JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disse kommunene trekker barnetrygden fra utbetalingene til familier på sosialhjelp

FLERE GIR MER: 65.000 barn i Norge lever i familier som i løpet av 2020 mottok sosialhjelp. De aller fleste kommunene regner barnetrygd som inntekt og trekker dette fra utbetalingene, men nå viser fersk statistikk at mange kommuner snur i dette spørsmålet. Illustrasjonsfoto.

FLERE GIR MER: 65.000 barn i Norge lever i familier som i løpet av 2020 mottok sosialhjelp. De aller fleste kommunene regner barnetrygd som inntekt og trekker dette fra utbetalingene, men nå viser fersk statistikk at mange kommuner snur i dette spørsmålet. Illustrasjonsfoto.

Gorm Kallestad / NTB

Stadig flere velger å ta kostnaden ved å ikke regne barnetrygd som inntekt. Sjekk om din kommune er blant dem her.

2021031710492320210323100555

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Fersk statistikk fra SSB viser at omtrent hver tredje kommune i 2020 ikke regner barnetrygd som inntekt for mottakere av sosialhjelp. I praksis betyr det at disse familiene vil få utbetalt både økonomisk sosialhjelp og barnetrygd.

https://datawrapper.dwcdn.net/O3EJk/2/

Tallene viser at stadig flere lokalpolitikere landet over velger å ta på seg spanderbuksene. I 2016 var det 64 kommuner som ikke avkortet barnetrygden fra sosialhjelpen. I 2020 hadde tallet økt til 115. Det utgjør litt over 32 prosent, altså rundt en tredjedel, av landets 356 kommuner.

For dem som ikke bor i disse kommunene, er virkeligheten en helt annen. Om du skulle få behov for å søke om økonomisk sosialhjelp og har barn under 18 år, vil Nav trekke deg for barnetrygden.

Rundt to tredjedeler av norske kommuner avkorter utbetalingene av sosialhjelp om familien mottar barnetrygd.

Det var over 65.000 barn i familier som mottok sosialhjelp i 2020, ifølge SSB.

https://datawrapper.dwcdn.net/Q0WYa/2/

Det er opp til kommunene å velge hvordan de beregner inntektsgrunnlaget for sosialhjelp. En kommune som mener barnetrygd er inntekt når de beregner hvor mye sosialhjelpsmottakere skal få utbetalt, er Porsgrunn.

Det synes Linn Schistad Camara, gruppeleder for SV i den industritunge byen i Vestfold og Telemark, ikke noe om.

– Skal du løfte folk ut av fattigdom må de ha mer enn at de akkurat greier seg. Hvis du går i null hver måned får du ikke lagt opp en buffer hvis det skulle oppstå noe vanskelig.

{f2}

I de to siste budsjettbehandlingene i kommunen har partiet foreslått at barnetrygd skal holdes utenfor beregningen av sosialhjelp. Det har ikke posisjonspartiene i Porsgrunn, Ap, KrF, MDG og Sp, gått med på.

Linn Schistad Camara er SVs gruppeleder i Porsgrunn.

Linn Schistad Camara er SVs gruppeleder i Porsgrunn.

Kathrine Geard

Camara og SV ble ikke en del av posisjonen etter forrige kommunevalg. Men hun trodde likevel at disse partiene skulle bidra til å ta Porsgrunn ut fra lista over kommuner som trekker barnetrygden fra utbetalingene til familier som mottar sosialhjelp.

– Vi trodde dette skulle være en sak vi fikk gjennom. Men jeg ble ganske skuffa og overraska da forslaget ble stemt ned. Det er ganske tragisk, for Porsgrunn har 700 barn som vokser opp innen fattigdomskategorien, sier hun.

Koster 3,5 millioner kroner

Det ville kostet Porsgrunn kommune rundt 3,5 millioner kroner årlig å ikke inkludere barnetrygden i inntektsberegningen for sosialhjelpsmottakere. Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss (Ap), mener forslaget fra SV var av symbolsk karakter da det ikke var tatt med hvor kommunen skal hente pengene fra.

– Det forslaget ville kostet en del penger og det er ikke noe vi kan vedta uten noen inndekning, sier han til Fagbladet.

Den uttalelsern er Linn Schisted Camara ikke enig i.

– I forslaget har vi poengtert at dette skulle hentes fra netto driftsresultat, sier hun.

(saken fortsetter under kartet)

https://datawrapper.dwcdn.net/X0YMs/1/

Han legger vekt på prinsippet om at sosialstønad skal vurderes individuelt og mener videre at det finnes bedre måter å hjelpe barnefamilier ut av fattigdom enn å ikke avkorte sosialstønaden for barnetrygd.

– Vi tenker det er ting som er mer treffsikre, som kvalifisering og det å hjelpe folk ut i arbeidslivet, sier han og eksemplifiserer:

– Står man utenfor arbeidslivet fordi man er dårlig i norsk, så er ikke løsningen at man får høyere sosialhjelp fordi man har mange barn. Løsningen må være å få norskopplæring og få en jobb slik at man kan forsørge seg selv. Det har jeg en oppfatning av at folk har et sterkt ønske om, sier Kåss.

Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss (Ap).

Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss (Ap).

Privat

Han forteller at Porsgrunn har hatt gode resultater av tiltak på dette området og legger til at de som av helsemessige årsaker ikke kan stå i jobb, bør over på en annen stønad enn sosialpenger.

Porsgrunn kommune har opprettet en kasse for kontingenter til fritidsaktiviteter, samt fritidskort og utleiesentral av utstyr, som er tilgjengelig for alle.

– Vi ønsker mange virkemidler for å inkludere barna, sier han.

Barnetrygd

Barnetrygd er en statlig ytelse som utbetales til mor eller far til et barn som er mellom 0 og 18 år.

Satsene per 17.03.2021 er: 1354 kroner per måned for barn under 6 år, 1054 per måned for barn over 6 år.

Er man enslig forsørger får man et tillegg på 1054 kroner per måned før 6 år, mens småbarnstillegget er 660 kroner per måned.

I 2019 og 2020 vedtok Stortinget å øke barnetrygden for første gang på mange år.

Økonomisk sosialhjelp

Det er kommunene som utbetaler sosialhjelp, som skal være en midlertidig utbetaling basert på skjønn til de som ikke har andre muligheter til livsoppholdelse.

Kommunene kan på politisk nivå bestemme om kommunalt Nav skal se på barnetrygd som inntekt og dermed trekke dette fra utbetalingene.

Foreløpige tall fra SSB viser at 115 kommuner ikke regner barnetrygd som inntekt, mens 241 kommuner regner barnetrygd som inntekt.

Dette er ureviderte tall SSB har hentet fra KOSTRA (Kommune-Stat-Rapportering). SSB vil publisere reviderte tall i midten av juni, hvor kommuner kan ha korrigert eventuell feilrapportering.

Ni av kommunene har så langt ikke svart.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy