Det går i familien: Her er fire generasjoner medlemmer i Fagforbundet

MEDLEMMER: Gudbjørg Rønning meldte seg inn i Norsk Kommuneforbund da yrkeskarrieren startet. Siden fulgte datteren Tove Rønning Nielsen og barnebarnet Hanne Nielsen etter. Oldebarnet Nina Nielsen Lund (innfelt) ble meldt inn i Fagforbundet av moren sin.

MEDLEMMER: Gudbjørg Rønning meldte seg inn i Norsk Kommuneforbund da yrkeskarrieren startet. Siden fulgte datteren Tove Rønning Nielsen og barnebarnet Hanne Nielsen etter. Oldebarnet Nina Nielsen Lund (innfelt) ble meldt inn i Fagforbundet av moren sin.

Ole Martin Wold

Gudbjørg Kristine Rønning var familiens første kvinne som meldte seg inn i Fagforbundet. Siden har tre generasjoner til valgt å gjøre som henne.

2020070910144020200709101422

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Familiens damer har påvirket hverandre gjennom flere ledd både når det gjelder å bruke stemmeretten og å være fagorganisert. Der noen har fått bestemme selv hva de ville stemme eller hvor de ville være organisert, har andre måtte høre på mor.

– Vi er en godt sammensveiset familie. Vi er ikke så mange, så vi bruker hverandre og hjelper hverandre. Også når det gjelder faglige råd, sier bestemor Tove i Skogn.

AP-statsministre

Fra 1873 til 2020 har Norge hatt 35 statsministre. To av dem kvinner.

Gudbjørg ble født mens venstremannen Johan Mowinckel satt som statsminister. Deretter møtte generasjonene etter statsministre fra Arbeiderpartiet.

Datteren Tove kom til verden mens arbeiderpartimannen Oscar Torp satt en periode som statsminister. Trygve Bratlie regjerte da barnebarnet Hanne ble født, og oldebarnet Nina ble født ikke lenge etter at Thorbjørn Jagland overtok etter Norges første kvinnelige statsminister, Gro Harlem Brundtland.

Tidlig fagorganisert

Gudbjørg ble født en sommerdag i 1928 i Snåsa. Til sommeren fyller hun 92 år.

Hun giftet seg med kjæresten fra skogbrukslinja, og de flyttet sørover til Skogn. Yrkeskarrieren begynte hun som pleiemedarbeider på sykehuset i Levanger, og deretter jobbet hun som renholder i Levanger kommune.

Det var på starten i yrkeskarrieren hun meldte seg inn daværende Norsk Kommuneforbund. Mannen valgte å gjøre det samme da han startet å jobbe som vaktmester på skolen i Skogn.

Kvinner organiserte seg

På denne tiden hadde Hovedavtalen mellom LO og NAF kommet på plass. Det skjedde i 1935.

En rekke nye grupper ble i større grad fagorganisert, som handels- og kontorfunksjonærer, hotell- og restaurantarbeidere og kommunale funksjonærer. Blant disse var også et stigende antall kvinner.

FIRE GENERASJONER: 17. mai-feiring med fire generasjoner i 2000. Fra v. Hanne, Gudbjørg, Nina og Tove.

FIRE GENERASJONER: 17. mai-feiring med fire generasjoner i 2000. Fra v. Hanne, Gudbjørg, Nina og Tove.

Privat

Stemte som sine foreldre

– Jeg vokste opp med en far som var ivrig arbeiderpartivelger. Da jeg fikk stemmerett, tok han meg med til stemmelokalet, og det var en selvfølge at jeg skulle stemme som ham, ler datteren Tove Rønning Nielsen.

Selv har hun ikke valgt den samme strategien med sine barn. Bare de bruker stemmeretten, får de stemme hva de vil.

Tove har jobbet som helsesekretær på sykehuset til helsa sa stopp. Nå er hun sekretær for pensjonistgruppa og arrangerer møter og turer.

Men det var ikke moren som klarte å påvirke henne til å bli medlem i Fagforbundet. Det var det en kollega som gjorde.

Hun kunne nemlig lokke med litt bedre lønn for de fagorganiserte. Sykehuset i Levanger har en aktiv lokalforening med ivrige ververe.

Hører på mor

I Oslo sitter familiens yngste medlem, Nina Nielsen Lund på 24 år. Hun jobber som frisør hos Modern Design og er tillitsvalgt ved salongen på Ringnes Park.

Nina forteller at alle i hennes familie er organisert. Derfor var det helt naturlig å organisere seg som lærling for rundt fem år siden.

– Man hører jo gjerne på sin mor, ler hun.

Moren Hanne Nielsen fyller 45 i år og jobber som helsesekretær på Sykehuset Levanger.

– Jeg ble ikke medlem i Fagforbundet på grunn av mamma, men vi har alltid vært organisert i vår familie. Så det måtte jeg også være, sier hun.

Så om hun selv valgte hvor hun ville være organisert, sørget hun for å melde begge sine døtre inn i Fagforbundet. Datteren Nina da hun ble frisørlærling og den yngste datteren på 17 år som er hjemmeboende student.

– De får lov til å bestemme selv hva de vil stemme, bare de stemmer. Det legger jeg meg ikke i. Men fagorganiseringen derimot, der ordnet jeg opp, ler hun.

Hanne har selv opplevd å trenge hjelp fra fagbevegelsen og mener at har man ikke dem i ryggen, er man sjanseløs.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy