VIL ORGANISERE FLERE: Leder i Fagforbundet Helse, sosial og velferd i Oslo Stine Westrum vil la folk i arbeidspraksis gjennom Nav få bli medlemmer i Fagforbundet.
Bjørn A. Grimstad
ida.wangberg@fagbladet.no
Stine Westrum, leder for Fagforbundet Helse, sosial og velferd Oslo, har holdt flere kurs om fagbevegelsen og hvorfor man bør organisere seg for kvinner med innvandrerbakgrunn som er i arbeidspraksis med lønnstilskudd fra Nav.
Ofte med suksess, men når kursdeltakerne spør hvor de kan melde seg inn, må hun skuffe dem.
De får nemlig ikke lov til å melde seg inn i Fagforbundet, selv om de jobber side om side med Fagforbundets medlemmer i blant annet barnehager, sykehjem og renhold.
Dette vil Westrum og Fagforbundet Oslo få med seg landsmøtet på å endre.
– Å la folk i arbeidspraksis få organisere seg i Fagforbundet vil kunne gi økt tilhørighet til arbeidslivet, økt kompetanse og et sikkerhetsnett mot utnytting og sosial dumping, sier Westrum til Fagbladet.
Hun forteller at hun hører historier om arbeidssøkere som har vært i praksis i flere år på samme arbeidsplass, og at folk i arbeidspraksis brukes for å dekke over underbemanning.
Slike forhold mener hun det kan bli enklere å si ifra om og gjøre noe med dersom Fagforbundet organiserer personer i arbeidspraksis.
Landsstyret støtter ikke forslaget, med begrunnelsen «Fagforbundet er en arbeidstakerorganisasjon». Dette mener Westrum er et dårlig argument.
– Vi organiserer studenter, lærlinger, pensjonister og uføre, så jeg forstår ikke hvorfor vi da ikke skal kunne organisere folk i arbeidspraksis, sier Westrum.
Hun viser også til at Handel og kontor organiserer folk i arbeidspraksis som blant annet jobber i varehandelen, og at NTL organiserer folk i arbeidspraksis i statlige virksomheter.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Frøydis Falch Urbye