Stressymptomer

Derfor klikker du når dataen streiker

Vidar Eriksen

Rammer selvfølelsen, vi føler oss som idioter og som håpløse .

2015121112411920151216115848

lene.svenning@lomedia.no

Innerst i granskauen. Nå skjer det ingenting her. Igjen! Hvorfor virker ikke den forbaska pc-en? Jeg kjenner at jeg blir varm i ansiktet, irritasjonen slår opp som stikkflammer innvendig. Oppdaterer, du liksom? Sekundene føles som minutter. Dette har jeg absolutt ikke tid til.

Kjenner du deg igjen? Det er trolig flere som vil rive av seg håret når dataen ikke funker. Ingenting er mer irriterende. Ikke noe annet får tiden til å stå så stille som når du venter på at pc-en skal komme til hektene, enten for egen maskin eller med hjelp fra IT-avdelingen. Hvorfor er det sånn?

Få Fagbladets nyhetsbrev

Kommunereform kan gi enorme IKT-utgifter

Pc-en er dum

– Det er en opplevelse av ikke å mestre en del av tilværelsen. Det rammer selvfølelsen, vi føler oss som idioter og som håpløse, forklarer stressforsker Are Holen ved NTNU i Trondheim.

– Javel?

– Enten kan vi tenke at «jeg er dum», eller at pc-en er dum, eller at de som har laget den er dum.

– Nå snakker vi.

– Akkurat. Pc-en burde altså forstå hva du mener. Du har en tendens til å gjøre den ansvarlig, sier Holen og treffer spikeren så på hodet at den går rett inn.

Han forklarer hvordan kroppen reagerer. Stresshormonene går opp. Da slår hjertet fortere, musklene strammer seg, og blodtrykket går opp.

– Vi er inne i en ubehagelig situasjon, oppsummerer han, ganske så presist.

• Følg FriFagbevegelse på Facebook

Sviktet av vennen

Et enkelt Google-søk viser at jeg neppe er alene om frustrasjonen. Jeg skriver «datamaskinen vil...» og Google foreslår både «...ikke starte», «...ikke slå seg av», «...ikke slå seg på», og
«...ikke lade». Noen har vært i samme situasjon før, altså. Men folk er forskjellige, påpeker Holen. Mens noen ikke lar seg stresse, føler andre seg nærmest krenket når de opplever datatrøbbel.

Vil Holen gi meg rett i at man blir mer stresset av dataen enn noen annet?

– Egentlig ikke, men vi har blitt så avhengige av dataen at hvis den ikke fungerer, stopper livet litt opp. Vi føler oss parkert eller sviktet. Pc-en er jo vår ledsager, venn og tjener, sier stressforskeren.

Han har råd til en stakkar.

– Det gjelder å ikke hisse seg opp unødig. Datamaskinen er helt logisk og konsekvent. Det er ikke du. Enten er det noe du burde ha gjort, eller burde visst hvordan du skulle gjøre, eller så har den fått et virus på hjernen. Om slike situasjoner oppstår må du ikke personifisere datamaskinen og bli krenket. Den kan ikke komme deg i møte, slik som mennesker. Og om du ikke får det til, er det kanskje noen andre som gjør det. Spør om hjelp, råder Are Holen.

Alle risikrerer lavere kjøpekraft i 2016 - for første gang på 27 år

Yoga og meditasjon

Men hvis jeg allerede har kavet meg opp og skjelt ut datamaskinen?

– Få tankene over på noe annet. Å gi uttrykk for sin situasjon hjelper også, snakk med noen om det. Eller gå deg en tur, eller bruk andre deler av deg selv slik at du gjenetablerer følelsen av mestring, sier han.

Hva om det ikke hjelper, da?

– Er man vedvarende frustrert kan yoga eller meditasjon hjelpe, råder han.

Ok. Blir stressforskeren selv stresset av datatrøbbel?

– Nei. Da har jeg noen jeg ringer til. Eller jo, hvis det haster litt går temperaturen litt opp, innrømmer han, og forteller at han forleden kveld ble litt svett da han ikke fikk til å gjøre ferdig et stykke arbeid som hastet.

– Men så fant jeg en annen løsning, sier Are Holen, såre fornøyd.

• Flertallet på Stortinget vil fjerne ventelønna

Krakilske kolleger

Hvordan arter folks datastress seg for en som er betalt for å hjelpe dem? Vi spurte vår egen IT-ansvarlige.

– Folk reagerer ganske likt. De blir sinna og frustrerte når pc-en ikke virker. Noen blir krakilske og ufine, og kommer gjerne etterpå for å understreke at de ikke er sinte på meg. Det er gjerne den som går rundt og hjelper til som får pepper, sier Nora Leivestad, IKT-konsulent i
LO Media.

Hun berømmer (?) meg og kollegene mine for å være raske til å si ifra om det er noe som ikke virker som det skal.

– Her på huset er folk vant til at ting funker. Når det ikke gjør det, er det som om hele himmelen faller ned i hodet på dem. På andre arbeidsplasser er folk vant til at noe skjer, sier hun.

Leivestad hevder at hun også blir stressa når datamaskinene ikke fungerer. Det synes ikke.

– Det er en rolle jeg inntar. Hvis jeg virker stressa, gir det dårlige signaler. Hvis jeg er rolig, tror dere jeg har kontroll. Dere har åpenbart stor tiltro til meg, sier hun med et smil.

Jeg har i alle fall latt meg lure.

Nora Leivestad innrømmer at hun også selv tyr til bannskap og besvergelser om ting ikke går dataveien. Hennes fordel er at hun vet at det kan fikses, og hvor lang tid det tar.

Nå blir det skatt på kjøregodtgjørsle

Av og på...

«Programmet svarer ikke», du liksom. Men så svar, da, for svingende!

Hva synes min egen IT-ekspert at jeg skal gjøre når dataverdenen går meg imot?

– Bruk svenskeknappen, sier Nora Leivestad.

Jeg visste at hun skulle si det.

Siv med skattesjokk til arbeidsledige eldre

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Kravene fra forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Faforbundet Oslo, Roger Dehlin, er blitt konkrete. Fristen for en forhandlingsløsning er ved midnatt 15. september.

Kravene fra forhandlingsleder Per Egil Johansen (tv) og leder i Faforbundet Oslo, Roger Dehlin, er blitt konkrete. Fristen for en forhandlingsløsning er ved midnatt 15. september.

Fagforbundet Oslo

Her er kravene i Oslos kommuneoppgjør

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy