JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En av fem i vikarbyrå jobber på SFO eller i barnehager

Hanna Skotheim

Skolefritids- og barnehageassistenter er yrkesgruppa hvor flest jobber via utleie. – Uholdbart, mener Fagforbundet.

2022083009444120220830094442

redaksjonen@fagbladet.no

Totalt 35.000 nordmenn jobber i bemannings- eller vikarbyrå. Skole- og barnehageassistenter er det mest vanlige yrket blant utleid arbeidskraft, ifølge tall fra SSB.

Tre fjerdedeler av dem er kvinner, som betyr at kvinnelige skole- og barnehageassistenter står for rundt en sjettedel av all utleid arbeidskraft i Norge. Det er dobbelt så mange som den neste gruppa, mannlige lagermedarbeidere.

Fagforbundet: Burde vært fast ansatt

– Tallene viser behovet for assistenter i barnehage, skole og SFO, og at flere av dem burde gis hele, faste stillinger, sier leder av Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet, May Britt Sundal.

– Dette er ansatte som utgjør en viktig del av laget rundt eleven og de burde ha mer forutsigbarhet i når og hvor de skal jobbe. Det handler om tryggheten til de ansatte, men også tryggheten vi gir til barna våre, sier Sundal til Fagbladet.

May Britt Sundal i Fagforbundet

May Britt Sundal i Fagforbundet

Per Flakstad

Fagbrev trengs

May Britt Sundal mener man med enkle grep kunne gjort det mulig for de mange vikarene å kvalifisere seg for faste jobber.

– Mange er uten formell kompetanse, men sitter med mye kunnskap om skole- og barnehagehverdagen som de bør få muligheten til å formalisere ved å ta et fagbrev. Slik løfter vi kvaliteten på tilbudet vi gir, men det forutsetter at de ansatte er fast ansatt, sier hun.

 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy