JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffoppgjøret 2021

Det er brudd i årets lønnsoppgjør. Se hva LO krever

Peggy Hessen Følsvik

Peggy Hessen Følsvik

Jan-Erik Østlie

NHO avviste LOs krav, og nå øker faren for streik.

2021032515002120210325160719

LO og NHO har ikke klart å bli enige om årets lønnstillegg.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik forklarer hvorfor de ikke ble enige:

– Det handler om penger. Om et generelt tillegg til alle. Og om et lavlønnstillegg for dem som tjener minste, uttalte Følsvik på en pressekonferanse.

Nå går partene hver til sitt og møtes igjen etter påske.

– Vi står for langt fra hverandre. Derfor ber vi nå Riksmekleren om hjelp, sier Følsvik.

LO har varslet avtale- og plassoppsigelse for 179.002 arbeidstakere.

En eventuell streik vil kunne omfatte store deler av privat sektor i Norge.

Nedgang i reallønna

NHO gikk i starten av mars hardt ut og krevde nedgang i reallønna. Det skapte sterke reaksjoner innad i LO og resten av fagbevegelsen.

Det var derfor ventet at årets forhandlinger ville bli ekstra vanskelige.

Les alle sakene om årets lønnsoppgjør her:

Lønnsøkning

LO hadde i forkant krevd 2,8 prosent lønnsøkning, det samme som prisene er anslått å øke. LOs krav var derfor å opprettholde kjøpekrafta for medlemmene.

– Kravet vårt er å sikre kjøpekrafta til medlemmene, få på plass et lavlønnstillegg og noe som sikrer seriøsitet i arbeidslivet. Løsningen ligger der et sted, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse da hun overrakte kravene til NHO onsdag.

Konkurranse

NHO krever at lønna ikke skal øke mer enn 2,2 prosent, som er det man anslår lønnsveksten til å være i land Norge konkurrerer mest med.

NHO-direktør Ole Erik Almlid sier det nå var naturlig å be om hjelp fra riksmekleren.

– Vi måtte konstatere i dag at det ikke var mulig å komme videre. Vi er der nå at vi er såpass langt fra hverandre i de fleste spørsmål at det er naturlig å be riksmekleren om hjelp, sier han til NTB og peker på at mange av NHOs medlemsbedrifter sliter på grunn av koronapandemien.

– Vi står nå midt i en krise som er svært alvorlig for mange.

Streikefare i årets oppgjør

Riksmekleren

Hvis det viser seg å være brudd i forhandlingene, skal partene få hjelp av Riksmekleren for å bli enige. De skal etter planen møtes der rett etter påske - 9. og 10. april.

Frist for å bli enige er lørdag 10. april klokka 24.00. Erfaringsmessig sitter partene gjerne langt over fristen, og man kan forvente at de ikke kommer til enighet før søndag 11. april.

Se hvem som skal forhandle lønn for LO-medlemmene

YS brøt også

YS opplyser i ei pressemelding at også de bryter årets lønnsoppgjør med NHO. YS er betydelig mindre enn LO i dette oppgjøret. YS har meldt plassoppsigelse for om lag 15 000 medlemmer i NHO-bedrifter.

Lavtlønte

LO krever i tillegg et ekstra tillegg til de lavtlønte. NHO er i utgangspunktet svært negativ til lavlønnstillegg. Hvis det skal gis lavlønnstillegg, krever NHO at mange færre skal få det enn ved tidligere oppgjør.

Mellomoppgjør

I år er det et mellomoppgjør, og da skal det bare forhandles om kroner og øre. LO og NHO forhandler på vegne av hele medlemsmassen, og det er som vanlig privat sektor som fører an i lønnsoppgjøret.

Reallønna

I fjor økte reallønna ørlite for de fleste, til tross for at korona-krisa skapte en voldsom arbeidsløshet.

Lønnstillegg ble i gjennomsnitt 2,2 prosent i fjor, noe som ga en økning i reallønna, ifølge teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjørene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy