JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

VALG 2021

Dette er de viktigste sakene for Fagforbundets medlemmer

Kampen mot økte forskjeller er viktig når Fagforbundets medlemmer skal velge parti.

Kampen mot økte forskjeller er viktig når Fagforbundets medlemmer skal velge parti.

Husbanken / Ricardofoto

Kampen mot sosiale forskjeller topper lista over saker som Fagforbundets medlemmer synes er viktigst i stortingsvalget til uka.

2021091014522220210910145600

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

Før sommeren sendte Fagforbundet ut en spørreundersøkelse blant medlemmene der de ba dem rangere de viktigste sakene når de skal gå til valgurnene på mandag. 17 saker ble rangert slik. De spurte hadde mulighet til å velge inntil tre hjertesaker:

{f1}

Nei til Forskjells-Norge

I spørreundersøkelsen har Fagforbundet også kartlagt holdninger til politiske stridstemaer mer spesifikt. De har spurt om medlemmenes syn på økonomiske ulikheter, skattepolitikk og om velferdspolitikk.

Også her engasjerer kampen mot forskjeller: 75 prosent av alle som svarte sier seg helt enig i at «myndighetene bør gjennomføre tiltak for å redusere økonomiske forskjeller». 15 prosent sier seg litt enig.

Det er ingen store forskjeller i holdninger blant kvinner, menn, unge eller gamle i dette spørsmålet. Brutt ned på yrkesgrupper er det noe variasjon. Det samme gjelder når vi ser svarene brutt ned på partipreferanser. Men også blant dem som vil stemme Høyre og Fremskrittspartiet er over 70 prosent enige i påstanden om at det trengs tiltak mot ulikhet.

Forskjell på folk – fire år etter

Velferd viktigst

Tre av fire Fagforbundet-medlemmer mener velferd er viktigere enn skattekutt, ifølge undersøkelsen. Mer konkret: 50 prosent sier seg helt enig i påstanden om at «det er viktigere å bygge ut offentlige tjenester enn å sette ned skatten». 25 prosent er litt enige.

Heller ikke her er det store forskjeller i de ulike aldersgruppene av kvinner og menn, men på yrker er det relativt stor forskjell. Kort oppsummert er bibliotekarer og arkivarer mest positive til påstanden, mens under 40 prosent av frisørene mener det samme.

Ikke uventet er det minst entusiasme for denne prioriteringen blant dem som vil stemme på Høyre og Fremskrittspartiet.

Ønsker både private og offentlige

Blant dem som svarte på spørreundersøkelsen er 42 prosent enige i påstanden om at «velferdstjenester løses bedre av det offentlige enn av private aktører».

19 prosent er litt enige i dette. Her er yrkesgruppen «Personal og HR» de som er mest enige i at det offentlige driver velferdstjenestene best, mens frisører og assistenter i barnehager mener det ikke stemmer.

Usikker på hva du skal stemme? Her er ti viktige temaer for arbeidsfolk

De rike kan betale mest

Fagforbundets medlemmer er tro mot ideologien om at man skal yte etter evne: 64 prosent mener de «rike i Norge bør bidra mer med skatt enn de gjør i dag».

17 prosent er litt enige i dette. Kun 3 prosent er helt uenige.

Her er de under 20 år minst enige. Uenige er også renholdere.

Over 52.000 medlemmer svarte på spørreundersøkelsen, noe som gir en svarprosent på 19 prosent. Av dem som svarte var 75 prosent kvinner og 25 prosent menn.

Samsvarer med resten av landet

Svarene fra medlemmene i Fagforbundet rimer med undersøkelser som Norstat har gjort for Aftenposten både i mars og i august.

1000 nordmenn mener kampen mot sosiale forskjeller i samfunnet er aller viktigst for dem, tett fulgt av miljøsaken.

Saker på topp

1. Bekjempelse av sosiale forskjeller

2. Helse

3. Eldreomsorg

4. Skatt/fordeling

5. Arbeidsliv

6. Rett til hele stillinger

7. Distriktspolitikk

8. Skole

9. Miljø/klima

10. Likestilling

11. Innvandring

12. Boligpolitikk

13. Koronapandemien

14. Bompenger

15. Rusreform

16. Privatisering

17. Annet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy