JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette er den vanligste lønna i Norge

LØNN: Her får du en oversikt over hva som er den vanligste lønna i Norge.

LØNN: Her får du en oversikt over hva som er den vanligste lønna i Norge.

Håvard Sæbø/Erling Slyngstad-Hægeland/Brian Cliff Olguin

Her er en oversikt som viser hva folk tjener, og hva som kan få lønna opp.

2024042609412620240426094926

yngvil@lomedia.no

Mange lurer på hva som er en normal lønn i Norge.

FriFagbevegelse har innhentet nye tall som viser hva en vanlig lønn er.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har satt opp en tabell som viser det enorme spennet i lønna folk i Norge får. Noen få av oss har over 100.000 i månedslønn.

Men den aller vanligste lønna er mellom 40.000-45.000 kroner i måneden.

Statistikken fra SSB er delt inn i ulike lønnsnivåer og viser hvor mange jobber det er med de ulike lønnsnivåene. Tallene er omregnet til en heltidsstilling, før skatt. Alle tall er for 2023.

Tallene viser lønn for arbeid i både offentlig og privat sektor, som arbeidsgiverne innrapporterer til myndighetene.

Dette får lønna opp

I 2022 var den vanligste månedslønna 35.000-40.000 kroner, viser SSB-tall fra i fjor.

I 2023 flyttet lønnsfordelingen seg opp ett hakk. Nå ligger den vanligste månedslønna mellom 40.000 og 45.000 kroner. Dette er en helt vanlig utvikling, opplyser SSB.

– Det henger blant annet sammen med de sentrale lønnsoppgjørene vi har i Norge, sier Knut Snellingen Bye i SSB til FriFagbevegelse.

Han er seniorrådgiver i seksjon for arbeidsmarkeds- og lønnsstatistikk.

Fagbevegelsen forhandler på vegne av hundretusener av medlemmer med arbeidsgivernes organisasjoner. Dette gjør at de aller fleste vanligvis går opp i lønn i løpet av året.

– En annen ting som er verdt å merke seg, er at de med mellom 40.000-50.000 kroner i månedslønn, til sammen utgjør over en fjerdedel av alle jobbene i Norge, påpeker SSB-rådgiveren.

Disse er på «bunnen»

• Få har mindre enn 30.000 i månedslønn. Av dem som har under 30.000, er det mange unge. For eksempel lærlinger, folk som har deltidsjobber ved siden av studiene, og folk som er helt i starten av arbeidslivet sitt, påpeker SSB.

• Blant de med mer arbeidserfaring er det veldig få som har under 30.000 kroner i månedslønn.

• Blant dem som har 30.000-35.000 kroner i månedslønn finnes for eksempel en del butikkmedarbeidere, ansatte i hoteller og restauranter, som kokker, servitører og bartendere, og renholdere. Dessuten hjelpearbeidere i flere yrker.

• Blant dem som har litt mer, 35.000-40.000 kroner, finner vi gjerne folk i de samme yrkene, men som har lenger ansiennitet. Her finner vi også mange håndverkere.

LO-økonom Ellen Horneland påpeker at unge og innvandrere utgjør en større andel av de som har lavlønnsjobbene enn andre. 

– Det er fortsatt flere kvinner som har lavlønnsjobber enn menn, men i mindre grad enn før, sier hun til FriFagbevegelse.

Hva tjener folk i ditt yrke? Dette er lønna i over 350 yrker.

Dette lønner seg

Kollektive lønnsforhandlinger, altså at tillitsvalgte i fagbevegelsen forhandler for mange samtidig, betyr både bedre lønn og arbeidsvilkår for de lavlønte.

I lønnsoppgjørene er LO spesielt opptatt av å få økt lønna i yrker der lønna er lav. LO krever blant annet «lavlønnstillegg» for de lavest lønte områdene.

LO: Ellen Horneland er økonom i LO.

LO: Ellen Horneland er økonom i LO.

Sissel M. Rasmussen

– I lønnsoppgjørene nå har vi definert «lav lønn» til under 90 prosent av industriarbeiderlønna, forteller LO-økonom Ellen Horneland.

– Det er flere lavlønte i områder uten tariffavtale, sier Horneland. 

Et første skritt mot tariffavtale er å organisere seg, forklarer hun.

Jobber du deltid?

Lønnsnivåene i tabellen er for full stilling.

SSB har omregnet lønn for deltidsstillinger til heltidsstillinger, slik at det blir mulig å sammenligne lønnsverdien av alle jobber.

Hvis du for eksempel har en stilling på 50 prosent og en avtalt lønn på 15.500 kroner i måneden, havner din lønn i lønnsnivået som har 30.000-35.000 kroner i måneden for heltid.

Fra topp til bunn

– Det er et stort sprik mellom de øverst og nederst her. Samtidig er det verdt å merke seg at det er mindre avstand mellom de med høy og lav lønn i Norge enn i mange andre land, sier SSBs Knut Snellingen Bye.

Han viser til at de på bunnen har hatt størst prosentvis lønnsvekst de siste årene. Så er det et stort «men» her.

LAVTLØNN: Flere av de lavtlønnede har yrker innenfor hjelpearbeid.

LAVTLØNN: Flere av de lavtlønnede har yrker innenfor hjelpearbeid.

Erling Slyngstad-Hægeland

– Hvis vi måler i kroner, havner de lenger etter, fastholder han.

Grunnen er at lønnsveksten deres skjer fra veldig lave nivåer. Dermed blir ikke veksten i kroner så høy.

Mye delt: Dette må du tjene hvis du vil gå av med pensjon som 62-åring.

Noen svinger seg med bonuser

De som befinner seg høyt oppe i fordelingen av månedslønn, har oftere lønn som inkluderer bonuser, bemerker SSBs Knut Snellingen Bye.

– Det gjør at lønna på toppen svinger mer fra år til år. I de lavere lønnsgruppene er det mindre bonuser, kommenterer han.

I 2022 hadde de helt på toppen den høyeste lønnsveksten, takket være blant annet høyere bonusutbetalinger. I 2023 var lønnsveksten mer beskjeden for de på toppen fordi det samlet sett ble utbetalt lavere bonuser. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy