JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljefondet:

Disse kravene vil Støre innføre for oljefondets investeringer

Kai Hovden

Ap-leder Jonas Gahr Støre lover å endre oljefondets mandat til å ta mer hensyn til klimarisiko hvis han blir statsminister etter valget.

2021082611001420210826110012

Støre sier han vil gjøre oljefondet til det ledende pensjonsfondet i verden innen håndtering av klima- og naturrisiko hvis han blir statsminister, melder Dagens Næringsliv.

Valgløftet er i tråd med konklusjonene fra ekspertutvalget som leverte sin rapport om klimarisiko til finansminister Jan Tore Sanner (H) fredag.

– Klimarisiko er en vesentlig risiko for fondet, og dette bør gjenspeiles i Norges Banks forvaltning, sa utvalgets leder Martin Skancke da han redegjorde for anbefalingene i sluttrapporten fra ekspertutvalget.

Eierstyring

– Pensjonsfondet er ment å vare for evigheten, men klimatrusselen står i fare for å tukle med evigheten. Hvis vi skal ha et fond som sikrer høy avkastning til moderat risiko, blir det viktig fremover at fondet kritisk vurderer den finansielle risikoen som følge av klimaendringer og klimapolitikk, sier Støre til DN.

Skancke-utvalget foreslår at det er eierskapsutøvelse, at fondet forsøker å påvirke selskapene det er investert i, som fremdeles skal være det sentrale virkemiddelet i håndteringen av klimarisiko.

Til tross for at utvalget foreslår omfattende endringer og tilpasninger i forvaltningsmandat, understreket Skancke fredag at det er viktig å holde fast ved bred risikospredning.

Oljefondet er i dag investert i rundt 9.000 selskaper i mer enn 70 land.

Ikke nødvendig å selge seg ut av olje og gass

Støre sier han har ventet på Skancke-utvalget fordi dette er Norges mest erfarne fagfolk.

– Deres konklusjon er i kjernen av det jeg har ment er en ansvarlig politisk styring av oljefondet, sier Støre.

Ap-lederen er også enig med Skancke-utvalget i at det ikke er nødvendig å selge seg ut av hele sektorer som olje og gass.

– Norge har gått langt ut av kull, og det var en politisk beslutning. Men det viktige, og som er i tråd med Aps politikk, er å utvikle, ikke avvikle. Verden vil forbruke olje og gass fremover, da er det viktig å påvirke industriutviklingen i selskapene gjennom eierstyringen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy