JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet og Norsk Industri

Dette oppgjøret er viktig for lønna di: Krevende mekling en uke før innspurten i frontfaget

TOPPER LAGET: Riksmekler Mats Ruland (til venstre) mener at laget er toppet når han har fått med seg Hild Lund som medmekler i frontfagsoppgjøret. Lund er til daglig advokat hos regjeringsadvokaten.

TOPPER LAGET: Riksmekler Mats Ruland (til venstre) mener at laget er toppet når han har fått med seg Hild Lund som medmekler i frontfagsoppgjøret. Lund er til daglig advokat hos regjeringsadvokaten.

Torgny Hasås

Riksmekleren mener partene i frontfaget jobber godt, men at meklingen er krevende.

2020081411095220200814110950

torgny@lomedia.no

Søndag kveld vet vi om det kommer til å bli brudd i meklingen i frontfaget. Blir det brudd, har partene fire dager på seg til å bli enige.

Meklingsinnspurten blir torsdag kveld, og fredag morgen vet vi om partene har blitt enige eller om det blir streik, og hva partene har blitt enige om.

Delegasjonene fra Fellesforbundet og Norsk Industri er på Hotell Opera i Oslo. Her foregår det møter og riksmekleren og hans assistent leter etter løsninger.

Første del av årets tariffoppgjør nærmer seg en avslutning. Når frontfaget er ferdig, følger forhandlinger og mekling i mange hundre ulike tariffavtaler.

Opprinnelig startet oppgjøret i mars, men på grunn av korona-pandemien ble det hele utsatt nesten et halvt år.

Lønna di: Her er datoene du bør merke deg for høstens lønnsoppgjør

Krevende

– Partene jobber godt, men det er krevende, sier riksmekler Mats Ruland til Magasinet for fagorganiserte.

Han pendler mellom kontoret i Grensen og hotellet ved Oslo Sentralstasjon. Oppgaven hans er å hjelpe partene til å finne løsninger.

Det er stor sannsynlighet for at en av partene vil kreve brudd i meklingen. Da ligger det an til at det blir innspurt i meklingen natt til fredag 21. august.

Økt prisvekst

I går, onsdag, kom det nye beregninger for prisveksten. Det nye anslaget fra Teknisk beregningsutvalg justerer veksten opp fra 1,2 prosent til 1,4 prosent i 2020.

– Dette er nok en faktor som jobber mot oss, sier Ruland.

Tidligere har prisveksten vært anslått til 1,2 prosent. Det er det samme som overhenget. Overheng er årslønnsveksten i år sammenlignet med fjorårets lønnsnivå. Med en prisvekst på 1,4 prosent, og et overheng på 1,2 prosent, er det nødvendig med et lønnstillegg på 0,2 prosent for at arbeidstakerne skal beholde kjøpekraften.

Flere temaer enn vanlig

– Det er mer krevende i år enn det pleier. Korona-situasjonen og den økonomiske situasjon gjør det vanskeligere. Men det er fire år siden forrige forbundsvise oppgjør. Det gjør at det er mange flere temaer inn i oppgjøret i år, enn ved et vanlig oppgjør.

Forrige tariffoppgjør, i 2018, ble gjennomført som et samordnet oppgjør. Under et samordnet oppgjør blir forhandlingene ført mellom LO og NHO, og det er ikke plass til for justeringer av bestemmelsene i den enkelte tariffavtale. Derfor har flere spørsmål blitt hengende etter.

Engere utvalg

Når vi møter Ruland og hans medmekler, Hilde Lund, utenfor Hotell Opera er de på vei til å møte de to delegasjonenes engere utvalg. Dette er det lengste Ruland vil gå i å beskrive hva som skjer i meklingen.

I arbeidstvistloven som regulerer prosessen i tariffoppgjøret, heter det: «Enhver som deltar i meklingen, plikter å bevare taushet om det som er fremkommet under meklingen».

Engere utvalg er de fremste tillitsvalgte i delegasjonene.

Etter det Magasinet for fagorganiserte erfarer, består Fellesforbundets engere utvalg av forbundsleder Jørn Eggum, forbundssekretær Kine Asper Vistnes og Bjørn Sigurd Svingen. Norsk Industris engere utvalg ledes av direktør Stein Lier-Hansen.

Ikke streik siden krigen

– Blir det streik?

– Vi skal gjøre vårt for å forhindre konflikt, sier Ruland.

Det er ikke så rart at han sier han vil prøve å forhindre konflikt. For selve oppgaven til riksmekleren er å mekle mellom partene i interessetvister i arbeidslivet, og sørge for at det ikke blir konflikt. Dessuten har det ikke vært streik i frontfaget siden krigen.

I 1986 var det konflikt da gikk arbeidsgiverne til lockout. I 2000 var det streik, men da var det samordnet oppgjør, og hele LO streiket, ikke bare frontfaget.

Frontfaget omfatter 27.550 arbeidstakere i LO. Dette oppgjøret gir i stor grad rammene for alle andre lønnsoppgjør. I september starter etter planen lønnsforhandlingene i offentlig sektor, der Fagforbundet er part.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy