JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fare for ny streik

Disse bedriftene kan bli rammet hvis 1100 ansatte i energisektoren går ut i streik

I HØYDEN: Montører i Frost Kraftentreprenør i stolpeskoa. (Arkivbilde)

I HØYDEN: Montører i Frost Kraftentreprenør i stolpeskoa. (Arkivbilde)

Knut Viggen

Fra mandag morgen 5. september vil 1100 ansatte i 14 entreprenørbedrifter legge ned arbeidet hvis ikke EL og IT Forbundet og Energi Norge blir enige om en ny lønnsavtale. 23 av dem er medlemmer i Fagforbundet.

2022090109573220220901095732

knut.viggen@lomedia.no

Mandag sendte EL og IT Forbundet ut streikevarsel i forkant av meklingen på energioverenskomsten med Energi Norge. Meklingen starter torsdag, og fristen for å bli enige om et anbefalt resultat er natt til lørdag 3. september. En eventuell streik vil bli satt i gang fra arbeidstidens start mandag 5. september.

Fagforbundet har en samarbeidsavtale med EL og IT Forbundet for ansatte i energiverk. Det betyr at også Fagforbundets medlemmer er tatt ut i en eventuell streik. Det er snakk om 23 medlemmer som alle arbeider ved Infratek Norge AS i Oslo.

EL og IT Forbundet har valgt å ta ut ansatte i 14 bedrifter, alle sammen entreprenørbedrifter.

Se hele lista lenger ned i saken

Reisetid er arbeidstid

EL og IT Forbundets hovedkrav i årets forhandlinger var at reisetid skal være arbeidstid. I energibransjen dreier det seg i all hovedsak om reiser der arbeidstaker ikke kan overnatte hjemme, det vil si på grunn av arbeidstidsordninger/rotasjonsordninger. Og det er i hovedsak i entreprenørbedriftene der det jobbes på denne måten, forklarer leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes i en epost til Fri Fagbevegelse.

EL og IT Forbundet brøt forhandlingene med Energi Norge da de ble gjennomført før sommeren, begrunnet blant annet i at det ikke var noen bevegelse på spørsmålet om reisetid.

– Energi Norge ønsket ikke å møte oss på flere viktige punkter, som blant annet reisebestemmelsene, noe som beklageligvis førte til et brudd. Nå håper vi at mekler kan hjelpe oss med å komme til en enighet uten å først måtte gå til streik, sa EL og IT Forbundets forhandlingsleder Fred Løvli da bruddet i forhandlingene var et faktum 25. mai.

Energi Norge - Håper å komme til enighet

Årets oppgjør er et hovedoppgjør hvor det blir forhandlet om både lønnstillegg og innholdet i Energioverenskomsten, som er tariffavtalen mellom EL og IT Forbundet og Energi Norge.

– Vi håper i det lengste på å komme til enighet. Det vil være uheldig om viktige utbygginger i strømnettet forsinkes i en tid hvor hele kraftforsyningen er under press grunnet energikrise i Europa og tørre magasiner her hjemme, sier Ståle Borgersen, direktør for arbeidsliv i Energi Norge.

Slik vil en streik ramme

En eventuell streik vil ramme utbygging av nettprosjekter flere steder i landet og ha innvirkning på beredskapen ved strømbrudd. Det betyr at det da kan ta lengre tid å få rettet feil i strømnettet, med mindre det står om liv og helse.

I tillegg kan bygging av nye ladestasjoner for elbiler, arrangementer og tilkobling av ny kraftproduksjon bli rammet.

Bedriftene som omfattes av uttaket er:

• Dragefossen AS

• Eviny Solutions AS

• Frost Kraftentreprenør AS

• Infratrek Norge AS / Omexom

• ISE AS

• Kraftmontasje AS

• Laje AS

• Nettpartner AS

• On Energi AS

• Otera Infra AS

• Stange Energi Aus AS

• Valdres Energi Entreprenør AS

• Varanger Kraftentreprenør AS

• Viken Energimontasje AS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy