Frøydis Falch Urbye
per.flakstad@fagbladet.no
Resultatet av forhandlingene for de ansatte ved sykehusene ble et generelt tillegg til ansatte uten formell utdanning, ansatte med fagbrev og ansatte med fagbrev pluss autorisasjon får et tillegg på 23.000 kroner med virkning fra 1. mai.
Dette gjelder ansatte i stillingsgruppene 1 til 3.
Fornøyd
– Nå er det dyr mat, strøm og bolig, og derfor var det viktig å prioritere de lavest lønte i dette lønnsoppgjøret. Vi er godt fornøyde med et generelt kronetillegg for alle, og at vi fikk på plass nye lønnstrinn, sier forhandlingsleder i Fagforbundet, Anne Green Nilsen.
Ansatte i stillingsgruppene 4 og 5 får et tillegg på 5 prosent. Dette gjelder ansatte i stillinger som krever minst tre års høyskoleutdanning, universitetsutdanning og/eller spesialutdanning i tillegg.
Gruppe 4 får tilleggene fra 1. mai mens ansatte i gruppe 5 får sine tillegg fra 1. juli.
• Sommerferie: Dette har du krav på og dette bestemmer arbeidsgiver
Ingen fagarbeidere under 500.000
Med virkning fra 1.oktober opprettes et nytt ansiennitetstrinn på 16 år for stillingsgruppe 2 og 3 på 500.000 kroner. Stillingsgruppe 2 og 3 er grupper hvor det som hovedregel kreves fagarbeiderutdanning eller 3 års videregående utdanning og autorisasjon etter lov om helsepersonell.
– Det nye lønnstrinnet på 16 års ansiennitet for ansatte i stillingsgruppe 2 og 3 anerkjenner de dyktige og erfarne fagfolkene som sykehusene er avhengige av. Derfor er vi veldig fornøyd med å ha fått gjennomslag for dette, sier Green Nilsen.
• Fagforbundet fornøyd med trygdeoppgjøret: – Bidrar til å skape trygghet
Økt lørdags- og søndagstillegg
I tillegg til den generelle lønnsøkningen er partene enige om å øke tilleggene for lørdag- og søndagsjobbing. Grunnsatsen økes til 26 prosent av timelønn, og den skal være minst 70 kroner per time.
Avtalen for spesialisthelsetjenesten gjelder ansatte i sykehus, som ambulansepersonell, helsefagarbeidere, sykepleiere, hjelpepleiere, portører, helsesekretærer, driftsoperatører, ikt-ansatte, kontor- og administrasjonsmedarbeidere, håndverkere og renholdere.
Fagforbundet forhandlet sammen med de andre LO-forbundene El og IT forbundet, Fellesorganisasjonen FO, og Creo. I tillegg forhandlet YS-forbundene Parat og Delta.
Forhandlingene har omfattet landets helseforetak med sykehusdrift, Martina Hansens Hospital og Lovisenberg Diakonale Sykehus.
• Utgiftene til en vanlig familie har økt med 32.000 kroner
I tråd med LO/NHO-oppgjøret
Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten er også fornøyd med forhandlingsresultatet:
– Spekter har kommet til enighet med forbundene i LO og YS i lønnsforhandlingene for sykehusene, og løsningen innebærer et resultat i tråd med normen fra frontfaget. Vi har strukket oss langt for å komme fram til en løsning for å unngå streik og konflikt, men har fått gjennomslag for en profil og innretning på lønnstilleggene som er viktig for arbeidsgivers behov for best mulig drift i sykehusene, sier hun til Spekters nettside.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye