EM i yrkesfag

Norgesmester Celina går for gull i Europa

Anders Stai Fougner

Norgesmester Celina Sørensen Tollefsen har tro på ny medalje. I dag starter yrkes-EM for den dyktige helsefagarbeideren.

2016113015102320161130151224

kathrine.geard@fagbladet.no

I oktober gikk Celina Sørensen Tollefsen til topps i NM i yrkesfag i Bergen. Rett etter startet hun og yrkeslandslaget forberedelsene til yrkes-EM på Toppidrettssenteret i Oslo.

Etter samlingen har hun trent hjemme i Harstad. Nå er hun på plass i Gøteborg, der konkurransene går fra torsdag til søndag. Norge har gjort det veldig bra i helsefag i seinere år. Blant annet vant Jenny-Marlen Skogeng Fossan verdensmesterskapet i Sao Paulo i fjor.

Men en ny medalje er kanskje å håpe for mye?

– Jeg har store forventninger. Planen er å ta medalje og stå øverst på seierspallen søndag. Jeg er ikke redd for å si det høyt, men det får gå som det går, sier Tollefsen, som legger til at det kanskje er optimistisk med tanke på at mange av hennes konkurrenter har hatt adskillig bedre tid til å forberede seg.

VANT NM: Celina Sørensen Tollefsen toppet pallen i NM.

VANT NM: Celina Sørensen Tollefsen toppet pallen i NM.

Martine Grymyr, Fagforbundet

Nervepirrende

Monica de Vito, som er dommerekspert og lærer i helsefag, sa nylig til Fagbladet at ingen venter at Celina vinner i Gøteborg ettersom EM- konkurransen kommer så kort tid etter NM. Tollefsen skulle ønske hun hadde hatt bedre tid på forberedelser, men hun har gjort det som var mulig ved siden av skole og jobb.

– Jeg skal delta i alle konkurransene og gjøre mitt aller beste. Uansett blir dette en utrolig lærerik opplevelse, sier Tollefsen, som innrømmer at nervene begynner å snike seg innpå nå som det er like før. Konkurransen starter allerede klokka 08.00 torsdag morgen. Hun er trygg på det meste rent faglig, men er spent på hvordan det blir å kommunisere på engelsk.

– Jeg har prøvd å pugge faguttrykkene, men kan jo få jernteppe.

Ellers tror hun det å fjerne sting blir den største utfordringen for hennes del.

– Det er ikke innenfor min kompetanse, det blir spennende å se hvordan det går, sier den 20-årige helsefagarbeideren, som også er midt i et krevende år på videregående. Hun tar påbygging til studiekompetanse for å kvalifisere seg til sykepleierstudiet.

Tre dager

Før medaljene deles ut skal helsefagarbeiderne gjennom tre konkurranser daglig i tre dager. Oppgavene spenner fra nyopererte hofter til sårstell, stomipasienter, MS, diabetes og palliativ behandling, det vil si omsorg for døende.

Ifølge ekspertene er det detaljene som teller. Det gjelder for eksempel å være nøye med å vaske hendene, fjerne brukt utstyr og framfor alt ha pasienten i sentrum.

Dette er yrkeslandslaget

Omtrent 450 unge under 25 år fra ca 30 ulike land deltar i konkurransen som omfatter en rekke ulike fag. Den norske troppen deltar i fagene anleggsgartner, automatisering, bilmekaniker, lett og tung, elektriker, frisør, gulvlegger, helsearbeider, resepsjonist, kokk, kulde- og varmepumpemontør, mediegrafiker, møbelsnekker, servitør og sveising.

WorldSkills Norway organiserer det norske yrkeslandslaget, som hvert annet år konkurrerer i verdens største yrkesfaglige konkurranse, WorldSkills Competition, og nå altså EuroSkills.

Det norske yrkeslandslaget består av ungdom i alderen 19 - 22 år, og som er best i Norge i sine fag. De er tatt ut etter både regionale og nasjonale konkurranser. Hensikten med yrkeskonkurranser er å fremme motivasjon og kvalitet i yrkesutdanningen, samt øke rekrutteringen til yrkesfag. Deltakelse i internasjonale konkurranser gir viktig tilbakemelding på utdanningens kvalitet.

Celina Sørensen Tollefsen

Fra Harstad

Utdannet helsefagarbeider, holder nå på med studiespesialisering

ved Stangnes videregående skole

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy