JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet i energimeklingen: Minstelønnsøkning på over 27.000 kroner

MEKLING: EL og ITs delegasjon utenfor Riksmekleren på mandag.

MEKLING: EL og ITs delegasjon utenfor Riksmekleren på mandag.

Leif Martin Kirknes

Klokka ble halv fem i natt før partene ble enige. Resultatet er i tråd med frontfaget. Det gir en økning på 5,6 prosent på alle kronesatsene, en minstelønnsøkning på 27.500 kroner, og garderobebestemmelser i tråd med andre områder.

2020110408161920201104081932

leif.kirknes@lomedia.no

– Helheten i oppgjøret ble bra, sier Ingrid Myran som deltok i forhandlingene for Fagforbundet.

Ingrid Myran i Fagforbundets forhandlingsenhet er fornøyd med helheten i oppgjøret.

Ingrid Myran i Fagforbundets forhandlingsenhet er fornøyd med helheten i oppgjøret.

Fagforbundet

EL og IT Forbundet er avtalepart på avtalen med Energi Norge, og Fagforbundet har en samarbeidsavtale med El og IT Forbundet. De to forbundene har sittet på samme side av bordet under meklingen.

Minstelønnsøkning på over 27.000

Resultatet etter energimeklingen innebærer en økning på 5,6 prosent på alle kronesatsene, en minstelønnsøkning på over 27.000 kroner, og krav om kjønnsdelte garderober. Det forklarer Bjørn Fornes, leder av EL og IT Forbundets forhandlingsavdeling, i en melding sendt ut like før klokka halv fem i natt.

Varslingsfristen strammet inn, kravet til standarden på innkvartering under arbeidsreiser økt, og en kompensasjonsordning for rotasjoner med ekstra lange arbeidsdager innført, legger han til.

– Dette er generelle forbedringer i vilkårene til ansatte som reiser på oppdrag som innebærer overnatting. Vi har også fått på plass et rammeverk for hjemmekontor der retningslinjene skal utarbeides sammen med tillitsvalgte, ifølge Fornes.

Tøffe forhandlinger

Det gis generelt tillegg til alle med virkning fra 1. juni 2020 på 50 øre per time.

– Det har vært tøffe og krevende forhandlinger. Nå er vi først og fremst glade for at vi unngår en streik som ville rammet entreprenørbedriftene hardt og svekket beredskapen i samfunnet på et svært dårlig tidspunkt, heter det fra Ståle Borgersen, direktør for arbeidsliv i Energi Norge.

Kravene var i stor grad rettet inn mot Energi Norges entreprenørmedlemmer, som driver utbygging, vedlikehold, drift og beredskapstjenester innen kraftforsyning, fibernett og annen infrastruktur, legger han til.

Det var der storparten av streikeuttaket var også. Det var viktig å unngå en konflikt som ville rammet entreprenørbedriftene hardt økonomisk, og svekket beredskapen for viktig infrastruktur i en krevende tid for Norge, ifølge Borgesen.

– Vi har strukket oss langt, samtidig som vi har tatt hensyn til at entreprenørbedriftene opererer i et marked med knallhard konkurranse, også fra utenlandske selskaper, forteller Borgersen.

– Unødvendig

Det er blitt tatt inn en helt ny kategori med minstelønnssats, for stillinger som krever teknisk fagskole og høyskole. Dette har forbundet jobbet med i flere år. Summen er 460.000 kroner.

Fornes er generelt sett fornøyd med resultatet, men mener situasjonen har vært unødvendig komplisert.

– Dette har vært en veldig tungvint prosess, der flere av punktene kunne ha blitt løst under forhandlingene. Vi håper at Energi Norge i framtida ikke tvinger oss igjen til å gå til mekling, og heller gjør en innsats for å finne løsninger tidligere. Det er tross alt det forhandlinger er der for, sier en Fornes.

Når det gjelder kjønnsdelte garderober har EL og IT nå fått gjennomslag for dette i alle sine tariffområder. Kravet gjelder fra 1. juli 2021, men i energiavatalen er det er en klausul om det ved rigger med færre enn 10 personer kan avtales med tillitsvalgte at kjønnsdelte garderober kan sløyfes hvis det uansett ikke vil bli benyttet. Denne klausulen skal re-diskuteres i år 2022.

Det er uravstemning fra fredag den 13., som avsluttes seks dager senere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy