JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette sier fagforbundstopper om regjeringsplattformen

Hurdalsplattformen får stort sett gode skussmål fra regionlederne i Agder, Vestland og Troms.

Hurdalsplattformen får stort sett gode skussmål fra regionlederne i Agder, Vestland og Troms.

Tri Nguyen Dinh

«Hurdalsplattformen» får bestått av tre fagforbundstopper fra nord til sør.

2021101411525120211014120312

marte.bjerke@fagbladet.no

På 82 sider har Ap/Sp-regjeringen satt ord på sin politikk. «Hurdalsplattformen» får totalt sett tommel opp fra tre av Fagforbundets regionledere nord, vest og sør i landet. Innvendingene handler om en mer konkret tilnærming til bemanningsbransjen, kommuneøkonomien, klima og at SV ikke er med på laget.

LES mer om regjeringsplattformen og fagforbundsleder Mette Nords reaksjoner.

Leder i Agder: – Riktig retning, men fortsatt en del usikkerhet

Fra Sørlandet er reaksjonen på Hurdalsplattformen positiv, men fattet:

– Plattformen viser en riktigere retning i politikken, men fortsatt er det en del usikkerhet knytta til gjennomføringen, sier Roy Bjarne Gyberg, leder i Fagforbundet Agder.

– Plattformen viser en riktigere retning i politikken, men fortsatt er det en del usikkerhet knytta til gjennomføringen, sier Roy Bjarne Gyberg, leder i Fagforbundet Agder.

Kai Hovden

– Plattformen viser en riktigere retning i politikken, men fortsatt er det en del usikkerhet knytta til gjennomføringen, for eksempel konsekvensene for innleie- og bemanningsbransjen og den totale kommuneøkonomien, sier Roy Bjarne Gyberg som er leder i Fagforbundet Agder.

– Hva ble du mest glad for å lese i plattformen?

– Det som er veldig gledelig, men ikke uventa, er at de er helt presise på å avvikle ordningen med fritt behandlingsvalg og loven om godkjenning av leverandører innen fritt brukervalg i kommunene, sier Gyberg.

– Og den største skuffelsen?

– Det er vanskelig å se ut fra denne erklæringen at man skal klare å oppnå målet om 55 prosent kutt i klimagassutslippene innen 2025. Jeg kan også for så vidt ta med at det legges opp til relativt små justeringer i skattesystemet. Selv om det går i riktig retning, kunne jeg tenkt meg mer kraftfulle justeringer for en bedre fordeling på skatten, sier Gyberg.

LES OGSÅ: KS-leder Bjørn Arild Gram blir kommunalminister

Leder i Vestland: – Betryggende for arbeidslivet

Seriøsitet i arbeidslivet – dette er den røde tråden lederen i Fagforbundet Vestland ser i den nye regjeringsplattformen. Det er betryggende, synes Ralf Einar Johannesen.

– Det handler om ansvarliggjøring, offentlige tjenester i offentlig regi og å jobbe mot sosial dumping, sier han.

– En tillitsreform i offentlig sektor er utrolig bra. Det blir spennende å se om de får konkretisert det, sier Ralf Einar Johannesen, leder i Fagforbundet Vestland.

– En tillitsreform i offentlig sektor er utrolig bra. Det blir spennende å se om de får konkretisert det, sier Ralf Einar Johannesen, leder i Fagforbundet Vestland.

Privat

Den røde tråden sys inn i flere områder av regjeringens politikk, mener Johannesen. Ikke bare i planene for arbeidslivet, men også i næringslivspolitikken og vyene for hele offentlig sektor.

– De vil begrense, nesten forby, konsulentbruk og gjøre noe med ABE-reformen (avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen innført av Solberg-regjeringen, journ.anm.). En tillitsreform i offentlig sektor er også utrolig bra. Det blir spennende å se om de får konkretisert det. Og ikke minst vil de stimulere til at organisasjonsgraden stiger og sette partssamarbeidet i førersetet igjen, sier Johannesen.

Det regionlederen savner, er en tydeligere politikk opp mot bemanningsbransjen.

– De gjør noe på dette feltet, men veldig mange ønsker å forby hele bemanningsbransjen med tanke på hvordan den fungerer i dag. Den har fått dominere på mange arbeidsplasser, ikke minst i mange kommuner. Da er heltidsinitiativet veldig bra. Forhåpentlig får man tatt noen steg på det, sier Johannesen.

Vestlandets regionleder er også opptatt av noe som ikke står i plattformen, nemlig anbudsutsettelse av pensjon i kommunene:

– Fra mitt ståsted håper jeg regjeringen får Stortinget med på å stoppe anbudsutsettelsen av tjenestepensjonen, sier Johannesen.

Leder i Troms: – Større respekt for det lokale demokratiet

For befolkningen i de nordligste fylkene peker plattformen seg ut på ett punkt, mener leder i Fagforbundet Troms:

– Det er særdeles gledelig å se at nasjonale myndigheter nå viser større respekt for det lokale demokratiet og tar på alvor innbyggerne sin vilje, samt respekterer at det foreligger en søknad for å dele Troms og Finnmark igjen til to selvstendige fylker, skriver Hilde Bernhardsen i en epost til Fagbladet.

– Det er særdeles gledelig å se at nasjonale myndigheter nå viser større respekt for det lokale demokratiet, sier Hilde Bernhardsen, leder i Fagforbundet Troms.

– Det er særdeles gledelig å se at nasjonale myndigheter nå viser større respekt for det lokale demokratiet, sier Hilde Bernhardsen, leder i Fagforbundet Troms.

Privat

Hun synes også det er inspirerende at flere av sakene Fagforbundet har jobba for i valgkampen nå gjenspeiles i den kommende regjeringens politikk.

– Vi ser at den nye regjeringen tar på alvor de utfordringene som deltidsproblematikken gir, og at den vil ha seriøsitet i arbeidslivet ved å styrke arbeidsmiljøloven. Vi forventer at det norske arbeidslivet i mye større grad skal bestå av faste ansatte i hele stillinger, sier Bernhardsen.

– Og det mest skuffende?

– At det ikke ble en flertallsregjering med SV, svarer regionlederen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy