Stortingsvalget 2021
Disse sakene splitter Ap, Sp og SV: Blir de regjeringskamerater?
Etter nesten en uke med samtaler på tomannshånd har Ap-leder Jonas Gahr Støre fått med seg både Senterpartiet og SV til sonderinger om en flertallsregjering.
Jan-Erik Østlie
Torsdag starter sonderingene mellom Ap, Sp og SV om mulighetene for å danne flertallsregjering. Ap-leder og påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre har håp.
– Jeg har hatt gode samtaler med Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken siden onsdag. Jeg har da formelt invitert Sp og SV til regjeringssonderinger, og de har takket ja, sa Støre til pressen etter at det mandag ble klart at det blir sonderinger med tanke på å få til en flertallsregjering – slik Ap-lederen hele tiden har ønsket.
Drar til Hurdal
Sonderingene skal etter planen starte førstkommende torsdag på Hurdalsjøen Hotell med en mindre delegasjon fra hvert av partiene.
Fra Ap stiller Støre sammen med nestleder Hadia Tajik, mens Sp stiller med partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad. Fra SVs side er det foreløpig ikke avklart hvem som deltar.
Senterpartiet har gjennom hele valgkampen stått steilt på at de ønsker en regjering med kun Ap og Sp. Vedum har samtidig vært varsom med å lukke døra fullstendig for SV, og etter et møte i den nye stortingsgruppa mandag sier partiet altså ja til å gå i sonderinger med SV.
– Vi har konkludert med at vi ønsker en sonderingsrunde for å kartlegge om det er grunnlag for regjeringsforhandlinger med SV og Ap, sier Vedum.
• Her er alle medlemmene i Fagforbundet som skal på Stortinget nå
Snublesteiner
Ingen av de tre partilederne ville mandag uttale seg om hvilke temaer som skal diskuteres eller hva som kan bli de største politiske snublesteinene i de kommende sonderingene.
Den siste uka har Støre hatt en rekke samtaler på tomannshånd med Vedum og Lysbakken. På spørsmål fra NTB om det har tatt lengre tid enn han trodde å få de to med på sonderinger, svarer Støre et klart «nei».
– Det har skjedd ganske på merket, egentlig, sier han.
Viktig mellomstasjon
Støre beskriver sonderingene som en viktig mellomstasjon på veien mot forhandlinger om en regjeringsplattform.
– Dette er et godt opplegg for en flertallsregjering. Jeg er styrket i den oppfatningen, sier han.
Det er ikke satt en tidsplan for hvor lenge sonderingene vil vare.
– Jeg har ikke satt en konkret tid på det, men vi har en timeplan med tanke på når statsbudsjettet legges fram – det er en grei timeplan å forholde seg til, sier Støre.
– Politikken avgjør
SV står samtidig på at de krever kraftfulle tiltak for å få ned ulikhet og klimautslipp. Men Lysbakken sier han ikke frykter at Sp vil gjøre seg så vanskelige i forhandlingene at det blir umulig for SV å gå med i regjering.
– De har sine ting, og vi har våre. Så får vi se om vi kan møtes. Det blir spennende, sier han til NTB.
– Det steget de har tatt i dag, er positivt. Det understreker det felles ansvaret vi har.
– Hvor stor er sannsynligheten for at sonderingene munner ut i forhandlinger?
– Det skulle jeg gjerne ha visst. Men det er politikken som avgjør, sier Lysbakken.
Saker som splitter
Selv om de tre partiene står sammen på en rekke områder, er det samtidig en rekke saker som splitter dem:
* SV sier nei til mer oljeleting, mens både Ap og Sp vil «utvikle, ikke avvikle» oljenæringen.
* Ap går inn for å kutte 55 prosent av utslippene innen 2030 (fra 1990-nivå). Sp vil kutte 50–55 prosent, mens SV vil kutte 70 prosent.
* Ap og SV vil mer enn tredoble CO2-avgiften fra dagens 590 kroner til 2.000 kroner innen 2030. Sp er imot.
* Ap har garantert at EØS-avtalen vil ligge til grunn for en ny regjering. Både Sp og SV har programfestet at de vil si opp avtalen og erstatte den med en handelsavtale.
* Sp vil ha færre rovdyr i norsk natur, mens SV vil sikre levedyktige bestander av de fire store rovdyrene i Norge – ulv, jerv, bjørn og gaupe.
* Ap og SV vil utvide dagens grense for selvbestemt abort, mens Sp vil beholde 12-ukersgrensa.
* Ap og SV vil fjerne kontantstøtten – Sp vil beholde ordningen.