Direkte berørt av valgresultatet

LOVER TRYGGHET: Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Elverum, Ingvar Midthun lover at Sætre sjukehjem skal bestå hvis de får flertall i kommunevalget. Det er, fra venstre, lokal SHS-leder Gunnhild Berteig, plasstillitsvalgt Siv Nordlie, hjelpepleier Turid Lien og hovedtillitsvalgt Inger Johanne Norr godt fornøyd med.

LOVER TRYGGHET: Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Elverum, Ingvar Midthun lover at Sætre sjukehjem skal bestå hvis de får flertall i kommunevalget. Det er, fra venstre, lokal SHS-leder Gunnhild Berteig, plasstillitsvalgt Siv Nordlie, hjelpepleier Turid Lien og hovedtillitsvalgt Inger Johanne Norr godt fornøyd med.

Per Flakstad

For noen av Fagforbundets medlemmer kan valgresultatet avgjøre om arbeidsplassen deres blir nedlagt eller ikke.

2015091211111320150913124215

per.flakstad@fagbladet.no

Turid Lien og Siv Nordlie ser utover skogkledde blåner fra den store terrassen på Sætre sjukehjem, ti minutters kjøring fra tettstedet Leiret i Elverum. Begge stortrives, og er glad for at de fortsatt jobber her. Hadde det ikke vært for Senterpartiet, som en del av den borgerlige koalisjonen, under budsjettbehandlingen 18. desember i fjor, ville sjukehjemmet nå ha vært nedlagt.

Fortsatt går flere borgerlig partier til valg på at den beste løsningen for Elverum er å sentralisere sjukehjemsplasser, noe som vil innebære at Sætre igjen blir nedleggingstruet.

– Det er slitsomt å arbeide på slike utrygge betingelser, og nedleggingstrusselen skapte naturlig nok mye uro her på Sætre, sier plasstillitsvalgt Siv Nordlie.

– Samtidig har kampen for å bevare Sætre som sjukehjem sveiset oss ansatte sammen til et sterkt fellesskap, sier hjelpepleier Turid Lien.

– Men vi kunne vel ha tenkt oss andre former for arbeidsmiljøtiltak, legger hun til.

– Skal gi dere trygghet

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Elverum, Ingvar Midthun, er krystallklar når han møter de to ansatte noen dager før valget:

– For oss er Sætre en del av løsningen på aldersutfordringene i kommunen. Vi ønsker å bevare sjukehjem, men samtidig må de ansatte være forberedt på omstilling og utviklingsarbeid, slik at ikke alt nødvendigvis skal være akkurat som i dag, sier han.

Nedleggingsplanene i fjor skapte stort engasjement i bygda. Det ble laget underskriftslister, organisert fakkeltog som endte i en lysende ring rundt hele institusjonen. Engasjementet førte til at den borgerlige koalisjonen, som har flertall, sprakk. Dermed ble det ikke nedleggelse i den runden.

Men det kan komme nye runder, og de ansatte føler seg utrygge.

– Vi skal gi dere den tryggheten dere trenger, sier Ingvar Midthun.

Det borgerlige flertallet sprakk også da vedtaket om å konkurranseutsette to andre sjukehjem skulle gjøres tidligere i år, blant annet etter en voldsom mobilisering fra ansatte og deres tillitsvalgte.

– Men vi er bekymret for en omkamp. Slik vi leser valgprogrammet til blant andre Høyre , Fremskrittspartiet og Venstre, vil de fortsatt arbeide for å legge ut sjukehjem på anbud, sier Gunnhild Berteig, som er plasstillitsvalgt og leder for Fagforbundets lokale helse- og sosialseksjon.

Ingvar Midthun beroliger henne også: – Hvis vi får flertall, skal ingen av våre kommunale pleie- og omsorgstjenester ut på anbud. Ingen!

Gråt over nedleggingsdebatt

Tidligere på dagen har han vært med Fagforbundet på Driftssentralen i kommunen, og hørt hvordan de som skraper veiene om sommeren og brøyter dem om vinteren får kjeft fordi kommunen ikke har tilstrekkelig vedlikeholdsbudsjett.

– Vi gjør så godt vi kan med de pengene vi har til rådighet. Men det er vi som må ta imot kjeften fra publikum når pengene ikke strekker til, selv om vi ikke har noe med bevilgningene, forteller plasstillitsvalgt Tor Henry Håberget.

På driftssentralen får ordførerkandidaten også høre litt om de menneskelige omkostningene ved å flytte rundt på sjukehjemsbeboere: – Jeg besøkte den gamle tanten min som bodde på Sætre da diskusjonen om å legge ned sjukehjemmet pågikk i fjor. Hun var så fortvilet at hun gråt, forteller Geir Engen.

Alene på avdelingen

I løpet av perioden har det borgerlige flertallet redusert bermanningsnormen barnehagen fra 3 til 2,8 ansatte for de største barna og fra 4 til 3,7 i småbarnsavdelingene. Det høres ikke så dramatisk ut, men Berit Rønningen i Terningen barnehage forteller at konsekvensen er noen ansatte blir lengre alene på avdelingen fordi de komprimerer arbeidstiden slik de er flere voksne midt på dagen.

– Dette merkes godt, sier hun.

– Mange ansatte lurer også på om de vil få beholde jobbene sine, siden det er varslet at det skal skjæres ned. Den prosessen er ikke ferdig, sier plasstillitsvalgt Anne Elisabeth Lien.

– Vi skal bygge et lag

Arbeiderpartiet går til valg på heve bemanningsnormen til samme nivå som den tidligere lå på.

– For oss er lokalvalgene også verdivalg og et spørsmål om hvilke grunnholdninger som skal ligge til grunn for beslutningene våre. Vi ser på kommunen og de 1500 som jobber her som et lag, og vi ønsker en politikk som skal bygge opp dette laget – gjøre hverandre gode – som et fellesskapsprosjekt. Vi må bygge det sammen, sier Ingvar Midthun.

– Og da kan vi ikke fraskrive oss arbeidsgiveransvaret vi har som kommunepolitikere ved å overlate det til andre gjennom anbud og konkurranseutsetting.

– Alle kommunalt ansatte kan helt sikkert bli enda bedre på det de gjør. Men løsningen er ikke å snakke dem ned og si at privatansatte vil komme til å gjøre jobben bedre. I stedet må vi gi våre egne folk forutsigbarhet og trygghet, men også utfordringer og mulighet til å utvikle seg. Jeg mener endring, forbedring og omstilling alltid er viktig på enhver arbeidsplass, enten den er kommunal eller privat.

– Hovedmålet, både for politikere og ansatte, må være at kommunen hele tiden er i stand til å gi innbyggerne et godt offentlig velferdstilbud, sier Ingvar Midthun.

– Hvis vi får flertall, skal ingen av våre kommunale pleie- og omsorgstjenester ut på anbud. Ingen!

Ingvar Midthun, ordførerkandidat, Ap

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy