Dette ville forbundslederne blitt dersom de skulle velge yrke om igjen

GULLSMED: Fellesforbundets Jørn Eggum er opprinnelig gullsmed og trivdes godt med det.

GULLSMED: Fellesforbundets Jørn Eggum er opprinnelig gullsmed og trivdes godt med det.

Håvard Sæbø

En ville blitt arkitekt, en annen ville studert landbruk. Sjekk hva din forbundsleder ville gjort.

20180328111952

Er du på rett hylle i livet? Mange av oss må belage oss på å skifte beite i løpet av yrkeskarrieren, enten det skyldes et stramt jobbmarked, at helsen ikke vil mer, eller fordi vi rett og slett ønsker andre utfordringer.

Vi spurte forbundslederne i LO: Hvilken utdanning og yrke hadde du valgt om du kunne velge på nytt – og hvorfor? Her er svarene vi fikk:

Jørn Eggum, Fellesforbundet

Gullsmed.

Jeg ville bli journalist da jeg var ung, men tok yrkesskole som kjemilaborant, treårig lærlingskole som gullsmed og svennebrev som Korpusmontør i gullsmedfaget. Jeg trivdes som gullsmed, noe jeg jobbet som i 13 år.

MONICA BORACCO

MONICA BORACCO

Sissel M. Rasmussen

Monica Boracco, Dramatikerforbundet

Bachelor of art, screenwriting.

Jeg ville bli arkitekt. Min utdannelse er et utrygt yrkesvalg med et veldig begrenset anstall arbeidsmuligheter. Skulle jeg valgt igjen med det jeg vet i dag, hadde jeg ikke turt å gå den veien.

Jeg er opptatt av byutvikling, hva god bokvalitet er og hvordan omgivelsene påvirker oss.

NINA HANSSEN

NINA HANSSEN

Foto: Gunnar Kopperud

Nina Hansen, Arbeiderbevegelsens Presseforbund

Journalist.

Journalist er jo verdens mest spennende yrke, så jeg er i alle fall ikke i tvil hvilket yrke det ville bli. Jeg lærer noe nytt hver dag og er nødt til å ta nye utfordringer. Gjennom mine snart 30 år i yrket har jeg møtt mange spennende mennesker og reist mye.

Jeg har alltid vært samfunnsengasjert og er opptatt av et levende demokrati. Derfor skrev jeg også min mastergradsoppgave om pressefrihet. Hvis vi i fremtiden ikke har en fri og konstruktiv presse, så vil også demokratiet forvitre.

HANS OLE RIAN

HANS OLE RIAN

Øyvind Aukrust

Hans Ole Rian, Musikernes fellesorganisasjon

Hovedfag i musikkvitenskap.

Om jeg ikke skulle ha valgt musikken igjen, så kan det hende jeg ville ha tatt en utdanning innenfor akustikkfaget. Men jeg har også en fasinasjon for håndverksfag, kanskje hadde instrumentbygger vært aktuelt?

Jeg valgte musikk fordi det var det jeg egentlig holdt på med – selv om jeg gikk på en ingeniørutdanning, og fordi jeg hadde – og har – stor interesse for musikkfagene, både de praktiske (spilling, dirigering), men også de teoretiske (satslære, historie, komponering).

Håndsverksfag fordi det å lage noe med hendene, der erfaring, kunnskaps og innsikt er nødvendig, alltid har interessert meg.

JAN-EGIL PEDERSEN

JAN-EGIL PEDERSEN

Jan-Erik Østlie

Jan-Egil Pedersen, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund

Pølsemaker.

Jeg er helt sikker på at jeg hadde valgt yrkesfag. Det var litt tilfeldig at jeg tok fagbrev som pølsemaker da jeg opprinnelig hadde tenkt å bli bilmekaniker og hadde begynt på yrkesskole for å bli det. På grunn av sommerjobb hos Gilde etter et år på yrkesskole fikk jeg tilbud om fast jobb. Var lei skole, hoppet på dette og tok etter hvert fagbrevet.

Selv om jeg alltid har vært glad i å «skru», så angrer jeg ikke på yrkesvalget. Jeg har bestandig likt praktiske oppgaver og praktiserer fortsatt noe av dette i fritiden.

ERNA HAGENSEN

ERNA HAGENSEN

Leif Martin Kirknes

Erna Hagensen, Norsk Arbeidsmandsforbund

Renholder/bartender.

Jeg ville blitt journalist. Det virker som en spennende jobb, der en kommer i kontakt med mange forskjellige mennesker og ikke minst er det en viktig jobb i samfunnet.

METTE NORD

METTE NORD

Martin Guttormsen Slørdal

Mette Nord, Fagforbundet

Hjelpepleier

Jeg har aldri hatt ønske om en annen utdanning eller en annen jobb. Jeg likte meg godt da jeg jobbet som helsearbeider. Dersom jeg ikke hadde blitt tillitsvalgt på heltid, så hadde jeg fortsatt som hjelpepleier fordi det er et yrke jeg er veldig glad i og glad for at jeg har utdannet meg til.

ULF MADSEN

ULF MADSEN

Sissel M. Rasmussen

Ulf Madsen, Forbundet for Ledelse og Teknikk

Maskinarbeider. Teknisk fagskole.

Om jeg skulle velge på nytt, ville jeg nok valgt å ta mer formell utdanning innenfor ledelse og personal. Jeg har alltid syntes det har vært fristende å ta på meg lederroller. Det er interessant å jobbe med mennesker og få de til å trekke i samme retning for et felles mål. Ledelse er også å få det beste ut av folk og se alle.

MIMMI KVISVIK

MIMMI KVISVIK

Bjørn A. Grimstad

Mimmi Kvisvik, Fellesorganisasjonen

Sosionom.

Jeg ville blitt sosionom på nytt fordi det har gitt meg svært spennende og nyttige arbeidsoppgaver knyttet til arbeid med enkeltpersoner, grupper av mennesker, samfunnsarbeid og kunnskap knyttet til sosial administrasjon og planlegging.

Jeg kunne ikke valgt en bedre utdannelse når jeg er glad i folk og ønsker å bidra til et inkluderende samfunn. For meg er sosialt arbeid et spørsmål om å ivareta grunnleggende menneskerettigheter og et bidrag til å skape et bedre samfunn.

 JOACHIM WALLTIN

JOACHIM WALLTIN

Tri Nguyen Dinh

Joachim Walltin, NISO

Siviløkonom

Jeg kunne godt valgt siviløkonom igjen.

Det gir mange muligheter, og mye av innholdet i utdanningen passer mine interesser og ferdigheter. Som yrke var jeg så heldig å være fotballspiller i mange år, og det er vanskelig å velge bort det hvis jeg fikk muligheten på nytt.

PETER CHR. LEHNE

PETER CHR. LEHNE

Tri Nguyen Dinh

Peter Chr. Lehne, Norsk Manuellterapeutforening

Manuellterapeut.

Jeg ville valgt samme yrke som jeg har nå: Manuellterapeut.

Det er givende og spennende på det personlige planet å hjelpe mennesker med sykdom eller skade i muskel- og skjelettapparatet til å bli frisk og rask og tilbake til jobb. Samtidig er muskel- og skjelettsykdommer vår tids store folkesykdom, og viktigste grunn til sykefravær og uførepensjoneringer.

HANS SANDE

HANS SANDE

Ole Palmstrøm

Hans Sande, Norsk Sjøoffisersforbund

Sjøkaptein.

Om jeg skulle valgt yrke i dag, så hadde jeg valgt å bli sjømann, som jeg valgte for 37 år siden.

Møte med andre verdensdeler, kulturer, samhold og kameratskap har preget meg som menneske. Nå som jeg sitter som forbundleder, er det ofte jeg lukker øyne og reiser ut igjen. Jeg har seilt med mannskap fra over 100 land og vært i like mange, det gir deg perspektiver i livet.

PÅL RØINE

PÅL RØINE

Pål Røine, Norsk Kabinforening

Jeg ville studert juss eller landbruk med fordypning miljø.

Med juss ville jeg ikke jobbet i «vanlig advokathus», men et sted hvor jeg følte jeg bidro mer, som for eksempel i LOs juridiske. Hvis jeg valgte landbruk, så er det fordi miljøarbeid er utrolig viktig.

JANE B. SÆTHRE

JANE B. SÆTHRE

Ole Palmstrøm

Jane B. Sæthre, Norsk Jernbaneforbund

Sekretærskole, utdanning i NSB.

Jeg tror at statsvitere og de som har studert sammenlignende politikk kan ha spennende jobber. Jeg ville da brukt tiden min på å skjønne mer av mekanismer som slår inn og samspill og motsetninger mellom samfunn og folk. Jeg ville da vært bidragsyter til en bedre verden og en mer rettferdig fordeling.

FRODE ALFHEIM

FRODE ALFHEIM

Leif Martin Kirknes

Frode Alfheim, Industri Energi

Fiskeri- og havbruksutdanning.

Jeg ville tatt en petroleumsrettet utdanning og bosatt meg hjemme i Nord-Norge.

Som ungdom tok jeg fiskeri- og havbruksutdanning ved Høgskolen i Bodø. Næringen lå nede med brukket rygg da jeg fullførte utdanningen, så det ble jobb på aluminiumsverket i Mosjøen i stedet. Jeg har trivdes godt både med kompetansen fra utdanningen min og erfaringene fra aluminiumsverket, så jeg ville ikke gjort noe annerledes om jeg skulle reist tilbake i tid.

JAN OLAV ANDERSEN

JAN OLAV ANDERSEN

Leif Martin Kirknes

Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet

Elektriker.

Jeg ville nok ha valgt et yrke innen elektrofagene om jeg skulle velge på nytt.

To grunner til det: Det er faglig interessant og utfordrende yrker som gir mulighet til å være med å bygge en elektrisk fremtid. Og i tillegg er det yrker som gir mulighet til å bli forbundsleder i EL og IT Forbundet, en jobb jeg trives utrolig godt i.

JOHN LEIRVAAG

JOHN LEIRVAAG

Ole Palmstrøm

John Leirvaag, Norsk Tjenestemannslag

Språkfag og organisasjon.

Før organisasjonslivet tok tak i meg tenkte jeg på å ta programingeniørutdanningen til NRK på Lillehammer, fordi jeg alltid har vært interessert i teknikk og samfunnsliv.

Jeg tenkte at det kunne være interessant å jobbe i et spennende miljø som gav mulighet til å følge med på begge deler.

YNGVE CARLSEN

YNGVE CARLSEN

Yngvil Mortensen

Yngve Carlsen, Norsk Flygerforbund

Jagerflyger, flyger i sivil luftfart.

Jeg ville valgt det samme yrket igjen.

Som jagerflyger i luftforsvaret og senere trafikkflyger i SAS har jeg hatt en svært spennende jobb og et givende yrke. Som tillitsvalgt er jeg heldig som kan kombinere vervet med fremdeles å utøve yrket som flyger.

ANNE FINBORUD

ANNE FINBORUD

Håvard Sæbø

Anne Finborud, Skolenes Landsforbund

Lærer.

Jeg ville tatt lærerutdanning og jobbet som lærer. Altså det samme som jeg har gjort en gang tidligere, men denne gang hadde jeg forsøkt å karre til meg enda mer kunnskap om de praktiskestetiske fagene og den viktige betydningen av dem i klasserommet.

Jeg er jo lærer av yrke, og trivdes utrolig godt i klasserommet før jeg ble tillitsvalgt på heltid. Matte og naturfag er mine yndlingsfag. Det er rett og slett gøy å friste ungdommen utpå, og kult å se når de mestrer faget!

RITA BRÅTEN

RITA BRÅTEN

Ole Palmstrøm

Rita Bråten, Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund

Fengselsbetjent.

Jeg trives veldig godt som fengselsbetjent og som tillitsvalgt, men hvis jeg ikke kunne valgt det, kunne jeg tenkt meg å studere juss eller sosialfag. Jeg trives med å utrede problemstillinger og bistå mennesker.

ROLF RINGDAL

ROLF RINGDAL

Bjørn A. Grimstad

Rolf Ringdal
Norsk Lokomotivmannsforbund

Lokomotivfører.

Jeg ville tatt videregående, fagskoleutdanning som lokomotivfører og utdannet meg til lokomotivfører. Akkurat som jeg gjorde. Det er et flott yrke, variert, med et stort ansvar, mange gode kolleger og et godt faglig miljø. Det er et yrke jeg stortrives i.

MEST LEST:
PÅ STORTINGET: Det har tatt litt tid for Sara Bell å bli kjent med labyrinten på Stortinget. Nå kan hun veien, og er klar for SV seier i høst.

PÅ STORTINGET: Det har tatt litt tid for Sara Bell å bli kjent med labyrinten på Stortinget. Nå kan hun veien, og er klar for SV seier i høst.

Werner Juvik

Advarer arbeidsfolk mot Senterpartiets regjeringsplan

BY OG LAND: Barne- og ungdomsarbeider Erika Abazi i Oslo tjener litt mer enn Roger Sagplads på Tynset, men har mindre plass hjemme. Abazi enn har en 3-roms leilighet på 74 kvadratmeter, mens Sagplads har en enebolig på 180 kvadrat.

BY OG LAND: Barne- og ungdomsarbeider Erika Abazi i Oslo tjener litt mer enn Roger Sagplads på Tynset, men har mindre plass hjemme. Abazi enn har en 3-roms leilighet på 74 kvadratmeter, mens Sagplads har en enebolig på 180 kvadrat.

Sissel M. Rasmussen

Erika (38) og Roger (34) har samme jobb, samme type arbeidsgiver og samme fagforening. Så langt strekker lønna deres seg i byen og på bygda

FLERE DRIKKER: Flere undersøkelser har dokumentert at folk i større grad konsumerer alkohol og andre rusmidler under pandemien, der mange av oss sitter på hjemmekontor. Det bekymrer både tillitsvalgte og arbeidsgiverne i Posten Norge.

FLERE DRIKKER: Flere undersøkelser har dokumentert at folk i større grad konsumerer alkohol og andre rusmidler under pandemien, der mange av oss sitter på hjemmekontor. Det bekymrer både tillitsvalgte og arbeidsgiverne i Posten Norge.

Alf Ragnar Olsen

Flere ruser seg på jobb: Økning i AKAN-saker under pandemien

BESKYTTET: Ahus-portør Magnus Kinne, som her får første dose Moderna av sykepleier Andrea Navarrete i slutten av mars, skal på papiret være godt vernet mot delta-varianten dersom han fulgte opp med dose to seks uker senere.

BESKYTTET: Ahus-portør Magnus Kinne, som her får første dose Moderna av sykepleier Andrea Navarrete i slutten av mars, skal på papiret være godt vernet mot delta-varianten dersom han fulgte opp med dose to seks uker senere.

Heiko Junge / NTB

To vaksinedoser beskytter mot deltavarianten

PÅ KONTORET: Rådgiver Arvid Ellingsen i Samfunnspolitisk avdeling i LO har saumfart norske lærebøker. Han etterlyser mer pensumlitteratur om norsk arbeidsliv.

PÅ KONTORET: Rådgiver Arvid Ellingsen i Samfunnspolitisk avdeling i LO har saumfart norske lærebøker. Han etterlyser mer pensumlitteratur om norsk arbeidsliv.

Tri Nguyen Dinh

Har denne mannen klart å knekke fagforeningskoden? Slik vil den historiske arbeidsgruppa han er del av, få flere til å organisere seg

VIL HA OPPGJØR: – Hvis vi får berøringsangst for å ta opp virkelige problemstillinger i frykt for å polarisere, er vi på en farlig vei, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

VIL HA OPPGJØR: – Hvis vi får berøringsangst for å ta opp virkelige problemstillinger i frykt for å polarisere, er vi på en farlig vei, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Torgny Hasås

Ap vil foreslå ekstremismekommisjon

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy