JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medlemsundersøkelse gir klart svar:

Dette mener de ansatte: Splitt opp Viken igjen

Fire av ti opplever storregion som negativt for arbeidssituasjonen

Flertallet av de spurte er klare på at de vil ha bort det nye fylket Viken.

Flertallet av de spurte er klare på at de vil ha bort det nye fylket Viken.

Knut A. Nygaard

Region Viken fungerer dårlig, i hvert fall for et flertall av de ansattes del. Det viser en undersøkelse Fagforbundet har gjort blant medlemmer i den nye fylkesgiganten.

2022011909133620220119102525

ola.tommeras@fabladet.no

I den forrige regjeringens regionreform ble 51 kommuner underlagt den nye konstruksjonen Viken. Den snor seg fra gamle Østfolds sørlige grense ved Svinesund, rundt Oslo i det som tidligere var Akershus, inklusiv sørligste kommuner i tidligere Oppland, til Drammen i tidligere Buskerud og vestover til Hemsedal, Ål og Hol ved grensa til region Vestland.

Det har fungert dårlig, synes et flertall av de ansatte i undersøkelsen.

Flertallet i undersøkelsen vil splitte opp dette storfylket igjen.

Flertallet i undersøkelsen vil splitte opp dette storfylket igjen.

Statens kartverk

Få vil ha storregion

Av 377 respondenter ønsker kun 86 å beholde den nye storregionen. 233 vil dele den opp i enten to eller tre fylker. 177 vil ha tre fylker som før, mens 56 vil ha to regioner. 56 ansatte vet ikke.

Flere har oppgitt som tilleggssvar at de mistenker en reversering vil medføre store kostnader.

Kun 31 er meget godt fornøyd med storregionen, mens 87 er godt fornøyd. Til sammen 186 ansatte er enten lite fornøyd eller svært lite fornøyd med å jobbe i de sammenslåtte fylkene.

Godt for fagmiljøet

Respondentene er hovedsakelig ansatt i skole, med 244, og fylkesadministrasjonen med 115. De øvrige som har svart, er 15 i samferdsel og 1 i tannhelsen.

Det er stor forskjell på hvordan de enkelte fagmiljøene opplever sammenslåingen. Samlet oppgir 165 ansatte at fagmiljøet er blitt meget godt eller godt etter sammenslåing, mens kun 25 synes det er blitt svært dårlig og 71 meget dårlig. 112 vet ikke.

I kommentarene oppgis at et større fagmiljø gir en rekke fordeler.

Dårlig kommunikasjon

Kommunikasjon på tvers, sliter Viken mer med, ifølge undersøkelsen. Dobbelt så mange synes den er blitt svært dårlig som det er ansatte som synes den er meget god. Samlet synes 158 – nesten halvparten – at kommunikasjon på tvers er enten svært dårlig eller dårlig. 104 vet ikke.

Sammenslåingen har også slått dårlig ut på arbeidssituasjonen for respondentene. 152 oppgir at sammenslåingen har påvirket arbeidssituasjonen negativt eller svært negativt. 94 synes den har påvirket positivt eller svært positivt.

Store forskjeller

I skoler og virksomheter er det klart størst flertall for å reversere reformen og gå tilbake til tre fylker, mens i fylkesadministrasjonen er det større skepsis. Mange kommenterer at de er redde for fagmiljøet, at det er bortkastet tid og sløsing med ressurser å gå tilbake til tre fylker. Innen samferdsel er det flertall blant respondentene for å beholde storregionen, mens de som vil ha endring, ønsker en todelt region – øst og vest for Oslo.

Har jobbet hardt og lenge

Fagforbundet skriver i sitt høringssvar til utredningen om storregionen, at mange i administrasjonen har jobbet mye både under og etter etableringen, og det vil de også gjøre ved en eventuell oppløsning. Risikoen for at folk slutter er absolutt til stede, og dette erfarte vi også under etableringen. Det er krevende og sliter på de ansatte i administrasjonen

«Utredningen slår fast at Viken fylkeskommune har klart å skape en organisasjon som er samlet og enhetlig. Dette samsvarer ikke med vår medlemsundersøkelse. Mange synes organisasjonen er for stor, at de hverken blir hørt, sett eller får svar på henvendelser. Det er vanskelig å få til en god kommunikasjon, da det oppleves som utfordrende og lite samarbeid på tvers.», skriver Fagforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy