JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dyrere for folk flest – i år også

Vår familie får en reell utgiftsøkning på 580 kroner med regjeringens statsbudsjett for 2016

Vår familie får en reell utgiftsøkning på 580 kroner med regjeringens statsbudsjett for 2016

(fingers:) colourbox.com

I år som i fjor velger regjeringen å gi de med formuer skattelette. Men i dette statsbudsjettet gis det også skattelette til det som finansminister Siv jensen vil kalle for «folk flest».

2015101313365620230821171436

morten.hansen@lomedia.no

Frifagbevegelse.no har, i likhet med i fjor satt sammen en vanlig norsk familie, for å se hvordan statsbudsjettet slår ut.

Vårt ektepar består et postbud og en førstekonsulent i staten – den største stillingsgruppen i staten, hvor 26 prosent tjener under 400.000 kroner.

Se alle våre saker om statsbudsjettet

Herr og Fru Johansen

Mannen er 32 år, jobber som postbud og har ti års ansiennitet. Han står i lønnstrinn 27, og tjener 372.700 kroner.

Kvinnen er 31 år, nyansatt som 1. konsulent i staten og har seks års ansiennitet. Hun står i lønnstrinn 42, og tjener 381.000 kroner i året.

Paret har to barn – et på fire år, som går i barnehage, og et på seks år, som er begynt på skole og SFO.

De bor i en bolig som er verdsatt til tre millioner kroner, og har en gjeld på 2,2 millioner kroner.

Mindre skatt

Regjeringen foreslår å redusere skattesatsen på alminnelig inntekt for personer og selskap fra dagens sats på 27 prosent til 25 prosent. Samtidig som den senker inntektsskatten med to prosentpoeng, øker de skatten på personinntekt. Dagens toppskatt erstattes av en ny utjevnende skatt på personinntekt med fire trinn.

For postbudet betyr dette en skattereduksjon på 1.687 kroner, mens 1. konsulenten sparer 1.720 kroner i inntektsskatt. Til sammen har herr og fru Johansen 3.407 skattekroner mer å rutte med neste år. (kilde: smartepenger.no)

Det vil si; det har de ikke.

Mindre fradrag

Minstefradraget er, i år som i fjor, på 87.950. Verdien av dette – og andre fradrag – er derimot gått ned. På samme måte som skattesatsen, er verdien av fradragene gått ned fra 27 til 25 prosent.

Med 2,2 millioner kroner i gjeld, og en rente på 2,65 prosent, går rentefradraget ned med 1.157 kroner i året (kilde: DNBs lånekalkulator).

Også verdien av foreldrefradraget og fagforeningskontingenten går ned med to prosentpoeng. Verdien av foreldrefradraget krymper med 800 kroner, mens kontingentens verdi går ned 200 kroner.

Så langt tjener eksempelparet vårt 1.250 kroner på skattelettelsene til Siv Jensen.

Dyrere å jobbe

Men uheldigvis må Fru Johansen pendle 35 kilometer, hver vei, til og fra jobben. I forslaget til statsbudsjett øker bunnbeløpet i reisefradraget med 6.000 kroner. Det betyr at hun får 1.500 kroner mindre i skattefradrag. I tillegg øker momsen på reiser med to prosentpoeng. Fru Johansen har 1500 kroner i pendlerutgifter i elleve av årets tolv måneder – og får derfor 330 kroner mer i reiseutgifter.

Totalt er skattelettene til «folk flest» en reell utgiftsøkning på 580 kroner.

P.S. Vår lille familie koster på seg fire kinokvelder i året, og far og eldstemann går på landskamp en gang i året. Momsen på kulturtjenester øker med to prosentpoeng. Det blir om lag 50 kroner mer året.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy