JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærlinger får fast jobb i Sarpsborg

Disse fem lærlingene fikk fast jobb som helsefagarbeidere

SIKRET PENSJON OG BOLIGLÅN: Batool Alshorfei (f.v.), Ida Helene Jessesen, Therese Hansen, Victoria Johanne Torgersen og Kine A Bjerknes har alle fått fast heltidsstilling i Sarpsborg kommune etter endt lærlingtid. Fornøyd ordfører Sindre Martinsen-Evje i bakgrunn.

SIKRET PENSJON OG BOLIGLÅN: Batool Alshorfei (f.v.), Ida Helene Jessesen, Therese Hansen, Victoria Johanne Torgersen og Kine A Bjerknes har alle fått fast heltidsstilling i Sarpsborg kommune etter endt lærlingtid. Fornøyd ordfører Sindre Martinsen-Evje i bakgrunn.

Ingeborg Vigerust Rangul

– Moren min gråt og var veldig stolt. Hun ringte rundt til alle, sier Therese Hansen (20).

2017090613020020230821171436

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

Hun er en av de sju lærlingene i Sarpsborg som nettopp har fått tilbud om fast jobb som helsefagarbeider.

Moren hennes jobber også i helse, og har kjent på kroppen hvor tungt det er å bare ha 20 prosent stilling. Nå, etter 45 år, har hun fast hel stilling.

– Jeg ble ringt dagen etter jobbintervjuet og tilbudt fast stilling. Jeg ble sjokkert og kjempestressa, for jeg hadde flere tilbud og måtte velge, sier Therese.

Må unngå kvinnefellen

Ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje, forteller om veldig stolte foreldre, og en rørende sermoni da de sju lærlingene skrev under arbeidsavtalen i Galleri Sarpsborg Scene.

– Barna har tatt utdannelse innen et område hvor mange bare tilbys deltidsstillinger, og plutselig har de fast jobb.

Arbeiderparti-ordføreren snakker varmt om at de fem lærlingene som er på besøk på kontoret hans både skal og vil ha fulle stillinger og fast arbeid.

– Tidligere jobbet kvinner på si, og ble forsørget av ektemannen. Slik er det ikke lenger. De skal ha en pensjon å leve av, og det begynner nå.

Sarpsborg er den største arbeidsgiveren i kommunen, og Sindre Martinsen-Evje er klar på at de som arbeidsgiver må følge med i tiden.

SAMARBEID SKAPER RESULTAT: I Sarpsborg satser de på lærlinger og faste heltidsstillinger. Tillitsvalgt i Fagforbundet, Jørgen Jarl,helsefagarbeider Victoria Johanne Torgersen, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Eva Elisabeth Johansen, helsefagarbeiderne Ida Helene Jessesen, Therese Hansen, Kine A Bjerknes og Batool Alshorfei og ytterst til venstre ordfører Sindre Martinsen-Evje.

SAMARBEID SKAPER RESULTAT: I Sarpsborg satser de på lærlinger og faste heltidsstillinger. Tillitsvalgt i Fagforbundet, Jørgen Jarl,helsefagarbeider Victoria Johanne Torgersen, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Eva Elisabeth Johansen, helsefagarbeiderne Ida Helene Jessesen, Therese Hansen, Kine A Bjerknes og Batool Alshorfei og ytterst til venstre ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Ingeborg Vigerust Rangul

Her er fjorårets lærlinger, som også fikk hele og faste jobber

Sikrer seg attraktiv ungdom

Martinsen-Evje skryter veldig av Fagforbundet og samarbeidet kommunen har hatt med dem over mange år. Sammen med rådmann og ledelse i kommunene har samarbeidet vært tett, med fokus på å komme deltidskulturen til livs.

– Vi er en minsteinntektskommune. Vår ressurs er de ansatte. I fjor ansatte vi seks lærlinger i 100 prosent fast stilling. I år ansatte vi sju.

Ordføreren mener at de er den eneste kommunen i Norge som gir minst fem lærlinger fast jobb og full stilling etter endt lærlingtid. Dette ble vedtatt for to år siden i «Handlingsplan Heltid».

Sarpsborg kommune har fokusert både på lærlinger, samtidig som de jobber med å gi høyere stillinger til dem som har lav stillingsprosent.

– Vi må kunne ha to tanker på en gang. Ingen er glemt. Vi har små stillinger, og vi jobber med det hele tiden.

– Det er viktig for oss som kommune å sikre oss disse attraktive ungdommene. Fast jobb betyr at de har mulighet til å ta opp lån og komme inn på arbeidsmarkedet. Det betyr også at de kan være med og bidra til samfunnet.

Hvem er best på miljø og arbeidsvilkår? spurte Sarpsborg kommune da renovasjon gikk ut på anbud

Politisk vilje til endring

– Vi er veldig fornøyde med det vi har fått til sammen, sier Eva Elisabeth Johansen, hovedtillitsvalgt og leder i Fagforbundet Sarpsborg.

Trepartssamarbeidet med politikere, ledere og tillitsvalgte er hun stolt over.

– Vi har jobbet sammen om en bedre kommune. Vi har fått til noe bra, og vi har klart å forholde oss godt til hverandre også når vi har vært uenige.

Jørgen Jarl, fristilt tillitsvalgt fra Fagforbundet Sarpsborg, sier alle har vært konstruktive og ryddige. Han er klar på at det er takket være den politiske styringen i kommunen, med tett kontakt og felles verdisett, har betydd mye.

Arbeiderpartiet fikk sin første ordfører i Sarpsborg i 1913, og har, med unntak av krigen, beholdt den posisjonen.

Kommunens eget vaskeri vasker best av alle i Norge

Jobben gir trygghet og tilhørighet

Mens ordføreren og de to fra Fagforbundet snakker seg varme om trepartssamarbeid og kvinnefellen med deltidsstillinger og dårlig pensjon, ser de fem helsefagarbeiderne, som har hatt sin første arbeidsdag i 100 prosent fast stilling, taust på dem.

Pensjon er ikke noe de har tenkt mye på. Men alle fem har tatt et standpunkt og meldt seg inn i Fagforbundet. De har møtt stresset og skjelvende opp på jobbintervju til fast jobb og kjent på gleden over telefonen som kom dagen etterpå.

– Nå får jeg ta opp lån og kan skaffe meg en leilighet og jeg får beholde bilen, sier Kine A Bjerknes.

– Jeg kjenner på en ekstra trygghet på jobben, nå som jeg er fast ansatt, sier Batool Alshorfei.

Hun var på vei for å ta oppkjøring til sertifikatet da telefonen om fast jobb kom, men kom for sent og skal opp igjen nå snart.

– Nå er jeg en av dem liksom, sier Ida Helene Jessesen.

Følg Fagbladet på Facebook

Lær av Sarpsborg

– Det er kjempeflott det de gjør i Sarpsborg. Dette er et godt signal til unge som skal velge utdannelse og deretter få seg jobb, sier Oddbjørg Strømme, leder i Fagforbundet Østfold.

Hun forteller at i motsetning til det de ofte opplever, at de unge etter læretid må shoppe vakter og får små deltidsprosenter, gjør Sarpsborg kommune en foregangsjobb.

– Jeg håper mange ser og gjør det samme.

Sammen om en bedre kommune

I mars 2009 ble det satt i gang et prosjektarbeid som omfattet alle fagområder i kommunen. «Heltid framfor deltid».

Dette resulterte i en plan med tiltak og virkemidler for å redusere uønsket deltid.

Sarpsborg kommune ble tatt opp i programmet «Sammen om en bedre kommune» i 2013 med heltidskultur som et av satsingsområdene.

Det lokale prosjektarbeidet ble en naturlig del av ansvarsområdet for den partssammensatte styringsgruppa med tre politiker, tre ledere og tre tillitsvalgte.

Pr. 17.08.2017 har Sarpsborg kommune 98 lærlinger. Kommunen ligger over ambisjonsnivået som er 85.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy