JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BEKYMRET: Tom Oppegaard og Vigdis Varn i beboerrådet i det privatdrevne eldreboligkomplekset Gabels Park frykter konsekvensene når driverselskapet Stendi Senior selger seg ut av virksomheten.

BEKYMRET: Tom Oppegaard og Vigdis Varn i beboerrådet i det privatdrevne eldreboligkomplekset Gabels Park frykter konsekvensene når driverselskapet Stendi Senior selger seg ut av virksomheten.

Rønnaug Jarlsbo

«Det verste som kan skje er at kommunen overtar og Jonas og Raymond får bestemme hva vi skal spise til middag»

Mens de rødgrønne jubler for avkommersialisering av eldreomsorgen, brer uroen seg blant seniorene i helprivate Gabels Park i Oslo: Risikerer de å bli overlatt til kommunal drift?

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

– Hva vi frykter mest? Jo, det er at ingen vil ta over og videreføre konseptet, og vi som bor her må flytte. Forhåpentligvis får vi hjelp med flyttingen. Selv orker jeg ikke tanken, jeg har flyttet nok i mitt liv.

Vigdis Varn (80) rekker ikke å trekke pusten, før Tom Oppegaard (84) kommer henne til unnsetning: 

– Dét skjer ikke, de kan ikke bare si opp leiekontraktene våre og kaste oss ut. Nei, det verste som kan skje er at kommunen overtar og Jonas og Raymond får bestemme hva vi skal spise til middag!

Trygghet til 35.000

I tøffelavstand fra Bygdøy allé, en overkommelig rullatortur fra Frognerkilen og Tjuvholmen, finner du et av Oslos mest eksklusive tilbud om eldreomsorg. I vestibylen i Stendis helprivate Gabels Park er det parkett på gulvet, freshe farger på veggene og ei tavle som med håndskrevet hilsen ønsker velkommen til lunsj og middag i restaurant «Det glade bord». Her kan seniorer for 24.000–35.000 kroner i måneden leie en lettstelt leilighet med «markedets beste helse- og trygghetspakke»: Trygghetsalarm med GPS, sykepleier med døgnvakt, vaskehjelp og trim to ganger i uka er inkludert. Ekstra tjenester kan leies hele døgnet: Et kvarter med hjemmesykepleie koster 118 kroner, eventuelt 472 kroner for en time. For 122 kroner pr. kvarter eller 488 i timen tilbys praktisk bistand, tur- og besøksvenn, vaktmester- og sjåførtjenester. En toretters middag i restauranten er priset til 150 kroner. Fysioterapeut, fotterapeut og frisør er tilgjengelig.

Det glade bord: I restauranten kan beboere som ikke ønsker å lage mat selv, få seg et toretters måltid til 150 kroner. Et glass vin til maten er også mulig.

Det glade bord: I restauranten kan beboere som ikke ønsker å lage mat selv, få seg et toretters måltid til 150 kroner. Et glass vin til maten er også mulig.

Rønnaug Jarlsbo

Navnene på postkassene røper at flere kjente, pensjonerte representanter for Norges politiske, kulturelle og intellektuelle elite foretrekker dette alternativet i livets finaleomgang.

Nå har en uro sneket seg inn i det kremhvite bygget på Oslo vest.

ULØNNSOM: I informasjonsmøtet og brev til beboerne på Gabels Park opplyste Stendi Senior at bedriftens økonomi og framtidsutsikter er påvirket av at flere kommuner ikke lenger ønsker private driftere i eldreomsorgen. De vil derfor selge sin "seniorportefølje".

ULØNNSOM: I informasjonsmøtet og brev til beboerne på Gabels Park opplyste Stendi Senior at bedriftens økonomi og framtidsutsikter er påvirket av at flere kommuner ikke lenger ønsker private driftere i eldreomsorgen. De vil derfor selge sin "seniorportefølje".

Rønnaug Jarlsbo

 Uventet brev

«Til alle beboerne på Gabels Park» var overskriften på brevet som 4. november 2021 ble dyttet ned i postkassene i vestibylen. Denne gangen dreide det seg ikke om en invitasjon til en gøyal krabbefest eller stimulerende ekskursjon. Avsenderne var to direktører i Stendi, og anledningen var et informasjonsmøte. Om et salg. Påfølgende ettermiddag i Restaurant Det glade bord, ble beboerne orientert om at selskapet bak konseptet de hadde valgt for å sikre seg en trygg og god alderdom skulle selges. Beslutningen var politisk begrunnet: I flere kommuner hadde det blitt for vanskelig og lite lønnsomt å være privat aktør i eldreomsorgen. 

Stendi Senior er den tredje store, private aktøren innen eldreomsorg som kaster inn håndkleet av samme årsak på få år. Unicare ga seg i 2019, Attendo i 2020.

Umiddelbart etter informasjonsmøtet fikk beboerne et nytt brev fra Stendi Senior AS, med utfyllende informasjon:

 «De seneste årene har flere kommuner tatt tilbake driften av sykehjem fra private, og det er flere år siden et sykehjem ble lagt ut på anbud der private har fått delta i konkurranse. Det har igjen påvirket bedriftens økonomi og fremtidsutsikter.»

 Fagbladet har lest disse brevene.

– Nyheten kom totalt overraskende på oss, sier Tom Oppegaard, som sammen med Vigdis Varn og Graham Dukes utgjør beboerrådet i Gabels Park. Inntil for halvannet år siden var de demokratisk valgte representantene primært en festkomité. Nå har beboerrådet fått tyngre oppgaver. 

– Vi kjøpte ikke forklaringen om at salget er politisk motivert. Avgjørelsen kom for raskt etter regjeringsskiftet, sier Vigdis Varn.

 «Lav lønnsomhet»

Stendi Senior AS eies av det svenske selskapet Ambea, som selger helse- og omsorgstjenester i Norden. Ifølge områdedirektør Cathrine Rugås i Stendi Senior AS ble beslutningen om salg kjent da Ambeas tredje kvartalsrapport ble lagt fram. Det skjedde 4. november, dagen før informasjonsmøtet på Gabels Park. I rapporten begrunnes «avhendingen av eldreomsorg» i Norge med at eldreomsorg bare utgjør åtte prosent av Stendis salg i Norge og er lite lønnsomt.   

 Akkurat dét overrasker ikke beboerrådet.

{f2}

Underskuddsforetak

Umiddelbart etter informasjonsmøtet i Det glade bord, tok de for seg regnskapene til Stendi Senior AS. 

– Vi fikk bekreftet våre mistanker: Siden 2016 har dette prosjektet vært drevet med underskudd, sier Tom Oppegaard, som selv har hatt egen næring i klesbransjen store deler av sitt yrkesaktive liv. 

– Vår erfaring er at driften av Gabels park har vært elendig, særlig det siste året.

– Hvilke utslag har det gitt?

– Jo, det skal jeg fortelle deg: Hvis et maleri har ramlet ned og jeg har spurt om hjelp til å henge det opp igjen, så har svaret vært «ja, selvfølgelig.» Deretter skjedde det ingenting. Ingenting! Eller problemer med dørhåndtaket: «Noe er feil, jeg får ikke opp døra.» «Nei, sier du det, det skal vi nok fikse.» Men ingenting skjedde, sier Oppegaard.

– Hoveddøra kunne stå åpen i lange perioder, også om natten, og maten i restauranten ble dårligere. Det skulle spares på alt i stedet for å utnytte potensialet i konseptet, sier Varn.

– Noe er feil når halvparten av leilighetene står tomme, til tross for at samfunnet befinner seg midt i en eldrebølge, sier Oppegaard.

{f1}

Ønsker fullt belegg

For øyeblikket er 30 av 80 leiligheter tomme, opplyser områdedirektør Cathrine Rugås i Stendi senior AS. Hun forsikrer at det ikke skyldes sparetiltak. 

– Vi ønsker selvfølgelig fullt belegg, men det har vi aldri hatt på Gabels Park, sier hun.

Områdedirektøren tror det er flere årsaker:

– Det er mange valg som skal tas når du vurderer å velge et tilbud som dette. Kanskje skal du selge et hus eller en leilighet hvor du har bodd store deler av ditt liv og barna dine er vokst opp. Det lave belegget kan selvsagt også skyldes at vi har gjort en dårlig jobb med markedsføring. Vi ønsket å markedsføre oss overfor nordmenn bosatt i blant annet Spania som vurderer å flytte hjem, men pandemien og reiserestriksjonene satte en stopper. De siste årene har nok pandemien påvirket interessen. Mange eldre vil helst bli der de er akkurat nå.

Områdedirektør Cathrine Rugås, Stendi Senior.

Områdedirektør Cathrine Rugås, Stendi Senior.

Petter Wilhelmsen

 Forelagt beboernes kritikk av drift og mattilbud viser Stendi Senior AS til at 92,3 prosent av beboerne i en brukerundersøkelse i uke 38/39 svarte at de alltid eller ofte er fornøyd med renholdet. I en matundersøkelse fra mai 2021 svarte 75 prosent at de alltid/ofte var fornøyd med middagene i restauranten.

– Generelt ser vi at beboere kan ha ulike forventninger knyttet til innholdet i servicetilbudet, og det er også variasjoner i hvilken mat som faller i smak, sier Rugås, som understreker at selskapet er i løpende dialog med beboerne, og at tilbakemeldingene tas på alvor.

Omsorg med prislapp

På nettsiden til Stendis eierselskap, svenske Ambea, heter det at på «nyrenoverte Gabels Park med 80 leiligheter, betaler beboerne selv for omsorg. Målgruppa er seniorer på jakt etter et enkelt, trygt og aktivt liv.»

Beskrivelsen ligner kommunens beskrivelse av Omsorg+. Men mens tildeling av kommunale Omsorg+ leiligheter skjer etter behovsprøving og vedtak, fordrer en leilighet i Gabels Park bare at du kan betale.

{u1}

Varn og Oppegaard hadde ulike grunner til å velge Gabels Park, men trekker begge fram beliggenheten, og at de ønsket et trygt og sosialt bosted, hvor de kunne treffe velfungerende jevnaldrende. 

– Slik er det dessverre ikke lenger, og det går utover det sosiale, sier Varn. 

– Det er egentlig ikke rart at det blir sånn. Selv om du flytter inn som sprek 80-åring, kan helsa skrante raskt, sier Oppegaard og legger til:

– Frogner bydels blåkledde hjemmesykepleiere svermer kontinuerlig rundt i korridorene. 

Klientellet på Gabels Park er for øyeblikket i alderen «noen-og-sytti til noen-og-nitti.» Frogner bydel og Stendi bekrefter at mange beboere benytter kommunale hjemmetjenester.

Attraktivt strøk: Beliggenheten stod høyt på lista da Vigdis Varn og Tom Oppegaard bestemte seg for å leie seg inn i Gabels Park.

Attraktivt strøk: Beliggenheten stod høyt på lista da Vigdis Varn og Tom Oppegaard bestemte seg for å leie seg inn i Gabels Park.

Rønnaug Jarlsbo

Hvem vil kjøpe?

Det viktigste skillet mellom Gabels Park og de andre virksomhetene til Stendi Senior AS, er at tilbudet er helprivat. Det fins ingen driftsavtale med en kommune, bare en leiekontrakt med et kommersielt eiendomsselskap.

Stendi senior AS leier boligene i Gabels gate 38 av Gabels gate 38 AS som igjen er eid av Svill eiendom.

Stendi Senior AS fremleier leilighetene i Gabels Park til de eldre. Normalt kan ikke en leiekontrakt overdras til ny eier uten utleiers samtykke ved salg av virksomheten. Svill Eiendom bekrefter at kontrakten med Stendi har en slik standardklausul. Det er altså ingen automatikk i at ny eier kan videreføre konseptet Gabels Park på samme sted. 

– Men hvis selskapet selges til en seriøs og solid aktør, bør det ikke være noe i veien for å forlenge leieforholdet, sier daglig leder i Svill eiendom, Gjermund Fossnes.

Hvor sannsynlig er det at en annen privat aktør vil overta Gabels Park, når Norges største kommersielle aktør innen helse og omsorg anser det som ulønnsomt? 

Fossnes har forståelse for beboernes uro for hva som vil skje med dem når Stendi Senior selges.

– Det er som kjent en grunn til at Stendi Senior er til salgs. Hadde kontrakten gått ut i nær fremtid ville nok leieforholdene blitt avviklet og leilighetene leid ut på det ordinære markedet. Svill er et kommersielt eiendomsselskap, vi har ikke noe konsept à la Gabels Park, sier Fossnes. 

CF-Wesenberg/Kolonihaven.no

Svill Eiendom eies for øvrig av Oslo Røde Kors. Oslo kommune ønsker fortsatt ideelle drivere velkommen, men Røde Kors driver ikke med eldreomsorg i Oslo, og har heller ikke tenkt å begynne med det.

– Hva hvis Oslo kommune hadde vært interessert i å overta Gabels Park og drive eldreomsorg i bygget?

– Da hadde vi gått i dialog med kommunen. De driver allerede en barnehage i gården, og er en interessant leietaker for oss. 

Kommunal luksus?

Byrådsplattformen i Oslo sier at eldreomsorg skal være best mulig, ikke billigst mulig, men hvor aktuelt er det for kommunen å forvalte et tilbud uten behovsprøving, som baserer seg på at brukerne kjøper de tjenestene de trenger?

Byrådsavdelingen for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo avviser ikke muligheten: 

«I Oslo skal vi legge til rette for god folkehelse, gi alle rask og riktig helsehjelp, og sørge for at alle eldre får en aktiv alderdom med den omsorgen og hjelpen de trenger. Vi har bygget 1005 omsorg+ boliger, og har planlagt å bygge 1000 til innen 2030. Vi gjør også mange andre grep for å ruste opp eldreomsorgen for å håndtere etterspørselen som kommer. Stendis tilbud i Gabels Park er et helprivat initiativ, og de har ikke vært i kontakt med oss om evt. overtakelse av konseptet.»

 Stendis områdesjef derimot, tror kommunal drift er lite sannsynlig:

– Det som er til salgs, er et aksjeselskap med virksomheter i to ulike kommuner, sier Cathrine Rugås.

– Jeg har aldri hørt om en kommune som eier et selskap med driftsavtaler i andre kommuner, og kan ikke tenke meg at Oslo kommune er interessert i å drive sykehjem i Asker. 

Kommunalt potensiale: Verken nåværende driver eller beboere har særlig tro på at Gabels Park er et tilbud som er aktuelt å drive for kommunen. Kommunen og eiendommens eier avviser ikke muligheten.

Kommunalt potensiale: Verken nåværende driver eller beboere har særlig tro på at Gabels Park er et tilbud som er aktuelt å drive for kommunen. Kommunen og eiendommens eier avviser ikke muligheten.

Rønnaug Jarlsbo

 Beboerrådet tror heller ikke kommunal drift er særlig aktuelt.

– Jeg tror rett og slett ikke kommunen har kapasitet, sier Varn.

– Og hvis den sosialistiske regjeringen skulle overta for å drive stedet etter sin modell, så ville det bety drepen for konseptet, mener Oppegaard.

– Men tenk om ingen vil ha oss? spør Varn.

Fra «kollega» Oppegaard i stolen ved siden av høres et fnys. 

– At ingen skulle ønske å drive dette stedet er utenkelig. Dessuten trengs det konkurranse i dette markedet, det gjør også kommunale tilbud bedre.

Kaffe på døra

Den lyse, moderne treromsleiligheten hvor intervjuet med beboerrådet finner sted, ligger i øverste etasje og er et av tilleggsgodene for beboerne i Gabels Park. Månedsleien er 34.900 kroner, men akkurat denne leiligheten er reservert for besøkende familie og venner – til 1000 kroner natta. Det må sies å være spottpris, både her og alle andre steder i hovedstaden.

Noen minutter ut i intervjuet banker det på døra. På det myke, røde teppet i korridoren, står husets altmuligmann med nytraktet kaffe. 

– Merkelig nok har forholdene blitt betraktelig bedre etter at Stendi bestemte seg for å selge. Malerier kom opp igjen på veggene, inngangsdøra ble reparert, maten ble bedre og nye, flinke folk kom på plass, skryter Oppegaard.

– Hvis jeg hadde vært tjue-tretti år yngre og fått jobben, så skulle jeg fått orden på dette huset i løpet av en uke og tjent masse penger: Jeg hadde laget planer og budsjetter, ansatt de rette folkene og leid ut leiligheter. Hvis dette stedet blir drevet bra, så er jeg helt sikker på at mange mennesker er villig til å betale.

 Beboerrådet har underrettet Stendi om at de ønsker dialog med mulige kjøpere for å bidra med tips om hvordan tjene penger på virksomheten. De har også sagt at de ønsker seg en leder med hotellfaglig bakgrunn.

– Å drifte 80 leiligheter og diverse servicetilbud krever kanskje noe annet enn sykepleier-kompetanse, mener de.

Områdedirektør Cathrine Rugås sier til Fagbladet at Stendi videreformidler innspill og ideer som er kommet fra beboerråd og beboere til interessenter/potensiell kjøper av selskapet.

– Kanskje en av disse rikingene som er kommet litt opp i åra er interessert i å bedre ettermælet sitt? Kanskje noen ville synes det var stas om folk sa «Å ja, det er deg som har stått for det flotte eldrehjemmet på Frogner?»

Varn nikker:

– Ja, kanskje vi burde skrive brev til Kjell Inge Røkke, eller ta en telefon til Petter Stordalen? 

Kilder: Stendi.no, ambea.com, brreg.no, retrieverinfo.no, byrådsavdelingen for helse, eldre og innbyggertjenester.

Avkommersialisering

I valgkampene i 2015 og 2019 lovet hovedstadens rødgrønne politikere å gjøre anbudsrunder om eldreomsorg til historie. Kommersielle selskap ville ikke få kontrakt på drift av sykehjem etter 2023. Av 14 sykehjem som ble drevet kommersielt i 2019, har kommunen pr. i dag overtatt fire, mens åtte er gått til ideelle.  

Kommunal jubel: I høst ble det klart at Stendi-drevne Kantarellen skal driftes kommunalt fra 1. juni i år.

Kommunal jubel: I høst ble det klart at Stendi-drevne Kantarellen skal driftes kommunalt fra 1. juni i år.

Ingeborg Vigerust Rangul

Stendi senior AS (tidligere Aleris) har i tillegg til Gabels Park, drevet sykehjem og omsorgsboliger på kontrakter med det offentlige i Oslo, Asker og Bærum siden 2005. I Oslo drifter selskapet sykehjemmet Kantarellen og Ljabrubakken Omsorg+. I Asker driver de Risenga bo- og omsorgssenter og Vestre Nes omsorgsbolig. Høyre-kommunen Asker vil videreføre driftsavtalen på Risenga og Vestre Nes med en ny privat aktør, mens Kantarellen tilbakeføres til Oslo kommune 1. juni i år.

Nordstrand bydelsutvalg har vedtatt fortsatt konkurranseutsetting av Ljabrubakken når kontrakten med Stendi går ut. Byrådet har nemlig ikke tatt stilling til hvordan helse- og omsorgstilbud som Omsorg+ skal driftes, det er opp til den enkelte bydel.

Ansatte vil ikke uttale seg

Fagforbundet har ingen medlemmer blant de ansatte på Gabels Park. Fagbladet har forsøkt å komme i kontakt med ansatte gjennom avdelingsleder, og blant annet oversendt flere spørsmål til de ansatte om det forestående salget via henne. Hun svarer i en epost at «Siden vi er i en salgsprosess ønsker ikke våre ansattrepresentanter å uttale seg via mediene på nåværende tidspunkt.»

Da Stendi-drevne Kantarellen ble vedtatt tilbakeført til Oslo kommune gikk de ansatte opp mellom 30.000 og 100.000 kroner i lønn.

Fakta Stendi Senior AS

Stendi Senior AS har ca. 500 ansatte i Norge og er et datterselskap i Stendi, tidligere Aleris. Omsorgsdelen i Aleris skiftet navn til Stendi, da selskapet ble kjøpt av svenske Ambea i 2019. Ambea er et av Nordens største private aktører innen helse og omsorg, med tilsammen 26 000 ansatte.

Stendi ble etter oppkjøpet Norges ledende private aktør innen omsorgstjenester.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Rønnaug Jarlsbo

BEKYMRET: Tom Oppegaard og Vigdis Varn i beboerrådet i det privatdrevne eldreboligkomplekset Gabels Park frykter konsekvensene når driverselskapet Stendi Senior selger seg ut av virksomheten.

BEKYMRET: Tom Oppegaard og Vigdis Varn i beboerrådet i det privatdrevne eldreboligkomplekset Gabels Park frykter konsekvensene når driverselskapet Stendi Senior selger seg ut av virksomheten.

Rønnaug Jarlsbo