Ella (9) på Fagforbundets sommerleir: – Jeg klarte det veldig bra og fikk skryt!

NY HOBBY PÅ LEIR: Ella Rindal (9) er konsentrert når hun utøver luftakrobatikk på Fagforbundets familieleir. – Det er veldig gøy, sier hun. Mamma Beate Strøm-Rindal (i  rødt) følger imponert med i bakgrunnen.

NY HOBBY PÅ LEIR: Ella Rindal (9) er konsentrert når hun utøver luftakrobatikk på Fagforbundets familieleir. – Det er veldig gøy, sier hun. Mamma Beate Strøm-Rindal (i rødt) følger imponert med i bakgrunnen.

Bjørn A. Grimstad

Barna som deltar på Fagforbundets familieleir på Ringsaker, opplever økt mestring og får nye venner. Det er ikke rart at sommerleirene er mer populære enn noensinne.

2018081110510020180813124911

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Ella Rindal (9) henger opp-ned i det knallgule tøyet. Konsentrasjonen er stor når sirkusartist Halvard Strønen ber henne om å flytte venstrefoten, slik at hun faller i salto og blir fanget av tøyet igjen.

Hun snurrer og stanser rett over den blå tjukkasen. Sollyset strømmer inn de store vinduene i gymsalen.

– Bra, sier han entusiastisk.

Hektet på luftakrobatikk

Det var noen dager tidligere at Ella skulle innom gymsalen for å ta bilder til leiravisen. Men hun måtte selvsagt prøve luftakrobatikk også. Da bet basillen. Siden har hun vært innom hver dag for å terpe på triksene.

– Hun er et naturtalent, og er absolutt den som har gjort mest i tøyet, sier Strønen.

Sommerleiren foregår i fire dager, og på siste dag skal barna ha oppvisning for de voksne. Det motiverer.

– Dette er veldig gøy. Jeg klarte det veldig bra og jeg fikk skryt, sier Ella når hun har satt seg ned på gulvet sammen med moren.

Fra fremmedfolk til venner på fire dager

Resten av familien; pappa, lillesøster på syv og storebror på 13, er spredd ut over folkehøgskolens mange lokaler og uteområder. Der deltar de på en av de mange aktivitetene eller tar seg en velfortjent hvil på rommet. Det går i ett gjennom de fire dagene leiren varer.

– Dette er et veldig bra tiltak. De to første dagene gikk alle og lurte på hverandre. De to siste dagene er alle venner, sier Beate Strøm-Rindal, mor i familien.

– Jeg har fått tre nye venner, legger Ella til.

Familien hadde ikke ferieplaner denne sommeren, og ble tipset av en venn som hadde lest om leiren i Fagbladet. De søkte og fikk plass.

– Vi kommer absolutt til å søke neste år også, sier Strøm-Rindal.

TRØNDERSPORT: Deltagerne beskriver basse som en isbryter på leiren. Spillet har sitt utgangspunkt i fagbevegelsen i Trøndelag. Det er billig, morsomt og passer for alle.

TRØNDERSPORT: Deltagerne beskriver basse som en isbryter på leiren. Spillet har sitt utgangspunkt i fagbevegelsen i Trøndelag. Det er billig, morsomt og passer for alle.

Bjørn A. Grimstad

– Har blitt veldig populært

Sommerleierer landet over har de siste årene opplevd økende interesse. Å la barna møtes i norsk natur, hvor de knytter vennskapsbånd og dyrker kjente og ukjente hobbyer, er et ferietilbud mange trakter etter. Fagforbundets familieleir, som holdes på Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker, er ikke noe unntak.

– Sommerleiren har blitt mer kjent og har blitt veldig populær, sier leirsjef Espen Sørensen.

I løpet av sommeren arrangerer Fagforbundet to familieleirer ved Moelv, i godt samarbeid med Framfylkingen, LOs barne- og familieorganisasjon. I motsetning til en del andre sommerleirer, er denne myntet på hele familien.

Prioriterer nye søkere

– Fokuset er samhold, mestring og det å være med familien. I hverdagen blir mange fanget av tidsklemma. Dette er en hel uke hvor familien er sammen hele tiden og man skaper minner for livet, sier Sørensen.

I år var det hele 110 familier som søkte på de to familieleirene Fagforbundet arrangerer på hver sin side av sommeren. Litt over halvparten, 60 familier, fikk plass. De som ikke har deltatt tidligere år prioriteres. Dermed må de si nei til mange som ønsker gjensyn med sommerleiren.

– Det kommer familier fra hele landet. Vi har aldri hatt så mange søkere som vi har hatt i år, sier Astrid Mollerud, rådgiver i organisasjonsavdelingen i Fagforbundet og administrativt ansvarlig for familieleiren.

– Dessverre måtte vi si nei til mange av de som deltok i fjor, sier hun.

SUKSESS: Leirsjef Espen Sørensen og Astrid Mollerud, rådgiver i organisasjonsavdelingen, er fornøyd med å ha dratt enda en familieleir i havn.

SUKSESS: Leirsjef Espen Sørensen og Astrid Mollerud, rådgiver i organisasjonsavdelingen, er fornøyd med å ha dratt enda en familieleir i havn.

Bjørn A. Grimstad

Fullstappet uke

Det er ikke det minste rart at voksne og barn strømmer til familieleiren på Ringsaker. Klatrepark, tur til Hunderfossen, mediegruppe som lager leiravis, turer i skogen, rebusløp, mini-OL, uteaktiviteter, basse og flammeblåsing er bare noen av aktivitetene de får oppleve i løpet av fem dager, som ofte går alt for fort. Men når leiren er over, sitter de igjen med verdifulle minner og nye venner.

Og når inngangsprisen er på 400 kroner, skal det passe inn i enhvers feriebudsjett.

100-åring mest populær

En annen sommerleir som opplever økt oppmerksomhet er Camp Hudøy, som arrangeres av Oslo kommune og Kirkens Bymisjon. I år søkte nesten 2700 om å delta. Dermed måtte halvparten lukes ut.

– Vi har hatt flere søkere i år enn tidligere år. Da bruker vi loddtrekning får å velge ut de som får være med. Og så har vi noen plasser vi fordeler utenom loddtrekningen, sier Finn Edvin Brøndal, som har vært daglig leder for leiren sammenhengende i 20 år.

Siden feriekolonien startet opp på Hudøy i 1916, har 175.000 barn fra Oslo deltatt på leiren.

Tre utvalgte sommerleirer

Camp Killingen

Hvor: Killingholmen i Sandebukta, ved Holmestrand i Vestfold

Hvem: Barn 10-13 år

Arrangør: DNT og Kirkens Bymisjon

Antall søkere: 230

Antall deltagere: 210

Camp Hudøy

Hvor: Tønsbergfjorden, vest for Tjøme

Hvem: Barn fra 2. til 7. trinn bosatt i Oslo kommune

Arrangør: Oslo kommune og Kirkens Bymisjon

Antall søkere: 2.666

Antall deltagere: 1.370

Fagforbundets Familieleir

Hvor: Arbeiderbevegelsens folkehøgskole i Ringsaker kommune

Hvem: Alle aldersgrupper. Minst en voksen må være medlem i Fagforbundet.

Arrangør: Fagforbundet og Framfylkingen

Antall søkere: 110 familier

Antall deltagere: 60 familier

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy