JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elisabeth hevder hun ble straffet av Bodø kommune for å varsle om kritikkverdige forhold. Nå møtes de i retten 

Rettssaken mellom Elisabeth Aune Burchardt og Bodø kommune starter i Salten og Lofoten tingrett mandag 11. oktober.

Rettssaken mellom Elisabeth Aune Burchardt og Bodø kommune starter i Salten og Lofoten tingrett mandag 11. oktober.

Eirik Dahl Viggen

HMS-rådgiver Elisabeth Aune Burchardt varslet om det hun mente kunne være økonomisk mislighold i Bodø kommune. Reaksjonen fra kommuneledelsen førte til at hun tok saken til retten.

2021101209565720211012100826

marte.bjerke@fagbladet.no

Rettssaken er nå i gang i Salten og Lofoten tingrett, skriver NRK Nordland, som har fulgt historien gjennom flere oppslag.

Varslet om overfakturering

Burchardt varslet muntlig om det hun mente kunne være økonomisk mislighold i Bodø kommune. Selskapet Stamina Helse, som drifter bedriftshelsetjenester, hadde fakturert kommunale foretak for mye. Dette gjaldt blant annet barnehager og skoler, og skal angivelig ha skjedd på grunn av en misforståelse. Overfaktureringen beløp seg til i overkant av 1,5 millioner kroner over flere år. 

Bodø får kritikk i granskingsrapport

Ifølge Burchardt lyttet verken assisterende rådmann eller hennes nærmeste sjef til varslene hun kom med. Hun sier det ikke fantes vilje til å rydde opp i det økonomiske rotet.

I en granskingsrapport fra Salten kommunerevisjon får Bodø kommune kritikk for hvordan de har håndtert saken. 

Kommunen mener det ikke har vært varslet

Kommunen avviser på sin side alle anklager. Nærmeste leder og assisterende rådmann oppfattet ikke Burchardts henvendelser som varsling. Dermed har det ikke vært varslet, mener kommunen. De hevder også at Burchardt er blitt lyttet til og at innspillene har blitt fulgt opp.

– Synes ikke ytringsklimaet er bra

– Jeg synes ikke ytringsklimaet i Bodø kommune er bra. Jeg synes det har blitt verre, sier hovedtillitsvalgt Trond Tandberg til NRK i juni.

Salten kommunerevisjon kom også fram til at varslere som Burchardt ikke alltid blir tatt på alvor i Bodø kommune:

– Vi avdekket gjentatte eksempler på at øverste ledelse i Bodø kommune ikke registrerte varslingssakene i henhold til varslingsrutinen, sier Bjørn Vegard Gamst i Salten kommunerevisjon til NRK.

Hevder å ha blitt fratatt oppgaver

Elisabeth Aune Burchardt har nå sluttet i sin jobb i Bodø kommune. Hun mener at hun er blitt utsatt for gjengjeldelse fra sin tidligere arbeidsgiver. Gjengjeldelse betyr enkelt sagt at en varsler får en form for straff eller negativ reaksjon. Varslere er verna mot gjengjeldelse i arbeidsmiljøloven. 

Gjennom sluttinnlegget til advokatfullmektig Lilly Agerup hevder Burchardt at hun som følge av varslingen har fått gjentatte personalsamtaler der fokuset har vært på henne som problem, og at hun skal ha blitt fratatt oppgaver hun trivdes med og blitt pålagt oppgaver hun ikke ønsket. 

– Framstår konstruert

I Bodø kommunes sluttinnlegg står det at «oppfølgingen av Burchardt har vært godt innafor ordinær oppfølging av en medarbeider. Hennes oppfatning av situasjonen i ettertid framstår konstruert.»

– Uansett hvordan man vurderer spørsmålet om varsling, så er hun ikke utsatt for gjengjeldelse. Dermed er det ikke grunnlag for erstatning. Bodø kommune må frifinnes, sier Tor Allstrin, advokat og områdedirektør i KS, til NRK.

Allstrin representerer kommunen i retten i saken.

– Sjelden arbeidstakere vinner fram

Advokat Eivind Arntsen har omfattende erfaring innen arbeidsrettslige spørsmål og er redaktør for nettstedet Juridisk ABC. Han sier til NRK på generelt grunnlag at det er sjelden arbeidstakere vinner fram i saker om gjengjeldelse.

Noe av årsaken er at partene ofte blir enige utenfor retten.

– Vi vet fra rettspraksis at veldig mange saker blir forlikt før de kommer oppover i rettsapparatet. Det gjør at vi egentlig har ganske dårlig tallmateriale på hvor ofte en arbeidstaker vinner fram, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy