Dette er effektene av kortere arbeidsdag på svensk sykehjem

GODT HUMØR: Helsefagarbeiderne Nimco Daauud og Monika Jansson sier de ansatte er fornøyd med sekstimersdag. – Det eneste negative er at jeg må jobbe annenhver helg i stedet for hver tredje, sier Jansson.

GODT HUMØR: Helsefagarbeiderne Nimco Daauud og Monika Jansson sier de ansatte er fornøyd med sekstimersdag. – Det eneste negative er at jeg må jobbe annenhver helg i stedet for hver tredje, sier Jansson.

Werner Juvik

Forsøket med sekstimersdag ved Svartedalens äldreboende i Gøteborg har ført til lavere sykefravær, bedre helse for de ansatte og mindre vikarbruk.

2016062313055920160627135223

simen.grimsrud@fagbladet.no

Det er konklusjonen forsker Bengt Lorentzon trekker i en ny rapport etter ett år med sekstimers arbeidsdag. Siden februar 2015 har de ansatte ved sykehjemmet Svartedalen jobbet kortere arbeidsdager, som en del av et prøveprosjekt satt i gang av Gøteborg kommune.

I vinter møtte Fagbladet ansatte på Svartedalen som trivdes godt med kortere dager.

Sekstimersdag er helsefremmende. Det handler om å finne en bra balanse mellom jobb og fritid. Livet er ikke bare jobb, sa helsefagarbeider Erika Timberg.

– Jeg har tid og overskudd til å gjøre en god jobb, samtidig som jeg orker å være en bedre mamma når jeg kommer hjem, sa småbarnsmoren Jenny Attila.

Lavere sykefravær

Bengt Lorentzon har fulgt prosjektet tett og har sammenlignet resultatene på Svartedalen med et annet kommunalt sykehjem, Solängen, hvor de ansatte fortsatt jobber åttetimersdager.

Sykefraværet har det siste året gått ned 0,6 prosentpoeng ved Svartedalen til 5,8 prosent. I samme periode har sykefraværet ved Solängen økt med 1,4 prosentpoeng til 8,4 prosent. I Gøteborg kommune har sykefraværet økt med 1,3 prosentpoeng til 12,1 prosent. (Saken fortsetter under bildet)

FØLGER PROSJEKTET: Forsker Bengt Lorentzon har levert en rapport etter 12 måneder med sekstimersdag ved Svartedalen sykehjem.

FØLGER PROSJEKTET: Forsker Bengt Lorentzon har levert en rapport etter 12 måneder med sekstimersdag ved Svartedalen sykehjem.

Werner Juvik

Redusert vikarbruk

Tre av fire helsefagarbeidere ved Svartedalen sier at de opplever sin egen helse som bra, en forbedring på 20 prosent siden oppstarten. Ved Solängen opplever 60 prosent av de ansatte at helsa er bra.

Ifølge rapporten, som ble lagt fram i slutten av april, føler de ansatte seg mer opplagte på jobb enn tidligere og opplever mindre stress. I tillegg har vikarbruken gått ned. I 2014 var andelen vikarer 11,5 prosent ved Svartedalen. I 2015 sank andelen til 9,5 prosent. I samme periode har den økt fra 11,5 til 14,6 prosent ved Solängen og fra 12 til 13 prosent i Gøteborg kommune.

Koster millioner av kroner

Ifølge rapporten har prosjektet kostet Gøteborg kommune 6,6 millioner kroner i ansettelse av 14,86 nye årsverk, noe som tilsvarer jobb for 17 nye helsefagarbeidere. Kostnadene til vikarbruk, sykelønn og overtid har blitt redusert med 400.000 kroner. Rapporten peker samtidig på at antallet nyansatte har redusert utbetalinger fra a-kassan med 3,1 millioner kroner, men det er penger spart for staten, og ikke kommunen. Prosjektet har altså en nettokostnad på rundt 3 millioner svenske kroner.

– Vi har ikke råd

Prosjektet har etter valget for snart to år siden ikke lenger flertall i kommunestyret i Gøteborg. Nylig gikk imidlertid flertallet med på å la Svartedalen ha sekstimersdag ut året. Kommunalråd Maria Rydén fra det konservative partiet Moderaterne, ville stanse prosjektet allerede i april.

Det føles som å ta en godtepose fra Svartedalens ansatte, men vi kommer aldri ha råd til å fortsette med sekstimers arbeidsdag. Vi må finne andre måter å få et bedre arebeidsmiljø og lavere sykefravær på, sa hun til Gøteborgs-Posten.

Sekstimersdag i Gøteborg

• Prosjektet startet i februar 2014 og varer ut 2016.

• De ansatte jobber 30 timers uke. Lengden på skiftene kan variere fra fem til sju timer. For å få kabalen til å gå opp, kan alle ansatte jobbe tre åttetimersvakter i løpet av seks uker.

• Det ble ansatt 14 nye helsefagarbeider i prosjektet, slik at kortere dager ikke fører til at færre er på jobb.

• Forsker Bengt Lorentzon følger forsøket tett. Alle helsefagarbeiderne på sykehjemmet svarer på et spørreskjema flere ganger i løpet av prosjektperioden.

• Utviklingen i blant annet sykefravær, vikarbruk og tilstedeværelse på Svartedalen blir sammenlignet med utviklingen på Solängen äldreboende – et sykehjem hvor det fortsatt jobbes åtte timers dager.

• Det er flere forsøk med sekstimersdag i Sverige nå. Umeå kommune tester sekstimersdag ved et sykehjem. Også Sahlgrenska sykehus ved Gøteborg har sekstimersdag på to avdelinger

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy