JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tromsø:

«Det blåblå byrådet ble kjeppjaget ut av rådhuset, så gjør de dette rett før venstresida tar over. Det er ille.»

FORBANNET: Bjørn Willumsen, leder av Fagforbundet i Tromsø, er fortørnet over at renholdet privatiseres bare to dager før de nye kostene overtar i Rådhuset.

FORBANNET: Bjørn Willumsen, leder av Fagforbundet i Tromsø, er fortørnet over at renholdet privatiseres bare to dager før de nye kostene overtar i Rådhuset.

I Tromsø er opposisjonen og Fagforbundet forbannet over at høyrebyrådet setter renholdet ut til det private selskapet ISS dager før venstresida tar over makta. 58 renholdere kan miste jobben.

2015100210475920230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

I februar vedtok byrådet å konkurranseutsette 25 prosent av renholdet i Tromsø kommune. Anbudsrunden på seks uker ble ikke avsluttet før etter valget, et valg venstresida vant med god margin. En samlet venstreside har før valget kritisert privatiseringen til høyresida i byen. I går inngikk byrådet en avtale med renholdsselskapet ISS om å ta over driften av 25 prosent av renholdet, melder iTromsø.

– Folk vil ikke ha politikken deres

Det skaper sterke reaksjoner blant opposisjonen, som tar over makta om to uker. På forhånd advarte opposisjonen høyrebyrådet mot å inngå en avtale rett før de går av.

Fagforbundet i Tromsø reagerer sterkt på at avtalen med ISS nå er inngått.

– Det blåblå byrådet ble kjeppjaget ut av rådhuset. Folk i Tromsø vil ikke ha den politikken. Så gjør de dette rett før venstresida tar over makta. Det er ille, og viser at det var på høy tid å få dem ut, sier Bjørn Willumsen, leder av Fagforbundet i Tromsø, til Fagbladet.

Fagforbundet vil sjekke om avtalen er lovlig

Avtalen blir ikke skrevet under før 12. oktober, to dager før dagens byråd i Tromsø går av. Det skyldes at det er en karantenetid på ti dager fra anbudsåpning til en avtale blir gyldig.

Fagforbundet og det påtroppende byrådet jobber nå for at avtalen skal gjøres ugyldig.

– Nå ser vi om det er noen rettspraksis på dette området. Vi må se på lovligheten av denne avtalen, sier Willumsen.

Vi skal prøve å få omgjort vedtaket og berge disse vaskerne som nå risikerer å miste jobbene sine, sier Kristin Røymo, Arbeiderpartiets påtroppende byrådsleder, til iTromsø.

– Jeg vil blant annet sjekke om det er lovlig for Hilmarsen (dagens byrådsleder, journ. anm) å inngå en avtale når det bare er én reell tilbyder, sier hun.

58 kan miste jobben

Hvis avtalen blir skrevet under, kan 58 renholdere i Tromsø miste jobben. Willumsen sier at siden det ikke er snakk om en virksomhetsoverdragelse, slipper ISS å ta over arbeidsgiveransvaret for de ansatte.

– Hva som eventuelt skjer med de ansatte, henger fortsatt i lufta. De blir definert som overtallige og har dermed noen muligheter. De vil blant annet ha fortrinnsrett på jobber de er kvalifisert til i kommunen og kan velge sluttpakke, sier Willumsen.

– Men dette skaper selvfølgelig stor usikkerhet for de ansatte.

– Vi sparer 6,7 millioner kroner

Til iTromø avviser avtroppende byrådsleder Øyvind Hilmarsen kritikken fra opposisjonen, og minner om at avgjørelsen ble tatt i vinter:

Vi sparer 6,7 millioner kroner på å konkurranseutsette bare 25 prosent av det kommunale renholdet, og det ville vært uansvarlig å ikke gjøre slike besparelser når kommunen har økonomiske utfordringer, mener Hilmarsen.

Vi skal prøve å få omgjort vedtaket og berge disse vaskerne som nå risikerer å miste jobbene sine

Kristin Røymo, påtroppende byrådsleder

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy