JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Du vil bli overrasket over hva denne næringssjefen gjør på jobben

Når det «brenner på dass» er Johnny på plass

Johnny Nielsen Hanssen føler seg like hjemme i en gaffeltruck som bak rattet i sin Tesla.

Johnny Nielsen Hanssen føler seg like hjemme i en gaffeltruck som bak rattet i sin Tesla.

Lars Reidar Persson

Johnny Nielsen Hanssen kan alt fra å fyre dynamitt til å kjøre maskiner på 90 tonn. Før gikk han med ordførerkjedet, nå hjelper han folk med en drøm.

2020042909264020200504100638

oystein.windstad@fagbladet.no

Jeg må slukke brann, sier Johnny Nielsen Hanssen kort og kontant før han springer ut av kontordøra og videre inn i rådhuset.

Hanssen er næringssjef i Brønnøy kommune. Han kan å få noe til å gå i lufta med et brak. Men akkurat nå er det hans evner til å mekle som trengs.

Næringssjef Johnny Nielsen Hanssen er en mangfoldig herre.

Næringssjef Johnny Nielsen Hanssen er en mangfoldig herre.

Øystein Windstad

{F2}

Fra kalkgruve til ordførerklubbe

To timer senere sitter Hansen der veien inn i politikken og næringssjefsjobben begynte. I en gigantisk nordnorsk kalkgruve:

– Her har du spakene for å styre skuffen, sier Hanssen inne i styrehuset på anleggsmaskinen som veier rundt 90 tonn, er 13 meter lang og fem meter høy. I skuffen ligger det en haug med lyse taggete steiner. Næringssjefen forklarer i detalj hvordan joysticken og kontrollene i maskinen fungerer:

– Jeg jobbet i sju år og var tillitsvalgt her på Brønnøy kalk. Så denne og mange andre maskiner her vet jeg godt hvordan jeg skal styre, forteller næringssjefen til Fagbladet.

Steinene i skuffen på denne dumperen blir til glansede magasinforsider - for eksempel på Fagbladet.

Steinene i skuffen på denne dumperen blir til glansede magasinforsider - for eksempel på Fagbladet.

Lars Reidar Persson

Steinene han og kollegene hentet opp har alle sett, uten å være klar over det:

– Denne kalken gjør at alle magasinforsider glinser og skinner. Om du ser på forsida til eksempelvis Fagbladet, vil du se at den er blank og fin. Det skjer med kalk fra Brønnøy. Fra denne gruva forsyner vi kalk som gir glinsende forsider til Europas aviser og magasiner med rundt 60 prosent innhold av kalk, forklarer den tidligere anleggsarbeideren.

Fra fagbevegelsen gikk veien inn i kommunepolitikken for Arbeiderpartiet, der han fikk ordførerkjedet til Brønnøy kommune rundt halsen i 2013. I november 2019 ga han fra seg ordførerklubba og ble i stedet næringssjef. Det krevdes litt omstilling, men han trives godt i rollen han har nå.

– Jeg er glad for at jeg nå har bedre tid til å følge opp næringslivet, og ikke gjøre alt på en gang slik jeg måtte som ordfører, sier han.

Næringssjefen er høyt og lavt den dagen Fagbladet følger ham på jobb.

Næringssjefen er høyt og lavt den dagen Fagbladet følger ham på jobb.

Lars Reidar Persson

Vanner gründer-spirer

Hanssen er en av ni næringssjefer som er medlemmer i Fagforbundet.

– Vi er et bindeledd mellom næringslivet og kommunen. Jobben går ut på alt fra å være med og skaffe tomter til bedrifter som ønsker å starte opp, til å behandle søknader om utviklingsstøtte til gründere, forklarer Hanssen.

Han tar med Fagbladet på en biltur rundt i Brønnøy. På slapsglatte svingete Helgelands-­veier peker han ut vinduet. På sjøen ligger noen store runde ringer med netting over. Lakse­oppdrettsanleggene til Akvafuture AS er ett eksempel på selskaper som nylig har startet opp i hans kommune:

– I dette anlegget er det ingen lakselus, de bruker ikke kjemikalier eller antibiotika, og det havner ikke avfallsstoffer i fjorden, forteller næringssjefen og legger til:

– I stedet for at bæsjen fra laksen blir liggende som et lag på bunnen av fjorden, blir den samla inn og ender opp som biogass på busser som kjører rundt i Trondheim, forklarer Hanssen mens han kjører videre.

Oppdrettsselskapet ble kåret til årets Gasellebedrift i 2019, etter at de omsatte for over 200 millioner kroner og fikk et overskudd på 12 millioner kroner. Lakseselskapet har også fått ros fra flere miljøorganisasjoner, blant andre Naturvernforbundet.

Bilberging

Veibanen er dekka av våt snø. Ved inngangen til en sving slakker Hanssen ned på farten. I utgangen av kurven står en bil med bulker og bakenden stikkende ut i veien. Det er merker på autovernet. På andre siden av metallgjerdet går veien over i et bratt stup. Hjulene spinner fremdeles rundt i snøen, mens bilen står i ro. Få sekunder etter at Hanssen har stoppet, har han fått tak i et slepetau fra en møtende varebil.

Her kom næringssjefen over en bil i grøfta.

Her kom næringssjefen over en bil i grøfta.

Jonas Storvik Hanssen

Inne i bilen med oransje blinkende lys sitter en kvinne på rundt 20 år. Med en lett skjelvende stemme forteller hun:

– Jeg krasjet og snurret rundt under ett minutt før dere kom.

– Setter du deg bak rattet, retter opp hjulene og setter den i fri, mens jeg kjører den ut? spør Hanssen Fagbladets reporter mens fotografen fester tauet.

Repet strekkes og bilen ruller rolig ut på veien, mens Hanssen sleper med sin Tesla. Kvinnen smiler, sier takk mens hun setter seg inn og kjører videre. En helt vanlig februardag på jobben som næringssjef på Helgelandskysten. Litt senere på dagen er det ikke bilberging, men brannslukking som står på dagsordenen.

Jobber og utdanning

Hanssen forteller litt utdypende om hva han gjør som næringssjef. Om da han traff en bekjent som driver et nystartet firma i Brønnøy på en oljemesse sørpå. Gründeren ønsket å komme i kontakt med Statoil, som også var til stede:

– Jeg kjenner til folk som jobber i Statoil og introduserte dem for hverandre. Ikke lenge etter kom Statoil på besøk til den nye Brønnøy-bedriften, sier næringssjefen til Fagbladet.

Bilen stopper ved en brygge. Ved en kai står en gruppe unge mennesker i fargerikt arbeidstøy. De er alle elever ved Norsk Havbrukssenter og skal jobbe med produksjon av sjømat:

– Jeg er spesielt opptatt av havbruk og fiskeri. Vi er veldig innovative med anlegg som løser mye av miljøproblemene i oppdrett. Jeg ønsker å få flere unge yrkesaktive fiskere i Brønnøy. Det har allerede vært flere innom mitt kontor som vil kjøpe sin første sjark og bygge seg opp, sier Hanssen. Han forteller at kommunen har bidratt til nye skoleplasser til Norsk Havbruksakade­mi som ligger i Brønnøysund:

– Dette er med å sikre trygge og gode arbeidsplasser til Brønnøy.

Brannslukkeren

Inne på rådhuset kommer han tilbake med korte kjappe steg inn døra og setter seg i stolen med et smil. Brannen er slukket, denne gangen.

– Er jobben som næringssjef stressendedu måtte ut å «brannslukke»?

– Jeg kjenner folk fordi jeg var ordfører. Det kommer mange innom fra flere avdelinger på kommunehuset som lurer på om jeg kan være med på å roe ned og få ting på plass.

– Du kom fort inn etter denne «brannen»?

– Ja, det gikk fort – kommunen fikk grave den grøfta de skulle grave. Entreprenøren skulle sette ned en elektrisk port. De gravde en grøft for å gi strøm til porten, og da kom det en grunneier og jaget vekk de som jobbet for kommunen. Jeg ringte sønnen til denne mannen, som jeg kjenner. Han ringte igjen sin far og forklarte at han måtte holde seg unna og la gravinga skje, sier næringssjef Hanssen til Fagbladet og smiler.

Kort tid etter at han har fullført setningen, går døra på kontoret hans opp på nytt og en stemme sier spørrende: «Johnny?».

Johnny Nielsen Hanssen

Næringssjef

Brønnøysund

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy