JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etter konkursen i renovasjonsgiganten RenoNorden:

Det blir billigere for innbyggerne når Kragerø kommune overtar søppelhentingen selv

KONKURS: RenoNorden er konkurs,  men Kragerø er allerede godt i gang med egen søppelkjøring.

KONKURS: RenoNorden er konkurs, men Kragerø er allerede godt i gang med egen søppelkjøring.

WERNER JUVIK

Allerede i morgen starter politisk behandling av å rekommunalisere søppelkjøring i Kragerø kommune. Den vil hele landet følge med på.

2017092010105220230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Kragerø kommune var tidlig ute. 30. juni avsluttet de kontrakten med RenoNorden i samråd med selskapet. RenoNorden tapte penger, og kommunen hadde vært igjennom et innkjøringskaos etter at de startet opp i september i fjor. Begge parter var interessert i å avvikle samarbeidet.

Siden juli har kommunen drevet midlertidig renovasjon på egenhånd, mens administrasjonen har regnet på alternativer. Nå ligger svarene på bordet, og torsdag starter politisk behandling i hovedutvalget for samfunn, deretter i formannskapet neste uke.

• RenoNorden er konkurs

Flertall for egen drift

Utfallet av saken synes dog å være klar allerede.

– Det er et klart politisk flertall for å drive renovasjon videre i egenregi, sier ordfører Jone Blikra (AP).

Rådmannen har lagt fram en innstilling som levner liten tvil om at egen drift er best for innbyggerne. Tallene viser at drift i egen regi vil ha høyere driftskostnader enn i kontrakten med RenoNorden som var underkalkulert, men lavere enn neste tilbyder på lista fra forrige anbudsrunde.

Avgiften for innbyggerne vil likevel bli lavere enn hva den var mens RenoNorden drev med tap.

Ordfører Blikra forklarer:

– Selv om driftskostnadene øker noe så blir de totale kostnadene for kommunen lavere. De blir også lavere enn hva de ville vært om RenoNorden hadde fortsatt med sin tapskontrakt. Derfor vil vi redusere renovasjonsavgiften i Kragerø neste år. Som kjent så kan ikke kommunen ta profitt på tjenesten.

Kommuner overtar biler og ansatte etter renovasjonskonkursen

Regnet på alle alternativer

Kragerø kommune sparer på å kutte kostnader til dyre anbudsprosesser, mens driftskostnadene øker, blant annet på grunn av bedre lønns- og pensjonsavtaler når de ansatte overføres til kommunen. Men totalt kommer de altså noe bedre ut enn med RenoNorden-kontrakten.

Administrasjonen har regnet og vurdert både nytt anbud og samarbeid i nabokommunenes IKS, men drift i egenregi har kommet best ut på de fleste parametre.

Rådmannens innstilling går ut på å drifte innsamlingen i egenregi, avlyse ny anbudskonkurranse, ikke gå inn i omkringliggende IKS, men søke samarbeid med både andre kommuner, IKS og private operatører der det er hensiktsmessig for kommunen.

• Du betaler ekstra for privat drift

Måtte valgt laveste tilbud

– I ettertid kan vi si at vi ikke hadde gode nok rutiner til å fange opp at tilbudet fra RenoNorden var for lavt, men vi måtte nok uansett holdt oss til laveste tilbud. I utlysningen var pris vektet høyest, og da skal det mye til for å avvise laveste tilbud, påpeker Blikra.

Selv mener han at det er prinsipielt viktig at offentlige penger ikke går til utbytte.

– For meg er det bedre at innbyggerne får lavere gebyrer eller bedre tjeneste enn at investorene i et stort selskap får utbytte, kommenterer Blikra.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy