KLAR TALE: Mette Nord vil ikke at LO-kongressen skal vedta konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten.
Per Flakstad
per.flakstad@fagbladet.no
Oljeboring i Lofoten
For andre gang kommer Fagforbundet med et forslag om la eventuelle oljeressurser utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja bli liggende. Dette har skapt rabalder i store industriforbund som Fellesforbundet og Industri og energi. Her er det ventet en hard debatt. For fire år siden endte debatten med et kompromissforslag om å åpne for konsekvensutredning, men en understreking av at dette ikke er det samme som å åpne for lete- og utvinniningsvirksomhet.
EØS
Siden forrige LO-kongress har flere forbund vedtatt kritiske uttalelser til EØS. For bare få år var det ansett som utenkelig at LO ville gå inn for å melde Norge ut av EØS-samarbeidet. Nå er ikke helt urealistisk. Det er ventet en stor debatt rundt dette. Fagforbundet har ingen forslag om å melde Norge ut av EØS, men ønsker handlingsprogrammet slik at LO skal jobbe for at norske myndigheter skal bruke reservasjonsretten der EU-direktiver innskrenker faglige rettigheter og muligheten til kollektive avtaler og kampmidler.
6-timersdagen
LO-ledelsen foreslår å fortsette forsøk med redusert arbeidstid. Fagforbundet mener det finnes nok erfaringer etter mange forsøk med 6-timersdag i flere år. I stedet foreslår forbundet at LO skal arbeide for å legge en plan for hvordan slike arbeidstidsreformer kan gjennomføres.
Lovfestet rett til heltid
Fagforbundet mener forslaget fra LO-ledelsen om å sikre at retten til hele stilling blir reell for alle er for slapt. Forbundet foreslår i stedet at LO skal jobbe for å lovfeste retten til heltid.
Forhandlingsrett på pensjon
Fagforbundet ønsker at LO-kongressen skal støtte Pensjonistforbundets krav om å få forhandlingsrett på pensjon. Bakgrunnen for forslaget er at forbundet mener det bør være forhandlinger om pensjon på lik linje med lønn.
Unngå organisasjonskamp
Fagforbundet har rettigheter for sine medlemmer som arbeider i offentlig sektor. Når offentlige tjenester blir konkurranseutsatt og privatisert, mister forbundet forhandlingsrett for mange av medlemmene fordi andre forbund har rettighetene i avtalene med private firmaer. Ulike avtaler gir arbeidsgivere mulighet til å «shoppe» der de ansattes rettigheter er billigst og dårligs. For å unngå tariffhopping og organisasjonskamp om medlemmene mellom ulike forbund, mener Fagforbundet at forbundene må sikres partsrettigheter i avtalene når arbeidsgiver skifter arbeidsgiverorganisasjon.
Derfor er LO-kongressen viktig
Vedtakene og uttalelsene på LO-kongressen har stor betydning for norsk politikk generelt og arbeidslivspolitikken spesielt. Mye av det som bestemmes på LO-kongressen har derfor stor betydning for dagliglivet og arbeidshverdagen til både LO-medlemmer og de som ikke er medlemmer.
Ny nestleder?
Fagforbundets kandidat som nestleder i LO er Roger Haga Heimli (48). Han ble valgt inn i Fagforbundets ledelse på landsmøtet i 2013. Da hadde han vært fylkesleder i Hordaland siden 2003, og medlem av forbundsstyret siden 2009. Den 49 år gamle bergenseren er utdannet rørlegger, men startet sin tillitsvalgtkarriere som ungdomstillitsvalgt i 1995 i daværende Norsk Kommuneforbund.
– Tradisjon for løsninger
Årets LO-kongress kan bli preget av flere stridssaker. – LO har tradisjon for å finne løsninger i vanskelige saker, og det håper og tror jeg vi skal klare i år også, sier Mette Nord.
Oljeutvinning utenfor Lofoten, Senja og Vesterålen kan bli et at de største stridstemaene på årets LO-kongress. Fagforbundet står midt i denne striden siden forbundet ønsker at LO skal gå inn for å la eventuelle oljeressurser i sårbare områder bli liggende der de er.
– Vi kommer til å stå på dette forslaget, sier forbundsleder Mette Nord.
• Her er Fagforbundets nestlederkandidat til LO
Håper på saklig debatt
– Alle er enige om at vi må fase ut oljeproduksjonen vår, men vi er uenige om omfanget og tidsperspektivet. I Fagforbundet mener vi at det er viktig å starte nå, slik at vi har tid til å finne alternative løsninger og bygge opp nye arbeidsplasser som erstatter de som går tapt når oljealderen er over. Vi må dreie investeringene over mot mer bærekraftig industri, og vi må starte nå, slik at vi ikke opplever en plutselig masseledighet hvis utfasingen skjer for brått.
• Dette er debatten som kan splitte LO
– Det har kommet harde utfall mot Fagforbundet fra blant andre tillitsvalgte i Fellesforbundet og Industri Energi. Er du bekymret for at det kan bli en stygg debatt på kongressen?
– Jeg håper representantene på kongressen kommer for å føre en saklig og respektfull debatt. LO har tradisjon for å finne løsninger også på vanskelige saker, og jeg både håper og tror at det vil skje også denne gangen.
– Hvor viktig er det å få et vedtak som et mest mulig samlet LO står bak?
– Etter min mening er det veldig viktig. LO-kongressens politikk blir ofte realpolitikk, men et skjørt flertall vil aldri ha den samme politiske kraften som en løsning hele LO står bak.
– Det betyr at Fagforbundet er innstilt på en kompromissløsning?
– LO-kongressen er et politisk verksted, og demokratiske beslutninger handler om å gi og ta. Vi kan ikke regne med å få full seier og alt akkurat som vi vil ha det. Men det er viktig å bevege politikken i den retningen vi ønsker, sier Mette Nord.
• – Uproblematisk at det mest kvinnedominerte forbundet sender en mann til LO-ledelsen
6-timersdag og heltid
Et annet radikalt forslag er at LO skal legge en plan for hvordan for eksempel 6-timersdag kan innføres.
– Etter vår mening er dette en vinn-vinn-løsning. Vi må ha en arbeidstidsredusering med full lønnskompensasjon, siden de som tjener minst ikke så noe å gå på. Men samtidig må dette gjennom lønnsoppgjørene veksles mot lønnsøkninger. Dermed kan vi få et noe lavere forbruk, noe som er bra for klimaet. Samtidig vil en reduksjon av arbeidstiden få flere over fra deltid til hele stillinger, og det gir også muligheten til flere jobber og dermed færre på trygd, sier Mette Nord.
– En slik reform koster selvsagt penger. Men samtidig bidrar det til å finansiere velferdsstaten å få flere over fra trygd til lønnet arbeid, fortsetter hun.
Fagforbundet vil også ha LO til å gå inn for å lovfeste retten til heltid.
– Vi må slutte å diskutere om deltid er frivillig eller ufrivillig. Vi må begynne å snakke om deltid som et samfunnsproblem som spesielt gjelder de ansatte i kvinnedominerte yrker.
– I tillegg handler dette også om kvaliteten på tjenestene overfor mange mennesker i sårbare situasjoner. Når de ansatte bare er på jobb av og til, forsvinner kontinuiteten, og beboere og pasienters får heller ikke mulighet til å få et stabilt og trygt forhold til de som skal sørge for deres pleie og omsorg, sier Mette Nord.
Dette er LO-kongressen
Hvert fjerde år
LO-kongressen holdes hvert fjerde år. I år holdes den på Oslo Kongressenter fra 8. til 12. mai. Denne kongressen er den 34. i rekken. Representantene skal blant annet diskutere LOs handlingsprogram for de fire neste årene og den faglige og den politiske situasjonen, i tillegg til spørsmål om egen organisasjon og vedtekter. Det skal også vedtas minst sju uttalelser som omfatter tariffpolitikk, pensjon, næringspolitikk, offentlig sektor, samferdsel og infrastruktur Palestina-spørsmålet og andre internasjonale spørsmål.
Valg
LO-kongressen skal velge ny ledelse. Valgkomiteens innstilling legges fram torsdag 11. mai klokka 15. Etter alle solemerker blir Hans Christian Gabrielsen valgt til ny LO-leder. Begge nestlederposisjonene er på valg, og Fagforbundet, som det største i LO, har signalisert at forbundet ønsker å ha en av nestlederne.
Redaksjonskomiteens kompromisser
Debattene foregår fra mandag til torsdag. Fredag morgen legger redaksjonskomiteene fram sine innstillinger. Da har mange av forslagene og uenighetene i debattene blitt snekret sammen til kompromisser flest mulig representanter skal kunne stille seg bak for å sikre samlende og slagkraftige vedtak.
Representanter
LO-kongressen består av 300 representanter. 260 av dem velges av medlemsorganisasjonene, og 40 velges fra LOs fylkesorganisasjoner. Fagforbundet er det største forbundet, og har 89 representanter, noe som er mer enn dobbelt så mange som Fellesforbundet som har nest flest (42).
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB