for å øke organisasjonsgraden, ville Aasrud vite.

Erna Solberg synes det er interessant når skattefradraget ofte trekkes fram at det ikke var noen synlig økning i organisasjonsgraden da den rød-grønne regjeringen økte skattefradraget.

Rigmor Aasrud viste til andre tall:

p

– En rapport fra Institutt for Samfunnsforskning slo fast at hvis vi ikke hadde økt fagforeningsfradraget i sin tid ville organisasjonsgraden vært tre prosent lavere, og produktiviteten seks prosent lavere, sa Rigmor Aasrud.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy