JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon og rettigheter

Dette må du vite om ny pensjonskonto: 15 spørsmål og svar

1,5 millioner arbeidstakere har fått sin egen pensjonskonto i disse dager.

1,5 millioner arbeidstakere har fått sin egen pensjonskonto i disse dager.

Anna Granqvist

Fra 1. februar kan du selv bestemme hvem som skal forvalte pensjonspengene dine. Men hvordan fungerer dette? Her får du svar.

2021020414504220210204145125

torgny@lomedia.no

1. Hva er en pensjonskonto?

Egen pensjonskonto er en konto der du får samlet all innskuddspensjon du har opparbeidet deg fra du startet å jobbe. Pensjonsinnskudd både fra tidligere og nåværende arbeidsgiver samles her.

2. Hvem får en egen pensjonskonto?

Alle som har en innskuddspensjon, får en egen pensjonskonto som arbeidsgiveren plikter å opprette. Rundt 1,5 millioner arbeidstakere i privat sektor har innskuddspensjon.

3. Hva er en innskuddspensjon?

En innskuddspensjon er en pensjonsordning der arbeidsgiveren betaler et fast beløp inn til ordningen. Arbeidstakeren er ikke garantert noen sum når utbetalingen kommer. Det er avhengig av innbetalt beløp, avkastningen gjennom årene fram til utbetaling, hvor stor del av pensjonskapitalen som går med i gebyr til de som forvalter pensjonen og over hvor lang tid pensjonen skal utbetales.

4. Hvem får ikke pensjonskonto?

Arbeidstakere som ikke har innskuddspensjon, men andre pensjonsformer – som ytelsesbasert pensjon og hybridpensjon får ikke en pensjonskonto. Dette gjelder de ansatte i offentlige virksomheter som har pensjon gjennom KLP, Statens Pensjonskasse eller Oslo kommune.

Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden. Her er alle de nye satsene

5. Hva er et pensjonskapitalbevis?

Et pensjonskapitalbevis er et bevis på din pensjonskapital fra et tidligere arbeidsforhold hvor du har hatt en innskuddspensjon. Hvis du er i et arbeidsforhold med innskuddspensjon nå, slik at du får en pensjonskonto, blir dette beviset overført til denne kontoen.

6. Hva er en fripolise?

En fripolise er et bevis for hva du får i pensjon fra et tidligere arbeidsforhold der du har hatt en ytelsespensjon. En fripolise legges ikke til pensjonskontoen din.

7. Hvem betaler for pensjonskontoen?

Så lenge du har en innskuddsbasert pensjonsordning gjennom jobben din, så er det arbeidsgiveren din som har plikt til å betale for administrasjonen av pensjonen din.

8. Blir folketrygden og AFP omfattet av en pensjonsordning?

Nei, det er bare tjenestepensjoner som er omfattet. Fra 2006 er alle arbeidsgivere, med noen få unntak, pålagt å opprette en tjenestepensjonsordning for sine ansatte. Den kalles derfor obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Den billigste tjenestepensjonen er innskuddsbasert, og innskuddet skal utgjøre minimum 2 prosent av lønna. Det er bare OTPen som er omfattet av ordningen med pensjonskonto.

Flertallet sier nei til å heve minstepensjonen over fattigdomsgrensen

9. Hvor mye koster det?

finansportalen.no finner du en egen oversikt over tilbudene på egen pensjonskonto. De billigste er knyttet til fagforeningsmedlemskap. Med LO Favørs pensjonskonto er forvaltningsgebyret 0,18 prosent av innestående saldo. De kommersielle aktørene er fra 0,25 prosent og dyrere (per 2.2.2021).

10. Kan jeg bytte selskap?

Hvis du kommer fram til at du ønsker å ha pensjonskontoen din hos et annet selskap enn hos din arbeidsgivers leverandør, må du ta direkte kontakt med det selskapet du ønsker å bytte til, og avtale med dem.

11. Hva betaler arbeidsgiveren?

Arbeidsgiveren betaler forvaltningsgebyret til det selskapet arbeidsgiveren velger. Hvis du velger å ha pensjonskontoen din et annet sted enn arbeidsgiveren din, skal arbeidsgiveren overføre forvaltningsgebyret til ditt selskap.

Et eksempel: Hvis arbeidsgiveren betaler 0,30 prosent i gebyr for å forvalte din pensjon, men du velger LO Favørs pensjonskonto med 0,18 prosent i gebyr, skal arbeidsgiveren betale 0,30 prosent til LO Favør. 0,18 prosent går i gebyr for å forvalte kontoen, mens 0,12 prosent blir lagt til din pensjonskapital.

12. Hva skjer hvis jeg ikke gjør noe?

Da vil du få en pensjonskonto i det forsikringsselskapet arbeidsgiveren din bruker.

13. Hva hvis jeg har pensjonskapitalbevis fra før, men jobber nå et sted uten innskuddspensjon?

Da blir det ikke opprettet en egen pensjonskonto for deg. Du er selv ansvarlig for at pensjonskapitalbevisene blir forvaltet på en lønnsom måte.

14. Hvordan blir pensjonsinnskuddene forvaltet?

Det finnes to typer fond som det kan investeres i: Indeksfond og aktiv forvaltning. De som forvalter indeksfond har som mål at verdien av fondene skal følge en bestemt indeks, kursutvikling. Norske indeksfond prøver for eksempel å få en verdi på fondene som ligger nærmest mulig hovedindeksen på Oslo Børs.

Aktiv forvaltning er at fondsforvalterne prøver å få mest mulig avkastning ved å kjøpe aksjer på vei opp og selge dem før kursen begynner å gå ned. Aktiv forvaltning innebærer større risiko, men også mulighet for større avkastning.

Aktiv forvaltning er dyrere enn forvaltning med indeksfond. Den billigste pensjonskontoen med aktiv forvaltning har tre ganger så store forvaltningsgebyrer som for eksempel LO Favørs pensjonskonto.

15. Stilles det etiske krav til forvaltningen?

På samme måte som ved kjøp av vanlige aksjefond har de ulike tilbyderne ulik profil. I LOfavørs egen pensjonskonto, som er et eget medlemstilbud for LO-medlemmer, plasseres pengene i Svanemerkede fond.

Svanemerket sparing betyr at pensjonen settes i bedrifter med høyt fokus på samfunnsansvar, anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter. Bedrifter i våpen-, tobakk- og spillindustrien og fossil energi (olje, gass og kull), er utelukket.

Kaksedagen: Toppsjefene bruker 24 dager på å tjene inn en vanlig årslønn

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy