JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett:

Enige med SV: Se hva regjeringen gjør med penger til tannhelse

Utvidet tannhelseordning for de yngre er noe av det som er med i det reviderte budsjettet.

Utvidet tannhelseordning for de yngre er noe av det som er med i det reviderte budsjettet.

Sissel M. Rasmussen

Nå er regjeringen enige med SV om det reviderte nasjonalbudsjettet. Der dukker det opp penger til kollektivtransport og utvidet tannhelseordning for de yngre.

2022061410514120220614105138

leif.martin.kirknes@fagbladet.no

I dag ble det kjent at regjeringspartiene nå har kommet til enighet med SV om hvordan det reviderte nasjonalbudsjettet skal se ut.

Blant annet er det i den nye versjonen kommet på plass en marsjordre om at det skal fremmes lovforslag som utvider fylkeskommunens plikt til å tilby tannhelsetjenester til å også omfatte 21- og 22-åringer, samt å forskriftsfeste retten til redusert betaling for denne aldersgruppen.

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Her er oversikten

Nedfelles i lov og forskrift

Fra før er det forskriftsfestet redusert betaling til 19- og 20-åringer, der disse kan slippe unna med 25 prosent av tannlegeregningen hvis de bruker tannleger fra offentlig sektor eller blir henvist derfra til privatpraktiserende tannleger.

Stortinget har fra før vedtatt at 21- og 22-åringer i fylkeskommunal regi fra og med i år skal få 50 prosent rabatt på tannbehandling etter fylkeskommunale takster, men det er ikke forskriftsfestet.

Videre er 21- og 22-åringer ikke eksplisitt nevnt i tannhelselovens liste over grupper fylkeskommunen skal «gi et regelmessig og oppsøkende tilbud til», i motsetning til 19- og 20-åringer som der er prioritert som nr. fire på lista.

Kollektivtrafikk

Av andre Fagforbund-relaterte ting vil det på høsten utbetales 500 millioner kroner gjennom tilskuddsordningen til kollektivselskapene, fordelt etter forventet nedgang i billettinntekter ut 2022. Midlene er ment å legge til rette for omstilling og utvikling av nye løsninger.

Kommunale og fylkeskommunale merutgifter i pandemien fra 2020 til første halvår i år skal kompenseres.

Helsetjenesten på Politiets utlendingsinternat, Trandum, skal ifølge avtalen mellom partiene legges under den offentlige helsetjenesten. Beslutningen om dette skal tas i løpet av 2022 slik at overføringen kan gjennomføres senest 1. juli neste år.

Tromsø og museer

Tromsø nevenes også eksplisitt i budsjettavtalen. «Partiene er enige om at en byvekstavtale for Tromsø er viktig for å sikre bærekraftig byutvikling og transportsystemer for framtiden. Partiene viser til regjeringens dialog med Tromsø kommune om byvekstavtale og ber regjeringen komme tilbake til saken i statsbudsjettet for 2023.»

Partiene vil også at Vikingtidsmuseets gjenstander sikres i nye bygg og at det derfor utarbeides nye kostnads- og styringsrammer, men uten at det oppstår unødvendige forsinkelser i prosjektet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy