MILJØFYRTÅRN?
Frisører risikerer allergi, astma og kreft:
En av tre slutter innen fem år
Krangel: Hvilke krav bør stilles til et Miljøfyrtårn?
Halvparten av frisørene sier de har jobbrelaterte plager.
MINDRE STRENGT: Sertifisering som Miljøfyrtårn har vært en viktig del av Grønn frisør. – Med de reviderte kravene fungerer det ikke lenger, mener leder av Frisørenes fagforening, Ingunn Jacobsen.
Nina Berggren Monsen
– Kravene for å bli sertifisert er nå så svekket at jeg ikke lenger anser det som noe fyrtårn for frisørene, sier frisørenes egen fagforeningsleder.
ole.tommeras@fagbladet.no
Debatten raser blant frisørene, etter at Stiftelsen Miljøfyrtårn endret kravene for å bli sertifisert som Miljøfyrtårn.
– Et langt skritt i feil retning, mener Frisørenes fagforening.
Fagforbundet og Frisørenes fagforening har jobbet i en årrekke med å få de mest helse- og miljøskadelige kjemikaliene vekk fra frisørenes arbeidshverdag. Det er hovedmålet i prosjektet Grønn frisør.
LES OGSÅ:
EU-sertifikat mot dumping av frisører
Fagforbundet krever grønn glamour på frisørmesse
Fra skal til bør
For å bli godkjent som Grønn frisør, må salongene være sertifisert som Miljøfyrtårn. For å bli sertifisert, har det vært et krav at de mest skadelige produktene ikke skal finnes i salongen, basert på forbudtlista over kjemikalier som Fagforbundets Grønn frisørprosjekt har etablert. Lista er utarbeidet etter studier i Danmark og Norge.
Nå har Stiftelsen Miljøfyrtårn endret kravene. Det er fortsatt et mål at salongene får ut de farligste produktene, men det er ikke lenger et krav at de skal være fjernet for at salongen skal bli sertifisert.
Frisørenes fagforening er imot endringen, mens Stiftelsen Miljøfyrtårn mener de kan nå ut til flere salonger.
– Stiftelsen Miljøfyrtårn går et langt skritt i feil retning, mener leder av Frisørenes fagforening, Ingunn R. Jacobsen. Fagforbundet reviderer nå godkjenningsordningen Grønn frisør, der et viktig krav er nettopp sertifisering som Miljøfyrtårn.
– Kravene for å bli sertifisert er nå så svekket at jeg anser det ikke lenger som noe fyrtårn for frisørene, sier Jacobsen.
LES MER:
Kvalitet for både frisører og kunder
Frisørene og NHO med felles innsats mot svart klipp
– Vi har felles mål
Konstituert leder av stiftelsen Miljøfyrtårn, Hege Lønning, avviser at stiftelsen går baklengs i arbeidet med å bedre frisørenes kjemiske hverdag.
– Stiftelsen, arbeidstakerne og arbeidsgiverne har akkurat de samme målene. Alle ønsker tryggere kjemikaliebruk i salongene, sier hun.
– Forskjellen er at nå skal salongene selv vurdere produktene ved innkjøp, og årlig gjenomgå hele produktlageret. For å bli sertifisert, må de dessuten lage en handlingsplan for hvordan de skal fase ut de mest skadelige produktene, sier Lønning.
Ingunn Jacobsen er skeptisk til å bytte ut kravet om at de verste produktene skal være ute før salongen sertifiseres, med egenvurdering og handlingsplan.
– Gode forsetter er bra å ha, men det alene holder ikke, sier hun.
Frisørenes kjemiske hverdag
• Frisører omgås daglig allergi-, astma- og kreftframkallende stoffer.
• Halvparten av frisørene oppgir i frisørundersøkelsen 2013 at de har arbeidsrelaterte plager.
• 30 prosent slutter i jobben i løpet av de fem første årene. Eksem, allergi og astmaplager er hyppig årsak.
Prosjekt Grønn frisør
• Grønn frisør ble etablert i Danmark i 2001 og av Fagforbundet i Norge i 2007.
• Et hovedmål er å få vekk produktene som inneholder de verste kjemiske stoffene.
• På bakgrunn av omfattende studier i Danmark er det utarbeidet en forbudsliste over de mest allergi- og astmaframkallende kjemikaliene som fins i frisørprodukter.
• Ett av kravene for å bli Grønn frisør er at salongen er sertifisert som Miljøfyrtårn.
• Inntil nylig måtte salongene ha byttet ut produkter med de alvorligste kjemikaliene for å kunne sertifiseres som Miljøfyrtårn. Nå holder det med en handlingsplan.
«Stiftelsen Miljøfyrtårn går et langt skritt i feil retning.»
Ingunn R. Jacobsen, Frisørenes fagforening