Eks-ordfører foreslår «solidarisk lønnskutt»

Den nylig avgåtte ordførereren i Hjelmeland, Trine Danielsen (H), mener de kommuneansatte bør kutte lønna si for å få kommuneøkonomien i balanse.

Den nylig avgåtte ordførereren i Hjelmeland, Trine Danielsen (H), mener de kommuneansatte bør kutte lønna si for å få kommuneøkonomien i balanse.

Hjelmeland kommune

Den nylig avgåtte Høyre-ordføreren i Hjelmeland mener alle ansatte i kommunen bør få kuttet lønna med fem prosent for å styrke kommunens økonomi.

2015110513361820151109135154

Alt er mulig bare man vil det nok.

Trine Danielsen, avgått høyreordfører

Frifagbevegelse@lomedia.no

LES OGSÅ:

• Alle beholder jobbene sine i Halden kommune

• Renholderne reddet jobben i Tromsø - kontrakten annulleres

• Oslo kommune aner ikke hvor mye privatiseringen egentlig koster

Tross betydelige inntekter fra kraftutbygging har Hjelmeland kommune i Ryfylke havnet i en situasjon der utgiftene er enda større enn inntektene. Neste år må budsjettet kuttes med 16 millioner kroner.

Den nylig avgåtte Høyre-ordføreren viser til at flere kriserammede bedrifter i oljesektoren har gjennomført lønnskutt og mener kommunen bør gjøre det samme for å skaffe seg et økonomisk pusterom mens de utreder mer varige løsninger for å få kommuneøkonomien i balanse.

LES OGSÅ:

• Vikar vant over Elverum kommune

• Finsk storstreik mot lønnskutt og angrep på forhandlingsretten

Luftet for rådmann og tillitsvalgte

Den nye Hjelmeland-ordføreren, Senterpartiets Bjørn Laugaland, innrømmer overfor Stavanger Aftenblad at han har tenkt den samme tanken selv, og også luftet den overfor rådmannen og tillitsvalgte.

Både ordføreren og rådmannen konkluderer likevel med at tiltaket neppe er gjennomførbart, siden det vil være i strid med den gjeldende tariffavtalen for kommunesektoren.

Også Ingunn Ellertsen, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Hjelmeland er negativ til forslaget om lønnskutt:

– Jeg har også sett at det er private bedrifter i oljebransjen som har gjort slike grep, men vi må huske på at kommunalt ansatte ikke akkurat tilhører lønnsadelen, påpeker hun.

Den samme reaksjonen kommer fra varaordfører Lin Veronica Jacobsen (Ap):

– Dette kan Arbeiderpartiet ikke ta seriøst. En ting er at vi kan få et lavt lønnsoppgjør til neste år, men vi forholder oss til spillereglene i arbeidslivet, sier hun.

Gammelordfører Trine Danielsen lar seg likevel ikke vippe av pinnen av at rådmannen og andre mener forslaget er tariffstridig og derfor ikke gjennomførbart.

– Alt er mulig bare man vil det nok, svarer hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy