JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En av to unge på sommerjobb opplever brudd på arbeidsmiljøloven

BRUDD: Mange unge opplever brudd på arbeidsmiljøloven.

BRUDD: Mange unge opplever brudd på arbeidsmiljøloven.

Annika Byrde / NTB

Solveig Lycke har sett positiv effekt av fagorganisering på kafeen der hun jobber. LOs sommerpatrulje mener mange feil kunne vært unngått med bedre rutiner.

2024071910483320240719104833

Sindre Hornnes i LO ser en positiv utvikling på landets arbeidsplasser, men fortsatt opplever en del unge å ikke få det man har krav på. Han mener det kan være vanskelig for sommervikarer å ta opp feil med arbeidsgiveren selv.

– Med hard konkurranse om jobbene føler man ofte på en forpliktelse og lojalitet, da blir det vanskelig å si fra når ting ikke er som de skal, sier han til NTB.

Hornnes har de siste ukene vært med i LOs sommerpatrulje, som reiser rundt i Norge for å snakke med unge arbeidstakere om hvordan de har det på jobb i sommer. De har intervjuet 5789 arbeidstakere, og nå er årets tall klare.

Halvparten opplever brudd

– Når vi reiser rundt, ser vi at omtrent en av to opplever en form for brudd på arbeidsmiljøloven, opplyser Hornnes.

Han sier de fleste av arbeidsplassene er glade for å få tilbakemelding om hvordan de kan gjøre det bedre for unge arbeidstakere. Sommerpatruljen ser også positiv utvikling på flere områder.

– Det er flere som får skriftlig arbeidskontrakt, som er en viktig beskyttelse mot misforståelser både for sjefen og den ansatte, sier Hornnes.

Undersøkelsen viser også at flere unge får vaktlistene sine i god tid og i hvert fall to uker på forhånd. Andelen av de spurte som opplever brudd på reglene om vaktlister, har falt fra 10,4 prosent i fjor sommer til 8,1 prosent i år.

– Unngå misforståelser

Lovbruddet som går mest igjen i Sommerpatruljens undersøkelse, er manglende informasjon om hvem som er verneombud. Over en firedel av de spurte svarer at de ikke vet dette. Hornnes påpeker at dette er misforståelser som enkelt kan unngås, og at fagorganiserte bedrifter skiller seg positivt ut.

Solveig Lycke (19) jobber i sommer som barista på Espresso House på Torshov i Oslo, en jobb hun har hatt i over tre år ved siden av videregående skole.

Da hun var 17, var hun blant dem som organiserte seg i Fellesforbundet og fikk på plass tariffavtale for de ansatte. Det medførte bedre lønns- og arbeidsvilkår, og timelønnen for ansatte på 18 år økte fra 175 til 201 kroner timen.

– Det var en veldig positiv forbedring både for meg og de andre ansatte, særlig for oss som har en lavere stillingsprosent. Med tariffavtalen fikk vi også en ekstra ferieuke og 12,5 prosent i feriepenger. I tillegg fikk vi ordninger for personalmat, skogodtgjørelse og vaskegodtgjørelse for arbeidsklærne, sier hun til NTB.

Mangelfull opplæring

En feil som også ofte går igjen, er manglende opplæring. 12,2 prosent svarer at de mangler opplæring, opp fra 10,6 prosent i fjor.

Hornnes forklarer at det handler om opplæring innen helse, miljø og sikkerhet (HMS), men også at folk ikke får grunnleggende opplæring til å være trygg i jobben hvis noe uforutsett skjer.

Lycke er glad for at hun fikk god opplæring da hun begynte i jobben på Espresso House.

– Da jeg begynte her, fikk jeg grundig opplæring over flere helger til stillingen min som gikk ut på å holde orden i kafeen og uteområdet. Da jeg fylte 18 år, gikk jeg over til stillingen som barista og fikk da opplæring i å lage kaffe og stå i kassen, sier hun.

Verstinger

Hornnes opplyser at hotell- og restaurantbransjen er en gjenganger når det kommer til brudd på arbeidsmiljøloven. I tillegg ser de flere feil hos bensinstasjoner, aktivitetsparker og treningssentre.

Sommerpatruljen får mange henvendelser om forhold som han tror kunne vært unngått hvis bedriften hadde informert de ansatte om verneombudet. Mange utfordringer kunne også blitt løst hvis arbeidsplassen hadde hatt bedre rutiner på plass.

Lycke sier de alltid er minst to på jobb, og at dagene kan være hektiske. Hvis noe skulle skje, er hun også klar over hvordan hun kan si fra.

– Vi har valgt både tillitsvalgt, nestleder og sekretær på kafeen. Vi har også verneombud lokalt og et hovedverneombud i hele Espresso House.

(©NTB)

pernille.dalgaard@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy