JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-rapport i Sverige

En av fire kvinner i arbeideryrker har midlertidig arbeid. Frykter enda flere midlertidige ansatte etter pandemien

UTRYGG: Andelen midlertidig ansatte arbeidere i Sverige øker. Hotell er en av de mest utsatte bransjene, viser ny LO-rapport. (Arkivfoto)

UTRYGG: Andelen midlertidig ansatte arbeidere i Sverige øker. Hotell er en av de mest utsatte bransjene, viser ny LO-rapport. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

I 2020 var det totalt 4,4 millioner ansatte i Sverige. Fjorten prosent av disse har en tidsbegrenset ansettelse.

2021021210074720210212100832

sym@lomdia.no

Rapporten «Anställningsformer år 2020» viser at det er store forskjeller både mellom kjønn, alder og mellom arbeidere og tjenestemenn. Hele 21 prosent av dem som jobber i arbeideryrker er midlertidig ansatt, mens bare 11 prosent av tjenestemennene er det.

Det svenske begrepet tjenestemann er langt mer omfattende enn i Norge og omfatter dessuten både privat og offentlig sektor.

Dette er snittlønna i 350 yrker (ferske tall)

Store sektorforskjeller

Denne og tidligere LO-rapporter viser at andelen midlertidig ansatte har stabilisert seg på rundt 14-15 prosent. Men de siste årene har andelen midlertidige arbeidere økt, mens tilsvarende andel tjenestemenn er redusert. Og for arbeiderkvinnene er nå 25 prosent midlertidig ansatt, mens 18 prosent av mennene har en tidsbegrenset ansettelse.

Det er også store sektorforskjeller. I mange bransjer preget av unge arbeidstakere er andelen midlertidig ansatte mellom 40 og 50 prosent. Innenfor pleie og omsorg jobber 27 prosent i midlertidige stillinger.

Kommune sa opp helsefagarbeidere og ansatte sykepleiere: Nå slåss de for jobbene i retten

Arbeid først, yrke sekundært

Da koronapandemien rammet, var det første og fremst disse fra før utsatte arbeidstakerne i privat sektor som mistet jobbene sine. Når tidene snur, er det også her sysselsettingen raskt vil øke. Men LO frykter at mange flere vil komme tilbake til midlertidige stillinger enn før.

– Faren er stor for at pandemien kommer til å øke forskjellene ytterligere. Det må bare ikke skje. Oppstarten av økonomien må først og fremst skje med trygge jobber og faste stillinger også for arbeidere, sa Susanna Gideonsson i en kommentar til rapporten.

Hos motparten Svenskt Näringsliv er man ikke like opptatt av ansettelsesform. Visedirektør Mattias Dahl sier i en kommentar til Sveriges Radio at det viktigste nå er at folk kommer i arbeid, ikke hva slags arbeid de får.

NHO: Lønnsoppgjøret må ikke svekke konkurransekraften

Antallet midlertidige øker også i Danmark

Antallet ansatte som går på timelønn og er midlertidig ansatt, har steget med 17 prosent i løpet av fem år, blant medlemsgruppene til FOA – forbundet for offentlig ansatte i Danmark.

I den samme perioden har antallet fast ansatte bare økt med tre prosent, ifølge tall fra FOA. Forbundet organiserer ansatte i danske kommuner og regioner. FOA er svært kritisk til utviklingen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy