Kai Hovden
Støre sier han vil gjøre oljefondet til det ledende pensjonsfondet i verden innen håndtering av klima- og naturrisiko hvis han blir statsminister, melder Dagens Næringsliv.
Valgløftet er i tråd med konklusjonene fra ekspertutvalget som leverte sin rapport om klimarisiko til finansminister Jan Tore Sanner (H) fredag.
– Klimarisiko er en vesentlig risiko for fondet, og dette bør gjenspeiles i Norges Banks forvaltning, sa utvalgets leder Martin Skancke da han redegjorde for anbefalingene i sluttrapporten fra ekspertutvalget.
Eierstyring
– Pensjonsfondet er ment å vare for evigheten, men klimatrusselen står i fare for å tukle med evigheten. Hvis vi skal ha et fond som sikrer høy avkastning til moderat risiko, blir det viktig fremover at fondet kritisk vurderer den finansielle risikoen som følge av klimaendringer og klimapolitikk, sier Støre til DN.
Skancke-utvalget foreslår at det er eierskapsutøvelse, at fondet forsøker å påvirke selskapene det er investert i, som fremdeles skal være det sentrale virkemiddelet i håndteringen av klimarisiko.
Til tross for at utvalget foreslår omfattende endringer og tilpasninger i forvaltningsmandat, understreket Skancke fredag at det er viktig å holde fast ved bred risikospredning.
Oljefondet er i dag investert i rundt 9.000 selskaper i mer enn 70 land.
Ikke nødvendig å selge seg ut av olje og gass
Støre sier han har ventet på Skancke-utvalget fordi dette er Norges mest erfarne fagfolk.
– Deres konklusjon er i kjernen av det jeg har ment er en ansvarlig politisk styring av oljefondet, sier Støre.
Ap-lederen er også enig med Skancke-utvalget i at det ikke er nødvendig å selge seg ut av hele sektorer som olje og gass.
– Norge har gått langt ut av kull, og det var en politisk beslutning. Men det viktige, og som er i tråd med Aps politikk, er å utvikle, ikke avvikle. Verden vil forbruke olje og gass fremover, da er det viktig å påvirke industriutviklingen i selskapene gjennom eierstyringen.
– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.
Tri Nguyen Dinh
1 million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper skal få økt trygd.
Colourbox.com
Behovet for kvalifisert arbeidskraft fortsette å øke i årene framover, ifølge Nav.
Morten Holm / NTB
Sissel M. Rasmussen
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide
BA OM RESPEKT: SV-politiker Freddy André Øvstegård ble møtt med munterhet i salen da han så for seg tidsavgrensing av tilskuddene til private barnehager.
Terje Pedersen / NTB