JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enige om ny lønn for sykehusansatte

Frøydis Falch Urbye

Etter at arbeidstakerorganisasjonene og Spekter ble enige om et resultat for de ansatte i sykehusene skal ingen fagarbeidere med 16 års ansiennitet tjene under 500.000 kroner i året.

2023060108385620230601094846

per.flakstad@fagbladet.no

Resultatet av forhandlingene for de ansatte ved sykehusene ble et generelt tillegg til ansatte uten formell utdanning, ansatte med fagbrev og ansatte med fagbrev pluss autorisasjon får et tillegg på 23.000 kroner med virkning fra 1. mai.

Dette gjelder ansatte i stillingsgruppene 1 til 3.

Fornøyd

– Nå er det dyr mat, strøm og bolig, og derfor var det viktig å prioritere de lavest lønte i dette lønnsoppgjøret. Vi er godt fornøyde med et generelt kronetillegg for alle, og at vi fikk på plass nye lønnstrinn, sier forhandlingsleder i Fagforbundet, Anne Green Nilsen.

Ansatte i stillingsgruppene 4 og 5 får et tillegg på 5 prosent. Dette gjelder ansatte i stillinger som krever minst tre års høyskoleutdanning, universitetsutdanning og/eller spesialutdanning i tillegg.

Gruppe 4 får tilleggene fra 1. mai mens ansatte i gruppe 5 får sine tillegg fra 1. juli.

Sommerferie: Dette har du krav på og dette bestemmer arbeidsgiver

Ingen fagarbeidere under 500.000

Med virkning fra 1.oktober opprettes et nytt ansiennitetstrinn på 16 år for stillingsgruppe 2 og 3 på 500.000 kroner. Stillingsgruppe 2 og 3 er grupper hvor det som hovedregel kreves fagarbeiderutdanning eller 3 års videregående utdanning og autorisasjon etter lov om helsepersonell.

– Det nye lønnstrinnet på 16 års ansiennitet for ansatte i stillingsgruppe 2 og 3 anerkjenner de dyktige og erfarne fagfolkene som sykehusene er avhengige av. Derfor er vi veldig fornøyd med å ha fått gjennomslag for dette, sier Green Nilsen.

Fagforbundet fornøyd med trygdeoppgjøret: – Bidrar til å skape trygghet

Økt lørdags- og søndagstillegg

I tillegg til den generelle lønnsøkningen er partene enige om å øke tilleggene for lørdag- og søndagsjobbing. Grunnsatsen økes til 26 prosent av timelønn, og den skal være minst 70 kroner per time.

Avtalen for spesialisthelsetjenesten gjelder ansatte i sykehus, som ambulansepersonell, helsefagarbeidere, sykepleiere, hjelpepleiere, portører, helsesekretærer, driftsoperatører, ikt-ansatte, kontor- og administrasjonsmedarbeidere, håndverkere og renholdere.

Fagforbundet forhandlet sammen med de andre LO-forbundene El og IT forbundet, Fellesorganisasjonen FO, og Creo. I tillegg forhandlet YS-forbundene Parat og Delta.

Forhandlingene har omfattet landets helseforetak med sykehusdrift, Martina Hansens Hospital og Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Utgiftene til en vanlig familie har økt med 32.000 kroner

I tråd med LO/NHO-oppgjøret

Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten er også fornøyd med forhandlingsresultatet:

– Spekter har kommet til enighet med forbundene i LO og YS i lønnsforhandlingene for sykehusene, og løsningen innebærer et resultat i tråd med normen fra frontfaget. Vi har strukket oss langt for å komme fram til en løsning for å unngå streik og konflikt, men har fått gjennomslag for en profil og innretning på lønnstilleggene som er viktig for arbeidsgivers behov for best mulig drift i sykehusene, sier hun til Spekters nettside.

Les protokollene fra forhandlingene her:

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Frøydis Falch Urbye