Dette mener LOs tre mektigste om regjeringskrisa
BEKLAGER: Jørn Eggum (f.v.), Peggy Hessen Følsvik og Mette Nord beklager at Senterpartiet har forlatt regjeringen.
Sissel M. Rasmussen
LOs topptrio avviser at Senterpartiet ble kastet ut av regjeringa.
helge@lomedia.no
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Fellesforbundets Jørn Eggum og Fagforbundets Mette Nord sitter alle i sentralstyret til Arbeiderpartiet.
De har vært tett på prosessen som torsdag førte til at Senterpartiet forlot regjeringa. Det er ikke noe de tre LO-toppene har ønsket.
Mens Senterpartiet i media hevder at de er kastet ut av regjeringa, benekter LO-toppene på det sterkeste at det er en riktig beskrivelse av situasjonen.
Ikke ønskelig at Sp gikk ut
– Dette har de valgt helt selv. Men når det først skjer, ser vi nå muligheter for at en Ap-regjering kan fremme vår egen politikk selv om partiet er i mindretall, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.
– Har det vært steile fronter i denne striden?
– Vi har ikke kjent på det slik, men vi har vært med på diskusjonene internt. Vi synes først og fremst det er synd at det skulle bli slik. Vi skulle veldig gjerne sett at Ap/Sp-regjeringa fikk fortsette. De har jo levert mye god politikk som er bra for arbeidsfolk og LOs medlemmer, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
– Jeg har oppfattet at det var et ønske fra alle om å holde denne regjeringa samlet, sier Mette Nord.
– Regjeringa har styrt etter Hurdalsplattformen, som baserer seg på at EØS-avtalen legges til grunn. Det blir vanskeligere når du kommer ned på enkeltdirektiver og de enkelte politiske spørsmål. Det har vist seg at de ikke har klart å holde sammen. Men vi har jobbet hardt for å få det til. Blant annet fordi det er EØS-avtalen som ligger til grunn og at direktivene er en del av etterslepet i den, sier Jørn Eggum.
Hva skjer når Sp forlater regjeringa?
Det betyr ikke nødvendigvis at Jonas Gahr Støres (Ap) tid som statsminister er forbi.
Når Senterpartiet går ut, betyr det i utgangspunktet at regjeringa fortsetter – men nå som en ren Arbeiderpartiet-regjering.
Det innebærer at alle ministre, statssekretærer og politiske rådgivere kommer til å være fra Arbeiderpartiet.
Den nærmeste parallellen vi har i nyere norsk historie er fra januar 2020 – da Frp gikk ut av regjeringa i forbindelse med saken om at Norge hentet hjem en norsk kvinne som hadde sluttet seg til Den islamske stat og hennes syke barn.
Negativ parlamentarisme
Da fortsatte Erna Solbergs (H) regjering, men nå med partiene Høyre, Venstre og KrF.
Uten Frp mistet regjeringen sitt flertall på Stortinget, men partiet mente fortsatt at Solberg var rett person til å styre landet. Hun samarbeidet derfor med dem om statsbudsjettet og andre viktige saker, og ble sittende til etter valget i 2021.
I Norge har vi såkalt negativ parlamentarisme. Det betyr at regjeringen ikke må ha flertallet i Stortinget med seg, men de kan ikke ha flertallet mot seg.
Dersom Sp trekker seg ut, har de ikke med det sagt at de ikke støtter Støre som statsminister – bare at de ikke vil være en del av den regjeringen selv.
Må aktivt peke på noen andre
Vi har heller ikke mulighet for nyvalg midt i en stortingsperiode i Norge.
I mange andre land er det slik at det kan utskrives valg til nasjonalforsamlingen dersom regjeringa faller, og også i andre tilfeller dersom dette er ønskelig.
I februar skal for eksempel Tyskland velge ny nasjonalforsamling etter at regjeringa falt i november. Den muligheten eksisterer ikke i Norge – Stortinget velges i september hvert fjerde år, og politikerne må jobbe ut ifra det, uansett.
Skulle Senterpartiet nå peke på en annen statsminister som best egnet til å styre landet, vil situasjonen endre seg.
Forundret over valget
Alle tre er forundret over at Senterpartiet valgte å gå ut av regjeringen nettopp på de tre direktivene i Energipakke 4.
– Burde de tre direktivene vært utsatt for å redde regjeringa?
– EØS-avtalen er viktig for LO. Den sikrer hundretusener av eksportarbeidsplasser i industrien. Veldig mange av dem er våre medlemmer. Vi har vært opptatt av å hegne om EØS-avtalen. Da må vi passe på at vi ikke gjør ting som setter den i fare. Disse tre direktivene er helt ufarlige å ta inn i vårt lovverk, hevder Peggy Hessen Følsvik.
– Men ville en utsettelse av disse truet EØS-avtalen?
– Det hadde sendt noen signaler om Arbeiderpartiet som et «nei til EØS-parti», og at Norge ikke ville bli oppfattet som like positive til EØS-avtalen, mener Følsvik.
– Jeg hører folk si at tidspunktet er feil. Men dette er ikke noe som man har begynt å jobbe med den siste uka. Det har skjedd over ett år i regjeringa. Man har gått gjennom hver og en av de åtte direktivene i Energipakke 4, og kommet til at tre av dem ikke har konsekvenser for pris eller griper inn i kraftpolitikken, sier Jørn Eggum.
Stor kraftpakke
Etter det FriFagbevegelse erfarer, legger regjeringa fram en samlet kraftpakke fredag.
Der skal det blant annet være snakk om en garanti om å skrinlegge flere utenlandskabler, og i tillegg utsette de andre direktivene i EUs nye energipakke.
– Sammen med å videreføre strømstøtten og kutt i moms på nettleie er dette viktige tiltak som betyr mye for økonomien til både folk og bedrifter, mener Peggy Hessen Følsvik.
– Her ligger det veldig mange gode tiltak som også er god Sp-politikk. Holdningen har vært at her måtte man strekke seg langt for å finne løsninger sammen med Senterpartiet og komme dem i møte, sier Følsvik.
Ryktene om det mulige bruddet mellom de to partiene kom to dager etter at Ap lanserte en ny strømpakke 20. januar. Det er tilfeldig, mener Eggum.
– Dette er det jobbet mye med. Vi har stresset dette. Og det har vært en akilleshæl. Etter at vi fikk krigen i Europa og prisene gikk amok, har det vært jobbet med å kunne levere det som har vært forventet og det fagbevegelsen har krevd. Det er derfor litt forunderlig at de velger å gå ut på det som kommer til å bli langt mer forutsigbart og stabilt, sier Eggum.
LO-trioen mener mye av dette rett og slett handler om EU og EØS-avtalen.
– For LO er EØS-avtalen helt avgjørende. Samtidig er det viktig å jobbe mer aktivt for å fremme norske interesser innenfor rammene av EØS-avtalen. Handlingsrommet skal tas i bruk, med særlig vekt på å sikre nasjonal kontroll på områder som norsk arbeidsliv, energi og jernbane, sier Jørn Eggum.
Vil se framover
LO-lederen er også opptatt av å se framover, og understreker at Stortingets sammensetning ikke har endret seg.
– Jeg er sikker på at Arbeiderpartiet vil samarbeide godt med Senterpartiet i Stortinget, og sammen med andre kunne få bred støtte for en god politikk for vanlige folk, sier Peggy Hessen Følsvi.
– Det er fortsatt et bredt rødgrønt flertall for en politikk som gir et trygt arbeidsliv, en sterk velferdsstat og mindre forskjeller, poengterer hun.