JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik takler du den kalde, mørke tida

Derfor må du slutte å sutre: Slik tar du med deg sommeren inn i mørket

Her er sju tipst til en bedre høst og vinter

Erlend Angelo

Når sommerens lys og varme blir borte og høst- og mørketidstanker setter inn – da gjelder det å planlegge litt slik at vi tar med oss sommeren inn i mørket.

2022090510503720220905105038

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Janette Røseth er psykologspesialist, forfatter og foredragsholder og opptatt av hvordan enkle grep i hverdagen kan gi økt livsglede. Hun mener et bevisst forhold til hva vi blir glad av og som gir energi, kan lette de tunge vinterdagene raskt.

Hun foreslår å planlegge sosiale aktiviteter allerede nå og ta dem med oss inn i månedene som kommer.

Her er noen av hennes tips til hvordan vi kan omstille oss fra lyse, varme sommerdager til mørket og kulden.

1. Planlegg sosiale aktiviteter

Ha faste middagsbesøk eller en vinkveld en fredag i måneden. Gå på show og teater, kino eller konserter. Å være sammen med folk er en enorm kilde til glede.

2. Gjør noe nytt

Begynn på det kurset du alltid har ønsket deg eller bestem deg for å lære deg noe nytt. Da har du noe å glede deg over i januar. Legg puslespill, broder en pute eller lær et nytt språk.

3. Lag det hyggelig rundt deg

Hygge er så mye mer enn kos. Tenn stearinlys til morgenkaffen, lag god mat, tenn i ovnen, sett deg under et godt pledd, les en god bok.

4. Gå lysturer

Den ideelle mengden med dagslys er to timer. Har du mulighet så gå til jobben eller ta en timeout i lunsjen? Er ikke dette mulig, så invester i ei lyslampe med lyspære på 10.000 lumen. En halvtime med denne hver dag hjelper.

5. Bruk mer farger

Ikke kle deg i takt med mørket.

6. Fysisk aktivitet

Dette er de beste antidepressiva som finnes. Ut og gå og få puls eller tren! Dette er en enorm kilde til velvære. Bonus er bedre form.

7. Slutt å sutre

Hjernen hører på det du sier. Klage over urettferdighet er lov. Det skaper endring. Men sutring over noe du ikke kan gjøre noe med som været eller kø hjelper ikke, det forsurer bare egen og andres hverdag. 

Hørt om frisøren som gjorde en hårreisende tabbe? Dette gjør du hvis du driter deg ut på jobben

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy